Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

31.01.2011. 20:40

Vi meni pišete kao da je znam da vaš sin upravo ima 16 godina, ili 16 mj.
5 bronhitisa, u kojim razmacima? Vidite, meni je apsolutno neinteresantna terapija i detalji koje tamo navodite. Pričate o svemu, samo ne o bitnome. Pričate o onome što drugi rade, a ne o onome što sami vidite na svojem djetetu. To je već epidemija u Hrvatskoj. Mene zanima što vi vidite na djetetu, a ne koji mu je sirup netko dao. I to, doduše, ima neko značenje, ali, u provm je redu odraz percepcije toga liječnika, a ne vas, niti mene. A mene zanima kako da dođem do ispravne percepcije, jer, i sada imam neku percepciju. Samo, htio bih imati ispravnu.
Dakle, koliko je dijete staro, koliko puta i u kojim razmacima je dobivalo "bronhitis", koliko je tada rasla temperatura, je li uvijek imao znakove prehlade, ili ne, je li ima smetnje noću ili u naporu i bez prehlade, i, na kraju, kako to izgleda. Da dijete ima bronhitis, rekao je netko drugi, ali, to gotovo da nema većeg značenja, jer bronhitisa i njegovih pojavnosti ima puno. A samo prava kombinacija ukazuje na određenu dijagnozu. Što na djetetu vidite i čujete i pipate za vrijeme onoga što netko zove "bronhitisom"? Varate se ako očekujete dijagnozu izvana ili na drugi način. Nju dajete vi. Ali, hrvatski roditelji ne gledaju i na svojoj djeci ne vide bitne stvari. Ja ću opet: jer je zdravstvo besplatno. Čim kihne, odeš iza ugla u prvu ambulantu, i baš te briga. Tvoje dijete, tuđa briga.

luiza

01.02.2011. 16:00

lijepi pozdrav!
hvala na brzom odgovoru. pokušat ću vam iznijet pojašnjenje u želji da dobijete ispravnu percepciju.
dijete je upravo napunilo 17mj. oko prvog rođendana se javio prvi bronhitis. poslije toga se ponavlja u prosjeku svakih mjesec dana. sada je 5. bronhitis. svakom bronhitisu je prethodila prehlada (razvija se na način: kihanje, curenje nosa, temperatura, kašalj i otežano disanje). između tih 5bronhitisa 1put je bio prehlađen bez da se pojavio bronhitis.
temperatura se najčešće javi 2. ili 3. dan. uglavnom se kreće oko 38,5 mjereno u guzi. maksimalna je samo 1put bila 39.8. što je temperatura veća dijete je energičnije i ne ometa mu svakodnevnicu.
nos se uglavnom začepi (nekad više nekad manje) no to mu smeta samo prije spavanja za sisanje.
kašalj je u početku suh. noću rijetko kašlje. ne budi se ništa više nego li kad je zdrav. ne kašlje kod svakog bronhitisa istim intenzitetom.
kod disanja se čuje kao da šuška i zvuči kao čovjek pri opterečenju. diječak je uglavnom u pokretu pa nema razlike u disanju kod mirnog ili življeg stanja. vidim da se trbuščić napuhuje kod disanja. prvi put je stanje bilo teže pa se i prsni koš napinjao pri disanju i tada su udasi bili kratki. inače treba dobro obratit pozornost da bi se primjetile promjene u disanju kada se radi o bronhitisu a kada je problem samo začepljen nos. poteškoće sa disanjem prolaze kroz 3-5dana.
95% vremena dok je bolestan dječak je veseo. redovito jede. dugo spava. dok nema prehlade nama niti nikakvih drugih smetnji. ako bi još nešto trebalo opipavat ili na što posebno obratit pozornost, molim vas da mi objasnite.
hvala!

Darko Richter, dr. med.

01.02.2011. 20:20

Sada je jasnije, iako treba još nekoliko podataka: je li slučajno bio nedonošče, je li bio na kisiku, jeli bio na raspiratoru, je li mama pušila u trudnoći, puš li netko oko mame, ili u kući sada nakon rođenja?
No, recimo da je nešto od ovoga točno. Onda imamo 995 sigurnotzv. virusno inducirane bronhoopstrukcije. Ipak, treba prethodno vidjeti nema li alergiju: npr. suhu kožu, atopijski dermatitis ili ekcem, pozitivni nalaz kožnog alergološkog testa ili pozitivne specifičen IgE u krvi (glea se na kravlje mlijeko, jaje, grinju).
Ako je alergija negativna, onda ostaje gornja dijagnoza, ako je pozitivna, dijagnoza glasi astma.
U prvom i u drugom slučaju terapija je Singulair Mini granule, 1 vrećica dnevno, trajno. U slučaju astme, dodaje se Flixotide inhaler.
Ako ipak dođe do napada u tijeku prehlade, uzimaju se inhalacije Ventolina, i, u težim opstrukcijama, injekcije SoluMedrola ili sl.
virusn oinducirane bronhoopstrukcije vezane su isključive za periode virusnih prehlada, a astma i izvan tog, osobito za izlaganje alergenima.
Astma tendira trajnosti, a virusno inducirane bronhoopstrukcije traju do 3- ili 4. godine, ili najduže do polaska uškolu, i sv remenom su sve rjeđe.

luiza

01.02.2011. 23:25

hvala na iscrpnom objašnjenju. iskoristit ću ovu priliku za još par pitanja; no prije da vam kažem da je odgovor na sva vaša pitanja negativan. rodio se par dana nakon predviđenog termina, nije bio na nikakvim aparatima, nisam pušač, niti nam se u kući puši, niti se družimo s pušačima.
možete li mi još reći kolika je učestalost bronhitisa kod djece (u %) ili me uputiti na kakva statistička istraživanja o učestalosti bronhitisa u pojedinoj životnoj dobi?
sada me zanima u vezi kožnog alergološkog testa da li on pokazuje u ovoj dobi (17mj) točne rezultate jer ako sam dobro razumjela komentare nekih roditelja to se do 3.g ne može točno utvrdit?
potom me interesira kad kažete da je terapija trajna kako se onda u određenoj dobi zna da više terapija nije potrebna odnosno da se bolest više neće pojavljivati?
i još jedno: da li su alergološki kožni test i utvrđivanje IgE pretrage na koje će uputiti svaki pedijatar ili da sama pitam pedijatricu za to?
s nadom da nisam pretjerala u ispitivanju još jednom vam zahvaljujem na pomoći.

Darko Richter, dr. med.

02.02.2011. 11:10

Ja vam dajem točni, visoko stručni i razumljivi odgovor, a vi nemate mjere.
Evo da idemo redom:
"možete li mi još reći kolika je učestalost bronhitisa kod djece (u %) ili me uputiti na kakva statistička istraživanja o učestalosti bronhitisa u pojedinoj životnoj dobi?" Što se to vas tiče? Odnosno, zbog čega biste vi to sa mnom razglabali? Nađite si, ako treba, pedijatra, platite mu po satu za debatno razigravanje, i družite se s njime do mile volje.
"sada me zanima u vezi kožnog alergološkog testa da li on pokazuje u ovoj dobi (17mj) točne rezultate jer ako sam dobro razumjela komentare nekih roditelja to se do 3.g ne može točno utvrdit?" O čemu to roditelji imaju pojma? Pa na ovom me forumu pitaju da li da dijete ide svirati klavir, da li da mu daje sir i vrhnje, i da li dijete smiju posjesti, itd. itd. A osim toga, Ako sam vam rekao što treba napraviti, a vi mene dovodite u pitanje, pitajući me, da li sam svjestan da govorim možda gluposti, postavlja se pitanje, zašto me uopće pitate. A prvi je odgovor bio više nego dovoljan.
"potom me interesira kad kažete da je terapija trajna kako se onda u određenoj dobi zna da više terapija nije potrebna odnosno da se bolest više neće pojavljivati?" To ni u kojem slučaju nećete određivati vi, nego liječnik. Na ovaj bi način bilo najbolje da odmah sami startate liječiti i dijagnosticirati svoje dijete. Ali, onda imajte petlje ne postavljati ovakva pitanja nekome, od kojega očekujete da zapravo liječi dijete.
"i još jedno: da li su alergološki kožni test i utvrđivanje IgE pretrage na koje će uputiti svaki pedijatar ili da sama pitam pedijatricu za to?" Ja sam vam sve rekao, a vi kako hoćete.
Na kraju, ja doista ne znam do kada će hrvatski roditelji sebi umišljati da su ispred djeteta? Kada ste doveli dijete pedijatru, onda vi niste u prvom planu, niti vaša znatiželja, niti vaše potcjenjivanje tog pedijatra. Ako a priori ne dopuštate da pedijatar liječi vaše dijete, što mu ga onda dovodite, pitate?

mslm

08.02.2011. 23:10

Poštovani doktore moja curica( stara 3godine) od prve godine života ima dijagnoze kroničnog opstruktivnog bronhitisa i to svakih mjesec dana(jedino ljetne mjesece ne). Svaki put završi na Srebrnjaku na inhalacijama Ventolinom i dobije injekciju Solumedrola. Naša Pedijatrica mi zatim da Pholcodin 3xpola žličice. Opisati ću vam malo njen kašalj.Kašlje po danu tu i tamo,ali čim legne u vodoravan položaj i uvečer kad ide spavati tolike napade ima da se sva zacrveni,ponekad i povrati,a kašalj zvuči kao magareći .
I tako cijelu noć. Kašalj je nekad suh,nekad se čuje šlajm u plućima i osjeti joj se hroptanje kada se prisloni ruka na leđa.
Radili smo bris na hripavac-negativan,vadila sam IgE iz krvi koji je 5kU/L.Bris grla i nosa je negativan. Doma joj dajem Ventolin po potrebi i ponekad Pholcodin.Ali Ventolin joj slabo pomogne,jedino što joj smiri kašalj je Pholcodin.
Naručena je za alergološku obradu koju čekamo. Zanima me vaše mišljenje o th. i dali bi trebalo još nešto uvesti? I jeli normalno da se borimo već 2 godine,neprestano sa bronhitisom,a nitko neće da joj pregleda detaljno pluća.
P.S. Jednom mi nisu vjerovali da kašlje toliko jako,ali sam snimila kašalj,i na kraju se ispostavilo da ima Pneumoniju nespecifičnog uzroka( mrlju na plućima). Hvala!

Darko Richter, dr. med.

09.02.2011. 10:05

Najprije od kraja. Ja jako teško podnosim ton kojim roditelji daju do znanja kako se u medicini nadmeću s liječnicima i kako pobjeđuju. To je neprirodno, štetno, i od djeteta stvara objekt preko kojega se roditelj s pedijatrom nadmudruje, umjesto da surađuje na dobrobit djeteta. Kada ste već taj kašalj snimili, trebali ste ga odmah i pokazati liječniku, a ne ga zavoditi kojekakvim pričama o bitnim i nebitnim detaljima, a onda mu odviti snimku kašlja.
No, sada na problem. Neće tu biti alergije, iako se slažem da je treba formalno istražiti (isključiti). Vjerojatno ima paranazalni sinuitis ili gastroezofagealni refluks, ili oboje.

tinaki30

19.02.2011. 10:50

Molim Vas,moja beba na pet i po meseca primljen u bolnici sa dijagnozom bronhoopstrukcija...3 dana je primao LINKOCIN,onda jos 3 dana GENTAMICIN dva puta dnevno....inhalacije prvi 3 dana na svakiv 6 sata(ventulin) onda 3 puta na dan jos dva dana i nakon toga dva puta u narednih 15 dana.....cini mi se da nakon inhalacije nije bilo nikakvoh poboljsavanja....kuci su nas poslali sa PANCEF jednom dnevno ali beba jos uvek ubrzano dise kad se uzbudi i kad pozeli nesto..prosli su sedam dana sa tim sirupom i jos uvek nije izljecen........MOLIM VAS ZA SAVJET.....STVARNO SAM ZABRINUTA

Darko Richter, dr. med.

19.02.2011. 14:50

Ako je to bronhoopstrukcija, onda tu antibiotici (linkocin, gentamicin, panacef itd.) nemaju što polučiti, pa me niti ne čudi da se dijete od toga nije izliječilo. Ili će se oporaviti samo od sebe, ili mu trebapripomoći injekcijom kortiksoteroida, npr. Decortina, Solumedrola, Dexamethason, ili sl.

tinaki30

08.03.2011. 18:50

Poshtovani Doktor Richter,ovo mi je drugi put kako Vam pisem i zaista mi treba cuti Vase mislenje....Naime moja beba sa nepunih sest meseca primljen je u bolnicu sa simptom tesko disanje rekli su da je to bronhoopstrukcija..inhalirali su ga ventulinom i dali mu muskulno LINCOCIN i GENTAMICIN...to nam uopste nije pomoglo i onda su nam dali sirup PANCEF koji je pio sest dana nakon sto sa potpuno isti pa i gorim stanju poslali su nas u drugu bolnicu gde istog dana su poceli sa URBAZON 2x prvih dva dana pa su pokacili na 3x na dan 10mg jos tri dana i onda su poceli polako namalivati i tako 13 dana...nakon toga su nam dali tablete PRONIZON 2x5mg pet dana i zadnjih tri dana 2x 2.5mg.....uz sve vreme su ga inhalirali ATROVENT i VENTULIN(postao je tahikardican i ukinuli su ga).....uradili su bronhoskopiju(rezultat je bio dobar),pulmo slide nisu uhvatili nista.ezofagogram i to je bilo u redu...i sad su nam zakazali da napravimo pehametriju jer rekli su da sumljaju u GER....beba dise potpuno isto kao i prvi dan kad smo usli u bolnici ponekad i gore i stvarno ne znam kako mu pomoci...sad se kuci inhaliramo sa PULMIKORT 2x na dan......KAKO BI MOGLA POMOCI MOJOJ BEBI???Dali mislite da treba da uradim i nesto drugo....MOLIM VAS ZA VASE MISHLENJE za celu situjaciju

Darko Richter, dr. med.

09.03.2011. 22:30

Valjda je dobio dijagnozu i terapiju u ta dva bolnička boravka.

Gudlica

20.03.2011. 14:35

Pošto je tama slična, nema smisla da otvaram novu temu, pa ću ovdje postaviti pitanje:

Poštovani Dr. Richter,

Žensko dojenče, sada staro 4 mj, prije tri tjedna dobilo je terapiju Cefalexinom zbog upale grla, prehlade i kašlja.Temperatura – 39,5 rektalno. Nos začepljen, pun sline što otežava disanje, a pogotovo noću, gubitak apetita, oči krmeljave. Nakon deset dana posjet pedijatru – propisuje Bisolex kapi, Tobrex kapi za oči i nos, te Tobrex mast za oči. I nakon tjedan dana, stanje dijeteta i dalje nepromjenjeno, osim dodatno otežanog disanja i hroptanja, temp. nema. Opet posjet pedijatru – dijagnoza : Brohnitis i trodnevna terapija Sumamedom. I nakon pet dana od Sumameda stanje je nepromjenjeno. Pedijatrica kaže da pričekamo još koji dan da vidimo da li će se stanje popraviti.Smatra da nije potrebno bolničko liječenje jer je dijete dobrog općeg stanja.
Ne znam da li ima ikakve veze, al napomenut ću da je otac djeteta astmatičar, kao i djetetova teta.
Znam da tražite konkretno pitanje, ali mene zanima što bi i kako bi vi postupili ukoliko djetetovo stanje u sljedećih nekoliko dana ne bude bilo bolje?

Darko Richter, dr. med.

20.03.2011. 21:50

Gledajte, ja ne mogu čitati što je bilo prije, niti se baviti komparativnom književnosti između postova prije, i ovog vašeg. A vašeg nisam u stanju razumjeti, niti što se zbiva, što će se zbiti, niti što vi hoćete.

Gudlica

20.03.2011. 23:05

Evo onda par konkretnih pitanja:

1. Da li je po vašem mišljenju u roku od tri tjedna previše dojenčetu od 4 mj dati dva antibiotika?
2. Nakon koliko vremena se može očekivati poboljšanje stanja nakon uzimanja Sumameda?
3. Da li su antibiotici razlog gubitka apetita. Dijete u zadnja tri tjedna ne napreduje na težini, dapače težina je manja za 200 sad nego tri tjedna prije.
4. Ukoliko je odgovor na 3. pitanje DA, nakon koliko vremena se može očekivati vraćanje apetita. (dojenče ne popije niti 150 ml u 24 h)

Nadam se da sam bila jasna. Pozz

Darko Richter, dr. med.

21.03.2011. 10:50

1. Da li je po vašem mišljenju u roku od tri tjedna previše dojenčetu od 4 mj dati dva antibiotika? AKO JE IMALO KUGU, I TUBERKULOZU, SIGURNO DA BI MU DVA ANTIBIOTIKA BILA I PREMALO.
2. Nakon koliko vremena se može očekivati poboljšanje stanja nakon uzimanja Sumameda? NAKON 48 H.
3. Da li su antibiotici razlog gubitka apetita. Dijete u zadnja tri tjedna ne napreduje na težini, dapače težina je manja za 200 sad nego tri tjedna prije. NISU.
4. Ukoliko je odgovor na 3. pitanje DA, nakon koliko vremena se može očekivati vraćanje apetita. (dojenče ne popije niti 150 ml u 24 h) ODGOVOR JE BIO NE.

tanja76

23.04.2011. 19:26

Pocituvan Doktore
Mojata kerka stara 3 god.vo izminative 2 meseca 2 pati se razboluvase so kaslanje i tecenje nos,vtoriot pat imase i temperatura no posle antibiotikot(alicef,zinat) kaslicata kako da ne bese pominata.ne bese intezivna i jaka no sepak se slusase slajm.Pred dve nedeli otidovme na specijalist i bese utvrdena i na rentgen bronhopneumonija bill.Bese lecena 10 dena so lendacin i inhalacii so ventolin no na kontrolata leukocitite od 12 bea pokaceni na 14a i dobi temperatura 38 za eden den.veke nemase tempTerapijata prodolzi so pancef(momentalno pie 4 den).za celo vreme deteto e vo super sostojba jade,pie,ubavo spie ne kasla a sepak na stetoskop ima naod.mene me zagrizuva sto ne kasla preku den edinstveno nautro.Pie Lamoks i Ventolin.So Lendacinot ispi i edna doza Amoksiklav.Vo momentov ne jade jajce,riba,cokolado zosto postoi somnez deka na nesto e alergicna.Alergo testovi ke pravime,no zosto ne pomina so Lendacinite,mnogu sum zagrizena(bris od drenazen sekret bese negativen isto i od grlo i nos).Ve molam za vaseto mislenje!

Darko Richter, dr. med.

24.04.2011. 03:10

Pola ne razumijem (slično kao i kada mi na hrvatskom pišu ovakva pisma), ali razumio sam da tražite moje mišljenje.
Ja ne dajem mišljenja, već odgovaram na pitanje.
Zbrojite se, postavite problem i postavite pitanje.

zeolinite

25.05.2011. 21:57

Pozdrav svima,zabrinuta sam mama(kao uostalom svi koji se javljamo)...krenimo ispocetka,ne znam dal je povezano sa sadasnjim stanjem ali mislim da treba napomenuti..zivimo u malom mjestu te nemamo pedijatra nego doktor opce medicine je doktor i za bebe,moj sin je u dobi od 17 mjeseci dobio visoku temperaturu koju smo skidali 3 dana bez javljanja doktoru ne zeleci panicariti,no 4.dana se javili doktoru koji je rekao da se radi o"nekakvoj gripici"te pripisao sumamed suspenziju..nakon 2 dana primjene istog stanje se nije poboljsavalo,temperatura visoka pa se javili doktoru,koji nas poslao u bolnicu..tek tamo su se napravile pretrage u smislu vadenje krvi,rtg,uzv..ustanovljeno je da ima laganu uplau pluca te je osim nastvaka koristenja sumameda dodan i zinnat..nakon 4 dana boravka u bolnici otpusten je i oporavak je bio brz.Nakon 2 i pol mjeseca imao temperaturu 1 dan samo a nakon par dana kasalj duboki koji medutim se javljao jako rijetko,no nakon iskustva sa uplaom pluca isla sam doktoru odmah slijedeci dan bojeci se ponovnog lijecenja antibioticima u tako kratkom roku,i kako obicno biva pripisan je antibiotik zinnat.Dijetetovo opce stanje je normalno,ima apetita,dobro je raspolozen,nema temperaturu...tako da smo se suprug i ja na svoju odgovornost odlucili ne dati mu antibiotik.No jutros se prepali sto ako mu treba ipak,sto ako se pogorsa pa bude prekasno..itd..itd..no sada smo vec pozalili sto mu dali.Dakle.moja konkretna pitanja su:
1. Da li je u redu pripisati antibiotik samo na osnovu pregleda stetoskopom i pregleda grla?
2. Da li je stetno prekinuti lijecenje Zinnatom nakon davanja jedne doze?
Usput se nadam da ce mi roditelji pisati svoja iskustva u slicnim situacijama..hvala svima!

Darko Richter, dr. med.

25.05.2011. 22:45

1. Da li je u redu pripisati antibiotik samo na osnovu pregleda stetoskopom i pregleda grla?
A što vi sebi umišljate? Jeste li vi doktor? Hoćete li vi biti supervizor nekome, tko je 10 godina učio medicinu? Ako hoćete da vam dijete liječe nalazi, samo naprijed. Ne znam radi čega konzultirate doktore, konzultirajte laborante.
2. Da li je stetno prekinuti lijecenje Zinnatom nakon davanja jedne doze? ako mu Zinnat treba, sigurno je štetno. Ako mu ne treba, nije.

zeolinite

26.05.2011. 00:35

ok,ocekivala sam ovakve odgovore no...stetoskopom vi saznajete radi li se o bakteriji ili se to u laboratoriju radi?Znaci ne slazete se da je takav pregled previse povrsinski?Inace,nastavili smo s terapijom..pise zlicica 2 x na dan,a na zlicici ima oznake 2.5 i 5.0,nitko mi nije rekao koja je doza niti na koliko dana...vidjela sam negdje da vi kazete 5 dana,ja bi rado poslusala vas..