Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.06.2012. 22:50

Ne šaljite je u vrtić, a ako neko od ukućana ima problema sa sinusima i surenjem nosa neka se javi doktoru. Tako će se smanjiti izloženost novim infekcijama.

budalica_mala

28.06.2012. 19:55

Prije svega jedno velikooo hvala na Vasem odgovoru.Ajnu smo ispisali iz obdanista, a takodjer u medjuvremenu smo se vodili u bolnici da lezimo i uradjeni su sljedeci
nalazi : SE 7 / 18 ; CRP < 3.45(ref.vr.5,0); Le 9,4 ; Er 4,74; Hgb 13,0; Hct 0,37; MCV 79,0; MCH 27,4; Tr 341; DKS: Neutrofili 0,39; Ly 0,56; Mo 0,02; Eo 0,03 ; Ba 0,01 ; Urea 1,7; Kreatinin 60; Fe 11,9; TIBC 57,9; UIBC 46,0; AST 30; ALT 15; LDH 282; Imunoglobulini: IgG 10,5 ; IgA 2,1 ; IgM 1,4 ; IgE< 17,3; Feritin 55,0; Urini x 2 uredni nalazi, Urinokulturex2 sterilne. HLORIDI U ZNOJU, I-4,5 ; HLORIDI U ZNOJU II-27,6 ; HLORIDI U ZNOJU III-22,6 . Lavaza na BK x3 mikroskopski nalaz negativan,kulturelni u radu.Kada su joj uradili UZ abdomena nadjeno je da su postupalno izmijenjeni sinusi oba bubrega s tim da su joj i velicine bubrega razlicite jedan je sest cm a drugi osam cm.Doktorica je kazala da cemo morati ih pratiti.Mene zanima i vase misljenje.Takodjer ima nesto ehogenog taloga na dnu mokracnog mjehura i jedan nalaz urina je pokazao da gubi kristale?Voljela bih da mi Vi date svoje misljenje da li bi trebali malo vise povesti racuna o bubrezima mozda pregled djecijeg nefrologa??S obzirom da smo vec ranije radili UZ zbog izrazenih podocnjaka tada je sa bubrezima sve bilo ok.Zanima me jos ako bih mi mogli kazati pri UZ je receno da joj je vjerovatno sirina jetre 9 cm sto je kao za dijete uvecano?? Na kraju su nam dali dijagnozu Virusno inducirana astma i obs adenoiditis chronica ( s tim da moramo otici otorinolaringologu da nam utvrdi da li postoji taj treci krajnik).Terapija Singular gr 4 mg 1x1 vrecica u vece te Multisanostol plus Fe sirup 1x1kk jedan mjesec.Zaista bih Vam bila zahvalna da na osnovu ovih nalaza ako mozete i Vi mi date Vase misljenje s obzirom da ste vec predhodnim mojim povecim pismom upoznati sa stanjem djeteta.Ona je sada bolje ,manje kaslje a i mi smo joj uveli da kad god smo u prilici barem dva dana je odvedemo na Vas lijepi Jadran,gdje joj zaista godi.

Hvala od srca jos jednom.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.07.2012. 10:25

Laboratorijski nalazi su dobri, preporučujem pregled nefrologa a u međuvremenu treba piti što više vode kako bi se mokraćni kanali ispirali. Pregled specijaliste ORL obavite u septembru - neka prođe nešto vremena bez infekcija pa će doktor vidjeti kakvo je stanje dok nema upale.

budalica_mala

09.07.2012. 14:10

Zahvaljujemo se od srca na Vasem odgovoru...

cafedelmar

19.09.2012. 14:10

Sin mi poceo pohadjat vrtic,nakon nekoliko dana uhvatila ga je temperatura i kasalj..temperatura je prosla ali kasalj je osao.
Pedijatrica ga je pregledala i dijagnosticirala bronhitis..za terapiju mu je odredila Ventolin sirup 3x2.5ml
Nakon 10 dana stanje se nije puno popravilo i isao je ponovo na pregled te da jos 2 dana mora pit 3x2.5ml
Sa ovom terapijom mi ga inhaliramo 3x na dan sa fizioloskom..stanje mu je najgore ujutro i navece kada dosta kaslje,preko dana skoro nista.
Zanima me koliko je ta terapija dobra te dali bi bilo bolje da se inhalira Ventolinom nega da ga pije..jer cuo sam da je dosta stetan ako se pije!??

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.09.2012. 11:00

Ja bih prepeoručio Ventolin u obliku spreja koji se primjenjuje preko Babyhalera ili kapi koje ćete staviti u inhalator. Umjesto fiziološke možete u inhalator našpricati Marimer ili Sterimar - hipertoničnu otopinu.

djelma

25.09.2012. 17:25

Postovani,
Molim vas za savjet i misljenje.
Moj sin je prije 20 dana napunio 3 godine.Rodjen je pocetkom 9 mjeseca trudnoce prirodnim putem.50 cm dug 2950 gr tezak.Dojila sam ga do 9 mjeseca tek tada je poceo uzimati cvrstu hranu.Bio je zdrava beba sve do godne i pol.
-U aprilu 2011 poceo je kasalj,curenje nosica i dobio je manju temperaturu.Primio je 4 sirupa u roku od nepunih mjesec dana.Skoro svaki po jednu sedmicu medjutim nije mu bilo bolje.S obzirom da mi je prvo dijete i da je to bio prvi susret sa bolescu odvela sam ga privatno ljekaru koji je ustanovio upalu grlu i dao nam Sumamed sirup od kojeg je mom sinu u kratkom periodu bilo bolje.
-Juni 2011, kasalj i jako visoka temperatura 39,8.Radjen bris grla i nosa, nadjena bakterija streptokok.Isti doktor i ista terapija,Sumamed.Naravno opet mi je sinu bolje.
-Oktobar 2011.Kasalj sa niskom temperaturom koja se dva puta pojavila do 38.Isti privatni ljekar me salje na kliniku da snimimo pluca gdje nas hospitalizuju na osam dana sa dijagnozom virusna upala pluca i po prvi put bronhitis.Lijecen je inhalacijama ventolina i inekcijama urbazon i dextametazon.Bio je povremeno prva dva dana na kisiku.Dijete je i dalje veselo inace je jako aktivan, nema temperaturu ni jedan dan proveden u bolnici.
-Novembar 2011 curenje nosica, kasalj,dijagnoza opstruktivni bronhitis.Lijecenje Urbazon inekcijama 5x2 i inhalacijama 5x2.Dobili smo singular granule 4 ml. narednih 6 mjeseci da koristi.U maju kontrola da se uradi alergo test.
-Januar 2012 Novi ljekar prvo dijagnoziran laringitis i lijecen sirupom Zinat,nakon tri dana nema poboljsanja.Pregled izvrsi druga doktorica, dijagnoza pocetak upale pluca.Lijecenje sirup Pancef i inhalacije ventolinom.
-April 2012 Sve isto kao i uvijek.Curi nosic, kasalj kao iz dubine, skripanje u plucima, nema temperaturu,djete veselo jedini problem kao i uvijek je hrana.Ima nagon za povracanje prilikom gutanja pa slabije jede dok tecnost uzima u solidnim kolicinama.Dijagnoza bronhitis, upala pluca.Ovo je bio vec treci put da mu snimaju pluca od oktobra prosle godine.Lijeci se inhalacijama,urbazonom i triax inekcijama.U maju smo radili kozni alergo test koji nije pokazao niti jednu alergiju.Kao kontrola uradjen je i nalaz krvi koji je bio jako uredan.Izvrsen je pregled kod URL sve uredno.Cak su rekli da prestane terapija sa singularom eventualno po potrebi u slucaju opstrukcija
-Juni 2012, bronhitis.Urbazon i inhalacije.
-Avgust 2012, bronhitis, urbazon i inhalacije.Za veliko cudo samo dva dana po dvije inekcije je primio.Inace je terapija uvijek trajala oko 5 dana!
Doktorica je predlozila da mu u jesen uvedu pumpicu flexotide.Nakon toga je uradjen ponovo krvni nalaz( uredan), CRP(uredan), IgE( malo povisen).Rekli su da ga ponovim za mjesec dana.
Doktore izvinite sto sam ovako opsirno napisala ali je to bio jedini nacin da vam opisem nasu situaciju.U medjuvremenu smo probali jako mnogo prirodnih lijekova,isli smo na more na planinu sve sto su nam savjetovali.Radili smo na jacanju imuniteta kroz ishranu.
Doktore zaista mi je potreban bilo kakav savjet i misljenje sta da radim jer evo jutros nosic opet curi i ja se jako, jako plasim da ce sve opet da se ponavi.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.10.2012. 11:35

Iako je nezahvalno zaključivati o postupcima samo temeljem Vašeg pisma ne mogu se oteti dojmu da su antibiotici prečesto korišteni kao i rendgenske pretrage. Iz svega mogu preporučiti slijedeće: 1. ako ide u vrtić - nemojte ga davati do proljeća 2. uveo bih opet singulair a ako ne bude dovoljno da ga zaštiti tada i Flixotide 3. od pretraga bih savjetovao da se naprave kloridi u znoju (ako nisu napravljeni). Toaleta nosa redovito hipertoničnom otopinom soli (Marimer ili sterimar) i inhalacije istom otopinom u periodima prehlada. Cijepite ga protiv invazivnih sojeva Streptokoka pneumonije (pneumokoka) - Prevenarom 13 u 2 doze, protiv gripe (u 2 doze) i vodenih kozica (u 2 doze).

pužić

12.10.2012. 13:25

Poštovani,
Andrej ima 14 mjeseci krenuo je u jaslice i već mu mjesec dana curi nos, točnije slijeva mu se sekret iz nosa (u medjuvremenu je imao i crijevnu virozu, raste mu 6 zubića to smatram kao dodatak padu imuniteta), bili smo kod pedijatrice popio je 10 dana cefixim, dobio 4 pikice solumedrola, i sad pije melarth 7 dana i fenistil 2 dana, stanje je malo bolje nego prije terapije ali i dalje mu svira u plućima noću hrče i hropće. Moje pitanje je nešto kao traženje drugog mišljenja a to je šta još mogu učiniti da bi mi dijete opet bilo zdravo...

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.10.2012. 10:30

Jedino je rješenje ne davati ga u jaslice... po prirodi stvari tamo se susreće sa mnoštvom uzročnika infekcije dišnih puteva ( i probavnog sustava). Možete očekivati da će nakon 2 godine steći otpornost prema većini uzročnika pa će tek tada biti jednako često bolestan kao što su djeca koja ne pohađaju kolektiv.

bronhitis

05.11.2012. 16:10

Poštovani,
mojoj sestri, kojoj je 16 godina, je danas rekla doktorica da ima bronhitis. Priključila je bila na inhalaciju disajnih puteva, nakon čega joj se ubrzo krenula kočiti i grčiti desna, a potom i lijeva ruka. Odmah joj je inhalacija isključena, a doktorica je rekla kako u karijeri, ali i u knjigama nikada nije vidjela sličan slučaj. Dala joj je sirup na bazi slijeza i preporučila pregled ponovo u petak, tj. za 4 dana. Sestra nema nikakve simtpome osim kašlja koji traje duže vrijeme.
To grčenje ruku nas je vrlo zabrinulo i zanima nas koje pretrage preporučujete? Doktorica je rekla da pretpostavlja da je od straha, iako sestra kaže da se nije uopće prepala i da je bila opuštena.
Hvala puno

DIM

08.11.2012. 00:35

Molila bi za savjet.Dijete staro 20 mj. u zadnja 2.5 mj. po 4 put ima bronhitis.Bili nakon drugog bronhitisa na srebrenjaku i dobili terapiju melarth granule svaku vece jerdnu vrecicu i ventolin na baby haler po potrebi.Radili tada alergološku obradu nalaz bio negativan.Pazimo da nije u zadimljenom prostoru,pije dnevno do 0,5l kozjeg domaceg mlijeka jede raznovrsnu hranu i opet bronhitis.Pocne sa laganim kasljem drugi dan tesko disanje i kasalj onda dobije terapiju ventolina 1 potisak svakih 6 sati i solu medrol inekciju.Ventolin tako 3-4 dana onda jos 2-3 svakih 8 h.Sta nam je ciniti kako mu pomoci??Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.11.2012. 19:20

Za Bronhitis: opisani događaj najvjerojatnije name veze sa inhalacijom. Doduše ovisi što je stavljeno u inhalaciju i u kojoj količini - no ne znam da li bi uopće moglo biti uzrokom. Preporučam da se javite neurologu, prethodno upitajte što je stavljeno u nhalaciju

Za DIM: vjerojatno će trebati dodati još Flixotide - lokalni kortikosteroid koji se inhalira - sve u svrhu prevencije ovako učestalih napada. Ne preporučam svakodnevno konzumiranje kozjeg mlijeka jer može izazvati jednu vrstu slebokrvnosti (megaloblastičnu anemiju) zbog deficita B vitamina (mlijeko blokira iskorištavanje B12 i folne kiseline). Potrebna je kontrola na Srebrnjaku.

weena

28.12.2012. 10:50

Poštovani, imam djevojčicu od dvije godine, pohađa jaslice te vrlo često kašlje i ima obilan sekret u nosu koji naravno ne zna ispuhati, a u zadnjih 2 mjeseca 2 puta je dobila kuru antibiotika jer joj se upalilo uho i bila je na inhalaciji ventolinom jer je dobila i bronhitis.
Zanima me da li je u redu da joj već pri prvim simptomima prehlade (lagano curenje nosa, blagi kašalj) krenemo inhalirati fiziološkom (kompresorskim inhalatorom) kako bi spriječili da se ponovno upali uho? Koliko joj uopće mogu pomoći inhalacije kao neka preventiva da se bolest ne razbukta te da opet ne završi na ventolinu?
Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.12.2012. 18:45

Kod curenja nosa treba ga redoviti čistiti i bez ustručavanja započeti s opisanim inhalacijama.

zeolinite

07.01.2013. 22:20

Postovani doktore,da ne otvaram novu temu odabrala sam ovu jer se donekle dotice...
Slusajuci kako stize sezona gripe zanima me kako da kod svog trogodisnjeg sina prepoznam da se radi o gripi i da ne odlazim doktoru?Pitam prvenstveno zbog antibiotika,zao mi jer ih vec dosta pio i toliko puta se pitala zar je trebalo opet?Nadam se da necete i vi odgovoriti kao vas prethodnik-dr,Richter,da ja glumim doktora i preispitujem doktorovu dijagnozu.Ja govorim konkretno o nasem slucaju,u nasem malom mjestu nemamo mogucnost izbora doktora a vecinom se svaki posjet zavrsi receptom za antbiotik..eto,ja kao laik znam da se za virusna oboljenja ne daju antibiotici,da li ikako postoji nacin da znam da se radi o virusnoj infekciji?Molim vas nemojte me krivo shvatiti,ja samo zelim sinu davati antbiotike samo kad je nuzno i ne znam kako da to izvedem...on ima ceste infekcije pracene temperaturom al vjrovatno nije bas svaki put potreban antibiotik i tuzna sam svaki put kad ga pije....

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.01.2013. 10:35

Postoje stanja kada je nužno obaviti pregled. Ako je dijete dobrog općeg stanja, npr snizite mu temperaturu a ono veselo trčkara po kući; ako nema tresavice (ne zimice nego jako drhtanje), ako nema osipa i ako ne povraća - tada možete pričekati 3 dana. Nakon toga i u svim prethodno navedenim slučajevima, treba se javiti na pregled. Uz gripu su česte komplikacije kao što je virusna upala pluća ili najčešće bakterijska upala uha....

zeolinite

12.01.2013. 22:00

znaci li to da zbog mogucih komplikacija, kao sto su upala pluca ili uha,cak i za gripu se uzima antibiotik?Mene jako buni bas to,kako znati da li je virusna ili bakterijska infekcija..da li vi strucnjaci vidite pri samim pregledom,mislim bez dodatnih pretraga?
Ispricavam se ako gnjavim sa toliko pitanja ali pokusavam nauciit cim bolje se nositi sa bolestima koje nas ocekuju..Sto mi mozete reci o antbioticima.da li pretjerujem u brizi zbog toga,koje posljedice ima cesto koristenje antibiotika?Najlijepsa vam hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.01.2013. 13:00

Postoje stanja u kojima je nedvojbeno potrebno dati antibiotik i stanja u kojima ga ne treba dati. No postoje i stanja koja su u domeni procjene rizika od mogućih komplikacija i svaki liječnik temeljem toga donosi odluku da li treba antibiotik ili ne. Npr. ako dijete dugotrajno kašlje i ima obilan gnojni iscjedak iz nosa no dobrog je općeg stanja tada ne treba dati antibiotik. No ako u takvom stanju dobije gripu ili vodene kozice tada se to često čini. Procjena o potrebi antibiotika ovisi o stupnju edukacije, iskustva, opterećenosti liječnika, o danu u tjednu (npr petkom se propisuje više antibiotika), pridruženim bolestima (npr kronične bolesti, virusne infekcije), o preboljelim teškim bakterijskim infekcijama, suradljivosti roditelja i drugom. Složeno, zar ne? Oslonite se na svoju procjenu stanja djeteta, osjećaje i povjerenje koje ste dali liječniku.

zeolinite

27.01.2013. 02:15

slazem se sa vama da puno faktora utjece na davanje antibiotika.Ne znam da li se mozda previse brinem zbog ceste upotrebe,imam osjecaj kao da trujem dijete da na kraju rezultata bas i nema.Eto prije mjesec i pol popio antibiotik jer uz povisenu temperaturu ima i upalu grla-kaze doktor,jucer navecer kasljao pa danas posjetili doktora cisto da se smirimo jer moramo na put,kad doktor opet pripisuje antbiotik i kaze krajnici nateceni.ne znam u kom slucaju se preporucuje operacija,i kakve se pretrage preporucuju..da li bi operacija rijesila problem ili je i to upitno.Inace,prije 5 mjeseci otorinolaringolog nije nasao probleme sa krajnicima i nakon pregleda rekao da ne trebaju antibiotici iako je kasljao jako i djelovalo je kao da mu'grebe"pluca.Problem je sto specijalista nije u nasem mjestu da ga mozemo posjetiti svaki put,ali mozda on ima vise iskustva i znanja u vezi s time pa isto tako pregledom uvidi bolje kakvo je stanje?Ne znam,to je bio jedini put da doktor nije dao antbiotik a simptomi su nama izgledali nikad ozbiljniji.Ispricavam se,pisem u nedogled i na kraju vam vjerovatno nije ni jasno sto ja zelim...tako mi zao zbog tih antbioitika,jer ako ih dajem sad opet nakon samo mjesec i pola,ima li smisla,da li uopce djeluju,Hvala vam