Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


cijepljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ilona

26.05.2011. 13:40

Poštovani,
imam curicu koja u kolovozu navršava dvije godine. Treba još primiti 4 dozu cijepiva 5 u 1. Molim vas vaše mišljenje da li dijete cijepiti sada u lipnju ili pričekati rujan i hladnije dane. Naša doktorica ne preporuča cijepljenje ljeti zbog visokih temperatura, pa me zanima vaše mišljenje.
Pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

26.05.2011. 15:35

Moje je mišljenje da u Senegalu i Saudijskoj Arabiji u to vrijeme vladaju još više temperature, a naše lipanjske tamo se protežu preko većeg dijela godine, pa sumnjam da tamo itko priča o visokim temperaturama. A djeca su više-manje jednaka.

le

01.02.2015. 23:35

moja djevojčica od 3 i pola godine. cijepljena je samo u prvih pola godine života kasnije nije.
molila bih vas za savjet što dalje, kako nastaviti sa cijepljenjem nakon ove duge pauze. njena pedijatrica kaže da je zbog njene dobi pre kasno za neka cijepiva.
dobila je : BCG (rodilište), ENGERIX-B
DI-TE-PER I POLIO samo dva puta - u dobi od 2 i 4 mjeseca. tu joj fale oni od 6 mjeseci i 2 godine. kako i da li to nadoknaditi?
bitni dodatak: ovo ljeto imala je febrilne konvulzije i od tada je jako često bolesna
puno hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.02.2015. 12:00

Sva cjepiva, osim BCG-a treba dati ispočetka. U ovoj dobi je to Infanrix hexa 3x, i MMR-VAX_pro (može se dati istovremeno s prvom dozom Infanrix Hexa.

Lunalea

11.02.2015. 13:55

Poštovani, pošto sam mlada majka, zanimaju me nuspojave cijepiva. dijete mi ima 4 mjeseca i do sad je primio sva cijepiva... Uplašena sam time što se cijhepiva krive za smrt djece i za autizam...

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.02.2015. 09:20

Učestalost autizma nesumnjivo raste, no nema opravdanja povezivati tu pojavu sa cjepivima. Kada bi se sve s čime dolazimo u kontakt od trenutka začeća kontroliralo kao što se kontroliraju cjepiva vjerujem da bi autizma bilo manje. I konačno, prije smo se cijepili s cjepivima koja su bila manje kvalitetna pa nije bilo toliko ovog poremećaja. Načelno druge nuzpojave su minorne (otok na mjestu primjene ili rvenilo te eventualno blaga vrućica.

MIRIS

19.06.2015. 13:55

Postovani, zanima me da li preporucavate cijepiti djete koje je alergicno na jaja sa MMR cijepivom? Razred alergije je 3.
I zasto se djeci koja imaju alergiju na jaja ne savjetuje neko drugo cjepivo koje vjerujem da postoji?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.06.2015. 18:35

Jaka alergija na jaja (generalizirana urtikarija, oticanje) je apsolutna kontraindikacija za cijepljenje cjepivima koji se rade na jajima. Blaže alergijske reakcije (npr blagi osip nakon konzumiranja proizvoda koji sadrže jaja) nije kontraindikacija za cijepljenje. Nažalost više nema cjepiva Imunološkog zavoda protiv ospica koje se nije proizvodilo na jajima, a cjepni soj virusa je odličan (možda najbolji na svijetu). Obzirom da je riječ o "osrednjoj" razini preosjetljivosti (barem prema krvnom nalazu), savjetujem da se obratite pedijatrijskom alergologu koji će odlučiti i eventualno učiniti cijepljenje po posebnoj proceduri u bolničkim uvjetima.