Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Cijepljenje protiv pneumokoka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ninabalerina

30.09.2017. 18:30

Poštovani,
pedijatrica nam je preporučila cijepljenje protiv pneumokoka za dijete staro 25 mjeseci koje je krenulo u vrtićki kolektiv.
Rečeno nam je da cjepivo kupimo u ljekarni, pretpostavljam da se dakle može kupiti u svakoj, no zanima me postoji li razlika u kvaliteti u odnosu na proizvođača cjepiva.
Doktorica je spmenula da je u toj dobi potrebno samo jedno cjepivo, nije imenovala koje ali pretpostavljam da je to Pneumo 23.
U ranijim postovima na ovu temu nailazim na odgovor doktora Richtera koji za tu dob preporuča prvo cijepljenje Prevenarom gdje citiram doktorov odgovor:
' MOŽE SE I SAMO S PNEUMO23, ALI, AKO SE DAJE PRVO PREVENAR, A ZATIM PNEUMO 23, ODGOVOR NA BAREM 7 GLAVNIH SEROTIPOVA PENUMOKOKA JE ZNATNO BOLJI I DUGOTRAJNIJI.'

Zanima me još što je s cijepljenjem protiv meningitisa s obzirom da nam to doktorica nije preporučila, meni osobno i subjektivno su oba virusa jednako zastrašujuća, istina da stariju kćer od 7 godina nismo cijepili ni za jedno ali sam uvijek bila u strahu od zaraze.

Unaprijed zahvaljujem,
lijepi pozdrav,
Nina

ninabalerina

30.09.2017. 22:00

ispravak na navedeno, pneumokok kao bakterija te virusni i bakterijski meningitis, ispričavam se na brzopletosti happy

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.10.2017. 11:15

Jedna doza Prevenara 13 će biti sasvim dovoljna, više se ne prepourča docjepljivanje s PNEUMO 23 - on tek neznatno povećava zaštićenost od najtežih oblika bolesti. Postoji i cjepivo protiv meningokoknog meningitisa i sepse (protiv najčešćeg tipa B ali postoji i cjepivo protiv nešto rjeđih sojeva A,C,W i Y - oba se daju u jednoj dozi s time da je cjepivo protiv serotipa B vrlo skupo).

ninabalerina

01.10.2017. 19:50

Zahvaljujem na odgovoru,
zanima me vezano za meningokokni meningitis tipa B, mislite li na cijepivo Bexsero te je li se ono danas pokazalo sigurno za organizam s obzirom da zbog rijetkosti bolesti nije bilo ispitano u 'field trial' i jesu li još uvijek podaci o sigurnosti ograničeni vezano na nuspojave tog cjepiva.

Koja još dodatna cjepiva preporučujete za djecu u dobi od 2 godine te bih li trebala cijepiti i kćer u dobi od 7 godina protiv pneumokoka i meningokoka tj. smanjuje li se opasnost od komplikacija uzrokovanih tom bakterijom u odnosu na dobnu skupinu?

Jesam li u krivu ako smatram da ako je dijete urednog razvoja i dobrog imuniteta ne treba se cijepiti protiv vodenih kozica jer su one benigna bolest u dobi do 12 godina s obzirom da je to cijepivo danas dosta prihvaćeno te također i rota virusa ( sa starijom sam kćeri kao majka dojilja prošla hospitalizaciju na Zaraznoj u trajanju od 3 dana te je uz jako dobru skrb liječnika i sestara sve bilo u najboljem redu).

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.10.2017. 21:00

Preporučam da i starije dijete cijepite šrotov obje bolesti. Bexero cjepivo je u redovitom programu cijepljenja u Velikoj Britaniji. Jedini problem sa tim cjepivom može biti smanjenje zaaštitnosti nkon duljeg niza godina ( zaštitnost se prati i ako se uoči slabljenje tada se donosi preporuka o docjepljivanju). Što se nuzpojava tiče cjepivo je konceptualno sačinjeno na istim principima kao što se mogu naći u pneumokoknom cjepivu i cjepivu protiv hemophilusa influence (sastojak cjepiva 5 ili 6 u 1).

Vodene kozice mogu biti neugodne, nerietko se kompliciraju (najčešća je komplikacija upala uha), teže komplikacije su rijetke, no nakon vodenih kozica imunitet bude oslabljen mjesec ili dva te je dijete značajno podložnije drugim bolestima. Učinak cijepljenja je jednak kao kada dijete preboli vodene kozice.

O svemu više pročitajte na https://www.littledotapp.com/hr/2...01/sve-sto-treba-znati-o-cjepljenju/ i na https://www.littledotapp.com/hr/2016/05/04/pneumokokna-bolest/

ninabalerina

08.10.2017. 18:30

Zahvaljujem na odgovoru, imam još jedno 'off topic' pitanje happy
Primate li nove pacijente? Naša pedijatrica ovaj mjesec odlazi u penziju te smo u potrazi za novim pedijatrom.

Unaprijed zahvaljujem,
lp, Nina

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.10.2017. 10:55

Nažalost prepunjeni smo....