Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Čudna temperatura


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

frederick

14.12.2008. 15:45

Poštovani,
Moja djevojčica ima 4,5 god. Već nekoliko mjeseci, svakodnevno, temperatura joj naraste na 37,2 - 37,3. To traje nekoliko sati, a zatim se opet spusti na normalnu. Naš dr. opće prakse kaže da su to najvjerojatnije stalno viroze. Je li moguće da dijete stalno ima virozu? Mene to užasno zabrinjava. Nekoliko puta uzimali smo krv i urin i bilo je u redu.
Možete li mi preporučiti još neku pretragu ili dati neki savjet?
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

15.12.2008. 00:15

Ne znam zašto odgovor nije prošao.
Ponavljam: Morate reći čime je mjereno, gdje je mjereno i kada je mjereno. Npr., temperatura od 37,3 mjerena infracrvenim termometrom u uhu, posve je normalna, osobito popodne.

Sonia_mi

15.12.2008. 10:25

ovo će i mene zanimati, draga mama, ja imam sina od tri godine kojem je već nekih godinu i pol "radna temperatura" nešto povišena. isto varira između 37 - 37,4 svakodnevno.
(infracrvenim na čelu u zilijun varijanti u izuzetno pedantnim i "po propisu uvjetima" jer sam svjesna njegove varljivostii živinim ispod pazuha)
ne znam da li je moguće potkrijepiti nekim konkretnim i čvrstim činjenicama to moje nagađanje o bezazlenoj povišenoj radnoj temperaturi jer ja sam ko dijete se često igrala sa toplomjerom i meni je temperatura uvijek bila između 37-37,2
dok netko na tu temperaturu pada u krevet, meni je normalna, radna.
i mene svrbi i znatiželja i ipak i strah jer nisam do sad naišla na nekog tko će mi potvrdit da je takvo stanje moguće voditi kao normalno, ali ni abnormalno.
tj. da se radi o nekom problemu ili bolesti.
djeca mi isto nisu osjetljiva na lagano povišene temperature, kao što nisam ni ja, drmne ih tek iznad 39. ali me zato moje prepoznavanje znakova na očima-pogledu i ponašanju do sad nije nikad prevarilo da prepoznam "bolesnih" 37,4
ispričavam se i vama i poštovanom liječniku na upadu u temu, ali zainteresiralo me.
nadam se i vjerujem da je sa vašim sinom sve u savršenom redu (kao i s mojim i samnom blunk ),
pozzdrav

Sonia_mi

15.12.2008. 10:25

ispričavam se na pogrešci, i isprika mladoj dami što sam previdjela da je cura.

Darko Richter, dr. med.

15.12.2008. 13:50

Koje je sada tu pitanje?
Prvo odgovoriti na moja potpitanja, potom se može dalje. Dakle: čime, gjde i kada je izmjerena temperatura 37-37,4?

frederick

15.12.2008. 14:55

Poštovani,
Temperatura je uvijek mjerena ispod pazuha (živinim termometrom). Uvijek naraste oko podne, a snižava se tek predvečer. Na malenoj se ništa ne primjećuje, ne osjeća se loše, no zna reći da je malo boli trbuh.
Unaprijed hvala na pomoći.

Darko Richter, dr. med.

15.12.2008. 16:10

Novo pitanje: a zašto mjerite temperaturu, kada dijete izgleda posve zdravo?

frederick

15.12.2008. 17:30

Počela sam mjeriti jer se žalila na bol u trbuhu pa sam mislila da je početak viroze. Do viroze nije došlo a temp. se tako svaki dan dizala i spuštala. gdje god sam čitala o povišenoj temp. kaže da je svaka temp. iznad 37 povišena . Ako je uzrok nekakva infekcija, da li bi se to vidjelo po krvi?

Darko Richter, dr. med.

15.12.2008. 21:25

Ja bih rekao da je ovo jedan teže rješiv slučaj suvremene medicine.
U kini bi opipavali puls, u Hrvatsko jradili krvnu sliku, a na Zapadu bi naplaćivali preglede.

Darko Richter, dr. med.

15.12.2008. 22:00

Nemam pojma, jer iz činjenice da vam je netko davao Solumedrol, i Ventolin, može proistjecati da bih to isto učinio i ja, ali ne nužno. Iz svega bi se moglo zaključiti da dijete ima opstrukcijski bronhitis. Najvažnije pretrage su utvrditi da li je to doista opstrukcijski bronhitis, a to se ne može iz podatka da je dobio SoluMedrol, ili nekih pretraga za sprečavanje trpanja SoluMedrolom, već iz običnog slušanja djeteta, i utvrđivanja da li je eventulano nešto slično već prije imao, i u kojim okolnostima, i da li je bio nedonošče, imao ekcem, članovi uže obitelji imali neku alergiju, pušili, itd. itd. Medicina je jako, jako kompleksna, pa dok ovo pišem, sam se sebi čudim kako je to, makar ja to znam, prilično komplicirano, a roditeljima tako jednostavno. I oni znaju sve o trpanju kortikosteroidima i nekakvim pretragama. Ako se radi o opstrukcijskom bronhitisu, bez obzira na etiologiju i pretrage, samo na temelju slušanja, ja bih mu bio dao SoluMedrol, ne jednom pa drugi puta, već jednom do dvaput dnevno kroz tri dana, uz Ventolin, ali ne u sirupu, već na Babyhaler ili na inhalator.

frederick

16.12.2008. 09:30

No hvala vam doktore puno ste mi pomogli.