Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Curica 2.5 godine odbija piškiti


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sofia12

31.01.2015. 12:35

Poštovani,
molim Vas za pomoć i savjet.
Imam curicu staru 2,5 godine koja u zadnji mjesec dana odbija piškiti. Ukratko da objasnim situaciju. Kada je napunila dvije godine (bilo je ljetno vrijeme) počela sam ju polako upoznavati sa tutom i wc-om. Par puta se popiškila i nakon toga više nije htjela ni čuti ni za wc ni za tutu. Shvatila sam to kao njezinu nespremnost na odvikavanje tako da sam odmah sa time prekinula da ne bi izazvala kontraefekt jer nije u to vrijeme uopće bila svjesna da se popiškila niti me je obavještavala kada se popiški. To se promijenilo unazad mjesec dana i počela me je upozoravati svaki puta kada se popiški i tražiti da joj skinem pelenu i da joj pokažem kako izgleda u peleni kada se popiški. No nakon par dana počela je jednostavno odbijati piškiti, znala je da ju tjera ali je počela stiskati do te mjere da je prolazili i po 15 sati da se ne popiški. Ne znam da li je doživjela neki šok zbog promjene koja se događa, ali kada joj je sila postane nervozna, cupka, skače i jednostavno govori da ne želi piškiti nigdje, ni u pelenu ni tutu ni wc. Tek nakon što bi se uz igru ili tuširanje ili puštanje zvuka vode opustila, onda bi se popiškila i nakon toga opet bila vesela. Otišla sam se posavjetovati sa pedijatrom te smo napravili nalaz urina i po tom pitanju je sve u redu. Ne žali se na bolove, nema peckanja ni crvenila. Praktično nikad ni nije bila bolesna. Pedijatar je rekao da je problem vjerojatno psihološki i da osjetljivija djeca to doživljavaju vrlo stresno i emotivno. Par dana nakon posjeta pedijatru bilo je dobro da bi se opet sve počelo ponavljati. Vidim da ju to strašno muči ali jednostavno kao da se ne može opustiti kada se treba popiškiti. Vrlo je inteligentno, veselo, razigrano i živo dijete i nikada nije bilo nikakvih zdravstvenih problema. Zna što je wc, zna da svi piškimo, da povučemo vodu, peremo ruke poslije ali ne može prihvatiti da i ona ide na wc/tutu.
Na jesen bi trebala krenuti u vrtić ali bojim se da zbog ove situacije to neće biti moguće jer ako je problem popiškiti se u pelenu strah me je pomisliti što će biti kada se budemo odvikavali od pelene.
Lijepo bih vas molila za savjet što učiniti.
Da li se ovakav problem učestalo javlja kod djece i da li bi možda posrijedi bio neki organski uzrok? Pedijatar je smatrao da nije potreban UZV urinarnog trakta.

Unaprijed zahvaljujem na pomoći.
Lijepi pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.02.2015. 18:05

Već temeljem duljine Vašeg pisma i količinom emocionalnog naboja u njemu može se zaključiti da je rije o emocionalnom problemu, i ne bi me začudilo da se u drugom okruženju (npr vrtić) uopće ne javlja. Nešto što po prirodi stvari ide spontano (od rođenja) sada je popraćeno velikom količinom napetosti, iščekivanja i problema. Čini se da je to eskaliralo do te mjere da je mokrenje postalo centralni problem u Vašoj obitelji. Jedini je lijek suspregnuti svoje emocije, ponašati se kao da više nemate nikakve uloge u tome da li će, kada i kako mokriti. Možda bi bilo korisno da u proces promjene pelena i stavljanja na tutu bude uključen Vaš suprug ili netko drugi od ukućana. Nema potrebe za daljnjom nefrološkom obradom. Ako je pridružena opstipacija (tvrda i neredovita stolica) tada to treba regulirati preranom.

sofia12

02.02.2015. 09:45

Hvala Vam na brzom odgovoru. Samohrana sam majka i curica je kod bake i djeda dok sam ja na poslu. Vrlo smo pažljivi oko nje jer je prilično nježna i osjetljiva. Vjerujem da ona osjeti moju zabrinutost zbog njezinog odbijanja piškenja ali me je prilično uplašilo što toliko dugo odbija piškiti. Najmanji je problem što će još nositi pelene, zabrinulo me je da se to ne odrazi na njezino zdravlje.

Hvala još jednom na savjetu.
Lijepi pozdrav!