Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Čuvanje matičnih stanica iz krvi pupkovine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sandramed

25.07.2011. 11:55

Poštovani dr. Richter, molila bi Vas pojašnjenje i savjet.
Pošto sam trudna razmišljam o čuvanju matičnih stanica iz umbilikalne krvi za dijete ili člana obitelji. Raspitivajući se o tome nailazim na različita mišljenja i savjete od strane medicinara, npr. "Ako dijete oboli od akutne leukemije i nakon učinjene aplazije ne može se u tom slučaju iskoristiti njegove matične stanice..." Tu sam ostala zbunjena. U kojem slučaju se mogu koristiti matične stanice za to dijete?
Opet postoji i 2. činjenica, pošto mi je ovo 2. trudnoća i 2. dijete, ako 1. dijete oboli od npr. akutne leukemije opet mu te matične stanice neće trebati jer pokraj sebe ima živućega brata ili sestru a i time veću vjerojatnost kompatibilnosti. Zar ne?
Molim Vas za mišljenje o korisnosti i smislu čuvanja matičnih stanica.
Unaprijed zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

25.07.2011. 22:25

Matične stanice iz pupkovine su hematopoetske matične stanice.
Ako se njih sačuva, onda one mogu poslužiti onome od koga potječu u budućnosti, ako dođe do potrebe za transplantacijom hematopoetskih matičnih stanica, od aplastične anemije, do liječenja leukemije ili nekih karcinoma ili nekih imunoloških ili metaboličkih bolesti - transplantacijom matičnih hematopoteskih stanica. Ako njih u tekvoj eventualiji nemate od same osobe, onda tražite davatelja. A davatelj bi mogao biti i netko, čije su hematopoetske matične stanic euzete iz pupkovine.
NIje istina da se leukemija ne može liječiti hematopoetskim matičnim stanicama iz pupkovine, ali, određeni antileukemični efekt takve transplantacije manji je od transplantacije matičnih stanica koštane srži druge osobe.