Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dijete ostaje bez daha pri jakom trcanju


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

orgai

05.08.2016. 10:10

MOlim Vas za savjet.
Moje dijete ima 7,5 godina. Primjetila sam da prilikom trcanja,ali kad bas brzo i jako trci, kao da ostane bez daha i brzo se zamori,ali pri jakom trcanju
Inace je dijete koje stalno trci i nisma primjetila da se zamori do unazad mjesec dana.Ali sada voznja biciklom, lagano i kratko trcanje moze, a brzo trcanje ne moze,on nakon toga stane ili cucne i kao da pokusava da udahne ponovo.
Inace stvari koje su prethodile:
Od septembra proslog,kad je posao u skolu u prvi razred, jako slabo jede,nema neki apetit.
U aprilu 2 puta u razmaku od 20 dana krv mu je curila iz nosa,ali je bio i prehladjen i cackao je nos.Nakon toga nije se ponavljalo.
U maju iz cistog mira u sred prodavnice mi se pozalio mama moram da sjednem,izasli smo ispred i sjeo je mozda 3 sekunde,i poceo da se igra (mislila sam da je od gladi,jer je bio gladan).
Sredina juna otprilike,isto je iz cista mira po povratku kuci rekao ja moram da sjednem,i nakon toga pola minuta nista (takodje je bio gladan i krenuli smo na veceru).
Pocetak jula, ista stvar,nije doruvkovao. Znaci 3 puta se desavalo i jedino sto je zajednicko je da su bile velike vrucine i da nije jeo.
Nakon toga primjetim to zamaranje i ostajanje bez daha.
Da li je moguce da je anemican? Nalazi laboratorije od januara 2016. godine:
Er 4,97. Hg 137. hematokrit 41. MCV 82,5. MCH 27,6. MCHC 334. Trombociti 400
Gvozdje nikada nismo radili.
Od oktobra 2015 do decembra 2015 imao je 3 bronho opstrukcije. Nakon toga ne.
Inace sa 5 godina je dobio pocetak upale pluca i od tada je imao ceste bronhitise,inhalacije sa berodualom i 2 puta sa pulmikortom. Dr. je rekao da nije za pulomologa,inace do tada nkada nije imao problem sa plucima.
Rodjen je u 37 nedelji i 3 dana.
Molim vas da mi kazete sta je za pocetak najjbezbolnije uraditi od nalaza,vadjenje krvi je za njega ogroman stres,inace je preosjetljiv,plasljiv.
Da li mogu sama pokusati da mu dam gvozdje da vidim da li ima promjena?
Hvala vam.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.08.2016. 17:25

Sin nije slabokrvan i sigurno navedene smetnje nisu uzrokovane anemijom. Obzirom da ne kašlje i ne piskuće kod disanja (a i doktor je obavio pregled) nema naznaka da bi problem mogao biti sa dišnim organima. svakako treba obaviti EKG i ultrazvuk srca. U fazama kada se požali na slabist pokušajte opipati puls i izbrojati broj otkucaja kao i procijeniti da li su otkucaji pravilni ili možete osjetiti preskakanje.

orgai

18.08.2016. 11:10

Postovani doktore,
Zahvaljujem se na odgovoru.
Djetetu sam mjerila puls dok je spavao i iznosi 80 otkucaja/min.,nisam zapazila preskakanje. Da li je to normalan broj otkucaja za uzrast 7,5 godina?
Takodje me zanima Vase misljenje,da li bih smjela ici na godisnji odmor10 dana i pratiti jos nekoliko dana to zamaranje pri trcanju ili moram odmah ici da uradimo EKG i UZ srca?
Nalaze laboratorije koje sam Vas pisala su stari od prije 7 mjeseci,da li mislite po tim nalazima da nije moglo doci do anemije za 7 mjeseci s obzirom da slabo jede?
Jos jednom veliko hvala.
Pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.08.2016. 11:15

Bilo bi dobro barem obaviti pregled primarnog pedijatra, potom po povratku s mora konzultirajte kardiologa. Slabokrvnost se mogla razviti u navedenom periodu.