Home / Forum / Specijalizacije - medicina / Pedijatrija / Dječja glistica?

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6016

Broj poruka: 24139

Jovančević Milivoj, dr. med.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9

Dječja glistica?

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

15.09.2008. 19:45

Primjetila sam da se moj 2god. sin drži za guzu (pelenu) kad hoda ponekad. Pogledala sam mu guzu kod mijenjanja pelena i na anusu uočila bijele tragove i crvenilo. Pomislila sam na crviće al nisam uočila da se išta miče. U stolici nisam vidjela ništa. Još sam par puta uočila iste bijele tragove (kao malo deblji konac duljine 1-3 mm). Sad već dva dana ne vidim te tragove, guza je još crvena, u stolici ne primjećujem ništa.

Kako znam da se paraziti lako prenose na drugu djecu, pogledala sam guzu starijoj curici (5 god) i jednom uočila iste bijele tragove, kasnije ništa. Ona kaže da je ništa ne svrbi.

Mislite li i vi da su to bijele glistice?

Još imam jedno pitanje. Znam da se svim ukućanima dade i preventivno terapija Vermoxa, ali ja dojim dvomjesečnu bebicu i zanima me postoji li nekakva prirodna alternativa koju se smije koristiti uz dojenje? I koliko bi bilo opasno da i bebica dobije glistice?

Za sebe pitam posebno zato što sam u svojoj stolici primjetila bijela tragove iste duljine, inače ništa drugo...

Kako se postaviti u cijeloj priči?

Zabrinuta mama troje djece

Darko Richter, dr. med.

16.09.2008. 23:10

Dati Vermox starijoj djeci, a i sebi. Ne prelazi bitnije u krv, pa onda niti u mlijeko iz dojke. Jajašca se prenose prstime kojima se češe šupak, no, nisam čuo da je neko dojenče dobilo enterobius (dječju glisticu). Za svaki slučaj ja bih zamolio da se napravi analni otisak starijoj djeci.