Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Djecje gliste


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivas

06.02.2008. 15:45

Postovani,

imam sina od 5 godina koji se unazad tri tjedna zali na svrab u podrucju straznjice konkretnije anusa,nisam tome pridavala neki znacaj buduci da je dijete to objasnilo na nacin da mu smeta doljnji ves,medutim prosli tjedan sam primjetila na straznjici(anusu) male,tanke bijele niti kao od konca.Posto sam procitala vas forum pogledala sam dali se micu i nisam vidjela nikakve pomake.Pregledala sam mu stolicu(vizualno) i nisam nasla nikakve promjene u njoj.Vise se ne svrbi ali te "niti" su i dalje prisutne pa me zanima mogu li to biti gliste?

Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

06.02.2008. 17:30

Vjeojatno je to dječja glistica ili enterobius. Uzmite Vermox, sirup, 2×1 žličicu, kroz 3 dana, makar kažu i da je samo jedna doza dosta. Ako imate još djec eu kući, možete sirup dati i njima.

ivas

07.02.2008. 19:25

moze li se taj lijek dobiti bez recepta i moze li dijete ici u vrtic ili mora ostati kod kuce?
jos jedno hvala,

Iva

Darko Richter, dr. med.

07.02.2008. 20:30

Da li se može dobiti bez recepta, morate pitati u ljekarni. A dok ga pije, ne vidim razilke je li u vrtiću, ili kod kuće. Što lijek zna što je vrtić? To, da dijete ne smije ići u vrtić dok pije neke lijekove, izmislile su tete. Što s djecom koja piju antiepileptike, ili uzimaju antiastmatike, ili uroprofilaksu, itd.? To nema veze. Samo ako pije Klavocin, mora, po tetama, striktno biti kod kuće. One, makar ga ne daju u vrtiću, o Klavocinu sve znaju, otprilike to, da u vrtiću ne djeluje, a samo doma djeluje.

dad

07.02.2008. 21:45

Dijete može u vrtić ako ima potvrdu od liječnika da nije zarazno za drugu djecu,a potvrdu ne zahtijevaju tete i o tome ne odlučuju,već je to u nadležnosti glavne medicinske sestre koja radi u svakom vrtiću.

Darko Richter, dr. med.

07.02.2008. 23:25

Vi mislite da ja to ne znam?
Ali bez obzira na gluposti, zalažem se za zdravi razum, a očito sam jedan od rijetkih, koji ima povjerenja u istinu i zdravi razum.
Velite, traže da dijete dobije potvrdu da nije zarazno za drugu djecu. A kako je onda ono dobilo tu zarazu, ako svi drugi imaju potvrdu da nisu zarazni.
Kakve idiotske gluposti, a roditelji tome klimaju i klanjaju se i pokoravaju se.
A tvrdim vam da niti jedan liječnik nije izmislio da dijete treba potvrdu da je zdravo. neki liječnici to čak pokušavaju naplatiti, jer jednostavno ne osjećaju da im je to normalni dio posla.
Kao da ne znate za ono dvosjeklo pitanje: imaš li potvrdu da nisi lud? Ako je imaš, znači bio si lud, pa su te sredili, i rekli da više nisi (ali, tko zna?). A, ako je nemaš, znači, lud si. Dakle, u svakom si slučaju lud.
Nema ništa protivnije normalnoj medicini od izdavanja potvrde da je netko zdrav. Zdravlje nije isključivo objektivna i do kraja spoznatljiva kategorija, već uključuje i odluku pojedinca da jest, ili da nije zdrav. I tada, ako zaključi da nije zdrav, može pitati liječnika, tako da formulira zbog čega misli da nije zdrav. A liječnik tada ipsitivanjem, pregledom i pretragama može to potvrditi, modificirati ili opovrći. Ali, reći mu da je zdrav, može samo glede tog konkretnog pitanja, jer ta osoba, možda baš tog časa ima prvu leukemičnu stanicu, a s kojom će još tjednima biti sasvim "zdrava".

dad

09.02.2008. 02:15

IDa nije tih potvrda djeca bi išla u vtić sa temperturom 40,i ovako je vrtić pun djece koja se guše u kašlju,šmrklji do koljena,upaljene oči...a i potvrde dobijete preko telefona bez pregleda pedijatra.Ali to ide na savjest roditeljima.

Darko Richter, dr. med.

09.02.2008. 11:00

Ja stvarno ne znam što je to bolest, dok mi pacijent ne kaže da je bolestan, u velikom broju slučajeva je tako. Ako i ja vidim da nešto nije u redu, tada stvarno jest bolestan, ma što on mislio.
Ji jako dobro nabrajate vrtićke situacije, a ja se pitam je li to bolest,ili vaš izbor? Nemojte mi pričati da nemate izbora, jer IMATE. Zašto se Englezi odgajaju u internatima još od 13. stoljeća, svaki u svojoj sobi, i nose kratke hlače s dokoljenkama zimi? Baš zato da ne budu u jednoj sobi i raspekmeženi od svih oko njih i sebe samih. I nemojte mi sada govoriti da smo mi jadni i siromašni, jer tada ja prvo pomislim na glavu i mozak u njoj. To je cijela priča.

tmirna

29.12.2015. 09:20

Poštovani sinu od 4 godine dijagnosticirane su Ascaris Lumbricoides u stolici imao je povremene bolove u trbuhu u stolici nisam nista primjetila pogotovo ne da se miče ali sam iz predostrožnosti odnijela stolicu na analizu.Ranije analize kad sam sumnjala u isto su bile negativne.Propisan mu je sirup soltrik 3 dana 2x1 kašika ujutro i uvečer.Mene zanima da li ga svi trebamo piti imam i starijeg sina 15 godina, ja i suprug obzirom da pedijatrica nije to spomenula a vidim na forumu da trebaju piti svi ukućani i da li doza treba biti ista tri dana kao i kod djeteta?I još napomena ja pijem tablete propranolol i da li su u nekoj kontraindikaciji s ovim lijekom ?

LP

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.01.2016. 11:50

Soltrik se ne resorbira iz crijeva, doza je jednaka za djecu kao i za odrasle. Koliko ja znam ne bi trebalo biti interakcija sa lijekovima koje uzimate. Ove gliste se ne prenose lako na ukućane (za razliku od malih dječjih glista) pa nema potrebe da ostali uzimaju terapiju. Preporučio bih da se nakok 2-3 tjedna ponovi kura Soltrika u jednakoj dozi i trajanju.