Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dohrana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

patrick0908

04.03.2016. 00:20

Postovani doktore, sin mi puni 7mj za nekoliko dana. Po preporuci doktora uveli smo dohranu sa 5mj zbog anemije uz sirup Galfer za zeljezo koji treba uzimati 3mj. Djecak je dobro prihvatio voce i zitarice, ali povrce rijetko kada zeli a ja mu ipak ponudim. Pitanje glasi, dali bih grijesila ako bi mu mjesala voce sa malo povrca pa da se malo i na to navikne jer neznam kako cu mu uvesti meso ako ne prihvati povrce...Uvela bih mu drugi obrok sada, iako ponekad i jede vec dva puta, samp neznam dali da to budu dorucak i rucak ili nekako drugacije...molim Vas za savjet. Hvala i pozdrav iz Irske.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.03.2016. 11:50

Najvažnije je da ne brinete previše oko dohrane, narednih 5 mjeseci shvatite kao proces prilagodbe na nove okuse. U neke djece to ide brzo, dok u druge sporije. Ja bih nastavio nuditi povrće u sredini dana, u vrijeme kada će biti ručak. Radite juhice i slobodno uz povrće dodajte meso. Može se u sve ispasirati i malo riže ili palente. Nemojte dosoljavati hranu, možete stavljati maslinovo ulje. Nakon obroka ponudite mlijeko. I samo strpljivo, za prihvaćanje novih okusa katkada kažu (nutricionisti) da se dijete treba s njima susresti puno puta (17 i više).

mirnamar

28.06.2016. 13:15

Poštovani,

moja djevojčica ima 8 mjeseci. Rođena je sa 2890 i 49 cm. Sada ima oko 7900 i 70 cm. Prvih 5 mjeseci je jela moje izdojeno mlijeko. Krajem njenog 5. mjeseca sam počela uvoditi dohranu. U početku je dosta dobro prihvatila voćno-žitne kašice, međutim to je trajalo nekih 2-3 tjedna. Sada ne želi ništa od kašica. Okreće glavu, stisne usta i ne želi ni probati. Pokušala sam joj par puta silom ugurati, i kada proba i vidi da joj se sviđa nastavi jesti. Ali ne želim joj silom davati jer se bojim da će imati averziju prema hranjenju. Povrće i meso ne želi ni u kakvoj kombinaciji (s voćem, mlijekom, žitaricama...sve sam probala). Sada me zanima da li da joj nudim mlijeko poslije pokušaja sa kašicom ili da ju pustim da ogladni i dam joj ponovno istu kašicu? Ili da joj dajem mlijeko poslije svakog obroka ukoliko nije kompletan? Od kada smo uveli dohranu dobila je tek oko 300g. Pije malo vode, te ujutro i navečer oko 200ml mlijeka (Novalac). Nije klonula, iako još dosta spava, ali kada je budna razigrana je. Da li bi savjetovali kontrolu krvne slike?

Hvala na savjetu.
Pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.07.2016. 12:30

Savjetujem da se ne vrši prisila jedenja. Ponudite bočicu nakon svakog obroka. svakako preporučam kontrolu krvne slike, bilo bi dobro i urina.