Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dohrana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana

22.03.2006. 18:46

Poštovani,
počela sam uvoditi dohranu svom sinu starom 4 i pol mjeseca. Htjela sam se rukovoditi knjigom "Moja prva beba" koju su dijelili rodiljama u bolnici, no bune me neke stvari pa tražim Vaše mišljenje; ne znam dali da se držim toga što piše u knjizi, na primjer da krumpir i brokulu može jesti tek s osam mjeseci a stalno nailazim na kašice s brokulom i krumpirom na kojima piše "od 4. mjeseca" i slično doživljavam i s ostalim voćem. Inače u obitelji nema nikakvih posebnih alergija, Hvala!

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

22.03.2006. 21:48

Poštovana gospođo, niste naveli da li je dijete na prirodnoj ili na umjetnoj prehrani. Općenito se smatra da dojenčetu na prirodnoj prehrani nije potrebna druga hrana do 6.mj., a tek nakon toga nužna je i dohrana. No, kako ste djetetu uveli dohranu već u dobi od 4,5 mj., to pretpostavljam da nije na prsima. No, nije u pitanju samo vrsta povrća, već i njegova količina; u kašicama namijenjenim dojenčadi ta je količina u pravilu manja od obroka uobičajenog u "kućnoj radinosti." Naravno, da je sve individualno i da je teško držati se tablica u knjigama, a koje se uz to mogu i razlikovati od knjige do knjige. Međutim, nije na odmet stanovit oprez s dojenačkim organizmom, osobito ako nije na majčinom mlijeku: uvijek vrijedi pitanje: "čemu žurba ?" Morate priznati - krumpir će Vaše dijete (kao i svi mi) jesti cijeli život, a u njegovoj dobi i 2 tjedna imaju značenje. Pričekala bih stoga da bar navrši 5 mjeseci. Sasvim usput, obično je mrkva povrće dobrodošlo za početak, koja se nakon nekog vremena može pomiješati s malom količinom krumpira, a koja se, opet nakon nekog vremena, povećava. Oprezniji put u pravilu je sigurniji, a da li je suvišan baš u određenog djeteta - teško je reći. Srdačan pozdrav.