Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dohrana od 4 mjeseca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Alustriel

20.07.2018. 09:50

Poštovani,
imam muško dijete starosti 3,5 mjeseca isključivo dojeno, koje je do sad udvostručilo svoju tjelesnu težinu (rođeno s 3010g/50cm, otpušteno iz bolnice s 2920 g, trenutno 6610g/62,5cm).
Dijete lijepo napreduje, jedino imamo problema s kolikama (halapljivo gutanje i gutanje zraka) te koristimo bio gaia kapi, vitamin D i espumisan po potrebi.
Od pedijatra smo dobili preporuku da krenemo s dohranom od 4 mjeseca starosti uz objašnjenje da je dijete već do sada odvostručilo tjelesnu težinu što se inače očekuje do 6 mjeseci starosti.
S obzirom na današnje preporuke da se dijete doji do 6 mjeseci starosti da li je potrebno već krenuti s dohranom ili možemo nastaviti samo s dojenjem do primjerice 5-6 mjeseci? Također da li uvođenje dohrane može uzrokovati dodatne poteškoće s kolikama (tvrđa stolica, neredovita stolica)?
Zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.07.2018. 21:00

Struka je ovdje jasna, idealno je za dijete isključivo dojenje prvih 6 mjeseci, stoga u Vašem slučaju nema opravdanja uvođenje dohrane. Kada se uvede stolica se mijenja, pa ako bude tvrđa (nije pravilo), uvijek se može regulirati odabirom namirnica.