Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dramina - doziranje?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Twinolina

27.07.2011. 18:10

Poštovani!

U uputi navedenog lijeka navodi se doziranje za djecu od 5 god nadalje, a iz prakse znam da se nekad davao i trogodišnjacima. Iz ovoga zaključujem da se isti više ne preporučuje davati mlađoj djeci zbog novijih spoznaja pa me zanima koja je vaša preporuka? Može li se, ipak, dati, i ako da, u kojoj dozi? Radi se o trogodišnjem djetetu, cca 15 kg tjelesne težine., inače zdrav, ne koristi nikakve lijekove. Ako je odgovot negativan, ima li što drugo što se djetetu može dati kako bi se ublažila mučnina uzrokovana putovanjem?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

28.07.2011. 00:50

Što sam stariji, sve manje želim biti avangarda. Piše što piše.
Za ostalo pitajte u apoteci.

Twinolina

28.07.2011. 12:35

Ah...
jel' da ja to sebe pitam u apoteci? Em što mene zanima, em što mene pacijenti pitaju, a ja kažem "U uputi se navodi doziranje za djecu od 5.-e godine nadalje, a za ostalo pitajte pedijatra."
Hoćemo ping-pong ili biste ipak, bar još ovaj put, bili avangardni? Pitanje je na mjestu, odnosno problem postoji pa valjda, u 21.-om stoljeću, mora biti i lijeka!
Hvala vam unaprijed,
LP,
mama i apotekarica!

Darko Richter, dr. med.

28.07.2011. 15:10

Po prijedlogu novog kaznenog zakona (http://www.mprh.hr/izrada-nacrta-novog-kz-a) dr.med. može na 10 godina u zatvor, ako se netko sjeti da mu je dijete popilo Draminu u dobi od 4 g. 11 mj. po preporuci pedijatra, i da je baš iza toga palo pod auto, te da je jedno s drugim uzročno povezano. I, u Hrvatskoj dr.med. mora dokazivati da je on nevin. Al', badava mu sve, kada je Dramina registrirana od 5 godina na dalje. Zato se ja ne bih u to miješao. Što piše, piše.
Ili, budimo svjesni što se oko nas događa, zatražimo od sabora i vlade da rješavaju probleme ove zemlje, a ne da se sve gura pod tepih. Još se ljudi i naslađuju s liječnicima kada dođu na sud. I nitko da riječ rekne o tom dijelu kaznenog zakona, a koji mijenja odnos liječnika i bolesnika na način da to bolesniku nikako ne ide u korist. I tu svaka priča prestaje. Među nama se diže sve veći i deblji zid. Kineski zid prema tome obična je šala. Živjelo udbaško zakonodavstvo! Sada se pitate, a zašto udbaško? Eto zato, jer je to bila manira u vrijeme službene vlasti Udbe, a sada je još više tako u vrijeme njezinog najdražeg stanja: svi misle da je nema, a ona buja. Udbaška je manira da svakog možeš nečim ucijeniti. Naravno da se neće svaki puta postupati po tom kaznenom zakonu, zavisi od toga,kako to procijeni udba u tom času. Eto poluge koja udbi jako dobro dođe, da disciplinira 12000 hrvatskih liječnika u korist jedne elite od oko njih nekoliko stotina, a pri tome svi okolo vjeruju kako je dobro "da se liječnicima stane na kraj". A kako to mijenja bit zdravstvenog sustava, rekao sam u kratko gore. Vama to vjerojatno ne treba dalje eleborirati.

Twinolina

28.07.2011. 23:35

Strašno!!! Priznajem, isprva me malo osupnuo Vaš odgovor, no nisam mogla niti naslutiti da je ovo u pitanju!!! Zar će liječnici radi onoga zbog čega su studirali pa to kasnije primjenili u praksi moći završiti u zatovru?!?!!?!? Kako i opet ne diskutirati o lošoj politici i nedorečenim i zakonima čije prijedloge pišu kvazi-stručnjaci koji lobiraju za određene interesne skupine, a donosi ih nekompetentni (odnosi se na stručnost) Sabor kad su toliko sveprisutni u svakoj pojedinoj pori naših života?!
Iskreno mi je žao zbog toga. Ja, nažalost, nemam dovoljno znanja da sama to procijenim, a onaj koji ga ima, ne smije mi reći. Ovo je puno više od nebuloze, slažem se.

Darko Richter, dr. med.

29.07.2011. 10:50

Zadnjih 10-15 godina u glavama liječnika sve više hipertrofira forenzičko legalni aspket njihovog djelovanja, i sve više zauzima temelj po kojem oni donose svoje dijagnostičke i terapijske odluke, a, u okviru proklamirane besplatne medicine za svakoga, to znači i nekontroliranu potrošnju, sve bez efekta na zdravstveno stanje naroda.
Bilo bi dobro da netko iz nekakvog instituta za društvene znanosti, npr. "Ivo Pilar", Filozofski fakultet, itd., umjesto anketa o seksualnim fenomenima ili turizmu, provede anketu među liječnicima o utjecaju konkretnih članaka kaznenog zakona na njihovo svakodnevno djelovanje. Ako bi anketa bila čvrsto anonimna, mislim da bi se javnost šokirala rezultatima.