Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6615 | Broj poruka: 26360

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dugotrajan kašalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

BBee

02.01.2011. 04:05

Molim Vas za savjet.
Naime, kćer od 7,5 godina kašlje već 17. dan. Prvih dan dva bio je to suhi kašalj, bolje rečeno kašljuckanje. Nakon par dana kašalj je postajao sve zreliji, čitavo vrijeme bez temperature i ikakvih, ali baš ikakvih drugih simptoma. Samo kašlje. Zadnjih deset dana kašlje baš grozno. Vlažno, iz dubine, nikako iz grla, davi se kak se veli.... Tu i tamo nešto iskašlje. Kašlje najčešće u napadajima po pol sata, pa se smiri na pol sata i tako to traje... Po noći ne kašlje uopće. Deda je liječnik, u mirovini, ali je poslušao kćer i rekao da čuje hropčić i blagi spazam, pa smo zato otišli na Srebrnjak (na Badnjak).
Doktor je potvrdio dedin nalaz, također sitan hropčić desno bazalno, ali da to ne mora ništa značiti obzirom da nema temperaturu, pa da idemo doma i pratimo razvoj bolesti. Kad nakon par dana nije bilo ništa bolje, javili smo se našoj doktorici (opće medicine, kćer ne spada više kod pedijatra) koja nas je poslala doma uz uputu da ju inhaliram sa ephedrinom i fiziološkom. Ja to, naime, nisam radila. Da napomenem, CRPje bio <8 ( 28.12.)
Danas ju je deda ponovo poslušao i veli da čuje blagi, blagi spazam, više ništa drugo. Obzirom da već dugo nije aktivan, a radi se o djetetu, ne želi se upuštati u propisivanje terapije. Ona se muči sa tim kašljem, povremeno značajno i teško udahne. Ne pije nikakve sirupe, ljekiće, vodice, sprejeve...baš ništa.
Dakle, molim Vas za savjet!

Darko Richter, dr. med.

02.01.2011. 15:00

Svakako ste dobroučinili da je niste inhalirali efedrinom. To se u djece ne radi, a može, kod dužeg davanja, biti opasno. No, kad smo već kod efedrina, onda je analogni lijek, s kojim se itekako može inhalirati, Ventolin. Možete joj dati 3-5 mg,ovisno o kilaži (o,15 mg/kg) u 2.3 ml fiziološke, do 3 puta u danu.

BBee

17.02.2011. 14:45

Evo nas opet sad

Situacija iz gornjeg posta se riješila inhalacijama ventolinom (aerochamber) i Sumamedom / 5dana.

Bio je mir cca. 10 dana, (u međuvremenu je cijepljena Di-Te (01.02)).nakon čega je ponovo počeo kašalj. Ovaj put suh, nadražajni i konstantni pokušaji pročišćavanja grla (nazvati ću to hraćkanje, koliko god ružno zvučalo, ne znam bolji termin). Nakon tjedan dana je skočila temp. na 39°C i trajala par dana. Pala sama od sebe, kašalj i čišćenje grla ostali. Po stražnjem zidu ždrijela se cijedi bijeli sekret. Kašlje jednaki broj puta koliko i udahne.... sad sa malim pauzama... Grlo ju ne boli, veli da ju škaklja u prsima.
Pluća su navodno potpuno čista. Kćer se povremeno (1-2 puta na dan) žali da joj cvili sa desne strane prsnog koša.

Darko Richter, dr. med.

17.02.2011. 15:40

Koje je vaše pitanje?

BBee

17.02.2011. 16:40

Pitanje je što da radimo, ili ne radimo...

Darko Richter, dr. med.

17.02.2011. 21:40

Što da vi radite, ja ne znam.
Vi meni definirajte problem, što je u tome što opisujete nenormalno, pa me pitajte.

BBee

19.02.2011. 11:30

Kad malo bolje razmislim, čini mi se da nije skroz normalno da dijete od 8 god. kašlje više od dva mjeseca bez prestanka... Dakle, to me brine i voljela bih neki savjet, što je najbolje učiniti u takvoj situaciji.
Naime, napravili smo bris grla i nosa i u nosu je porastao Staphylococcus aureus. Ne znam dal' je i prije bio tu ili nije... Da li su moguće ovakve tegobe? Da li ga treba čime tretirati? Da li ponoviti bris kroz neko vrijeme?
Dakle, nisam overprotektivna majka, već zaista vidim da dijete nije fit zadnjih par mjeseci... Ako mislite da to nema veze sa staph., što bi bilo dobro dalje napraviti...čekati da prođe, ili napraviti alergotestiranje možda?

Unaprijed se zahvaljujem.
Srdačan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

19.02.2011. 13:00

Ja bih naprvio alergološko testiranje, no taman da je na sve i sva alergična, to još ne znači skoro ništa. Znači tek onda, ako se definira kakve kliničke smetnje ima, tj. dijagnoza. Ima li astmu, alergijksi rinitis ili ništa? Ako se bila požalila da joj je cvililo s jedne strane prsnog koša, to bi moglo biti u smjeru astme, kao i podatak da joj je pomogao Ventolin iz pumpice na Aerochamber, ali, istodobno je netk očuo neki hropčić, i mogao je pomoći u isto vreijeme uzimani Sumamed. Šteta da netko nije tada auskultirao dijete, jer, cviljenje ne može biti samo na jednoj strani, iako, naravno, pacijent može biti fokusiran ili percipirati cvilež samo jednostrano. Ovo sve govorim zato, jer bi, u slučaju pozitivnog alergol. testia na bili koji alergen, ovo bila dijagnoza astme.

tlm

08.03.2011. 10:20

lijepi pozdrav! imam bebu s navrsenih pet mjeseci i to mi je trece djete,naime ona kaslje vec 4tjedna,,na pocetku je izgledalo kao obicna prehlada,jer nije bilo temperature,ali svejedno smo je odveli pedijatrici,ona nam je rekla da ima bronhilitis,dala joj injekciju,i inhalirala,i dala ventolin da je inhaliramo doma,i rekla da dodemo sutra na kontrolu.sutradan nije vise nista bilo na plucima,ali je rekla da je inhaliramo jos tri dana pa dodemo na kontrolu,na toj kontroli,je rekla da jos cuje pucketanje na plucima i da za dva dana dodemo na kontrolu,na toj kontroli je rekla da je sve ok,i da inhalacije vise ne trebaju,ali djete nije prestalo kasljati,nos joj povremeno curi,nekad iskasljava,nekad kaslje suho,pa imam jednostavno pitanje jeli to normalno? i koliko dugo to moze trajati? nemojte me krivo svatiti,ja vjerujem nasoj pedijatrici,ali nam ona nije znala odgovoriti na ta pitanja,zanima me jer mi djete treba na operaciju,a nemoze primiti anesteziju ako nije potpuno zdrava! unaprijed hvala!

55tovivi

28.11.2015. 16:25

Poštovani,
dijete je staro 3,5 godine. Unazad 2 mjeseca kašlje i to doslovno po obrascu: jedan dan krene i taj prekašlje doslovno cijeli (uključujući i noć) dok je već drugi dan intenzitet deseterostruko manji, više se ne javlja noćni kašalj te do kraja tjedna sve gotovo iščezne da bi idući krenulo iznova, Kašalj je uglavnom suh, a vrlo često se javlja i samo tzv. pročišćavanje grla. Prema zvuku i definiciji našeg pedijatra suhi kašalj dolazi iz dušnika. Unazad 10 dana kašlje bez prekida, ali se ovaj put javilo i curenje nosa te se osjeća velka količina sekreta slijedom čega je i kašalj uglavnom produktivan. Tek tu i tamo suh. Dijete je apsolutno neporemećenog općeg stanja, nema poteškoća s disanjem i sl., pa smo u ta dva mjeseca samo jednom otišli na pregled. Slušanjem pluća nije se čulo ništa zabrinjavajuće i rečeno je kako, obzirom da po prvi put boravi u kolektivu, naprosto ide iz virusa u virus. Nismo mu davali nikakve sirupe, kapi i sl. Iskašljavanje olakšavamo većim količina tekućine, a kod suhog kašlja u principu ne činimo ništa posebno. Jednom u ta dva mjeseca je imao temperaturu u trajanju niti 24h do max 38,3 pod pazuhom. Jasno mi je da ne možete previše govoriti o kašlju koji niste čuli i djetetu koje niste pregledali, ali cijenim Vaše mišljenje, pa me zanima barem teoretski možete li dati odgovor na što bi ovakva situacija mogla upućivati i da li bi trebali krenuti u neku detaljniju obradu? Ne znam je li od značaja činjenica da su mu na nekim ranije rađenim nalazima krvi (ne sjećam se kad je to bilo zadnji put) bili povišeni eozinofili (do 11).
Hvala!
S poštovanjem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.11.2015. 09:35

Čini se da se vaše dijete uspješno nosi sa brojnim uzročnicima upale dišnih puteva s kojima se susreće u kolektivu. Preporučio bih redovito ispiranje nosa 2,3% otopinom morske vode (Sinomarin, Sterimar ili Marimer hipertonic), nastaviti s povećanim unosom tekućine u fazi bolesti, izbjegavati pregrijavanje prostora u kojem boravi (maksimalno 20 C), zrak treba vlažiti i ne dopustiti izlaganje duhanskom dimu. Treba što više vremena provoditi na otvorenom.

bube-ogo

18.02.2016. 17:05

Poštovani,

imam dijete od 3.5 god i već 2-3 tjedna kašlje. U pitanju je suhi kašalj. Pedijatrica nam je rekla da je nalaz pluća, grla i ušiju uredan (jedino su glsnice i trahea izderani od tog kašlja) i da mu dajem panatus sirup za smirivanje kašlja i inhalacije.
Međutim, nama to ne pomaže ništa. Promjenili smo i sirup (trputčev i sljezov korijen) al učinka nema. Najgore je kad legne na spavanje(preko noći je ok) i na promjenu temp. (iz toplog u hladno ili obrtno). Dali postoji još šta šta mu mogu dati ili na bilo koji drugi način mu pomoći?

Hvala na odgovoru!Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.02.2016. 10:30

Vlažite zrak u kući, temperatura ne bi trebala prelaziti 20 C, osigurajte što veći unos tekućine. O daljnjim postupcima, bez pregleda, ne mogu savjetovati drugo. Možete pokušati s Prospan sirupom u dvostrukoj dozi od preporučene, uzglavlje kreveta treba biti povišeno.