Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dugotrajna blago povisena temperatura


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dusanbg

18.10.2010. 11:11

Postovanje! Zbog velikog straha i panike,kojoj sam kad su nam deca u pitanju sklon, molim vas za brz odgovor.
U pitanju je nasa cerkica, Milica, 5.godina. Pre 2 godine mesec dana bez prestanka febrilna, sa povremenim nestankom temperature na par sati. Krenulo je bezazlenom temperaturom 37,1 koja se ponavljala narednih par dana. nakon toga,krece da raste do 37,6. Napominjem da se desavalo da u jednom trenutku ima a za pola sata nema temperaturu.
Odemo u DZ, krvna slika,leukociti, urin,UK- sve u redu. Dete postepeno gubi apetit,postaje nervozna,kenjkava,malaksala,podocnjaci "pola metra". Daju nam antibiotike na slepo, bez dijagnoze i posalju nas jos i na ORL-tamo sve OK. I nakon mesec dana,kada je postala "kost i koza", legne u Misovic u bolnicu. Tamo sve analize,plus ORL(rekao da postoji vrlo blaga upala 1 uha,ali da to sigurno nije uzrok njenom stanju)...drugim recima sve OK. Krecu injekcije Longacef+drugi antibiotik Amikacin, medjutim temperatura ne prestaje...Na kraju rade hemokulturu, i tu sve OK. Nakon svega, temperatura se polako povlaci, izlaze iz bolnice sa otpusnom listom u kojoj nema dijagnoze. Dobili smo pro-forme objasnjenje da je "verovatno" bila u pitanju upala uha???!!!
Elem, nakon par dana stomak pocinje da joj otice i raste i pocinje vristanje i savijanje od bolova. Odlazak u Tirsovu kod dr.Perisica(Bog ga blagoslovio), gastro-enterologa koji posle svega sto smo mu ispricali konstatuje da su verovatno creva "ojadjena" silnim antibioticima, ali ipak uradi endoskopjiu, rezultati sa biopsije b.o. Krecemo sa tabletama za praznjenje(bila je puna), i kako je krenula da se prazni,krece bolji apetit,raspolozenje i izlazimo iz problema..
Elem, trauma koju smo preziveli je ostavila oziljke do kraja zivota, i ne bi nikada da mogu vise ni pomislio na to, medjutim od prekjuce povremeno ima temperaturu 37,1- 37,2... I bez obzira na sve, normalno da nam se upalio alarm, nadam se bez razloga... Nema nikakvih drugih simptoma sem sto joj je malo nos zapusen i sto je imala par malo meksih stolica..
Molim vas jos jednom za brz odgovor...
Unapred hvala!

Darko Richter, dr. med.

18.10.2010. 22:40

Duga priča, puno doktora, nema dijagnoze, dijete ćivo i zdravo.
Zašto ste joj prekjučer mjerili temperaturu?

dusanbg

19.10.2010. 10:55

U poslednji petak uvece se pozalila na bolove u stomaku, sutradan ujutru na grlo i glavu,nakon toga ceo dan temperatura 37,5- 37,6. Otisli u DZ, grlo mirno,pedijatar kaze virus,da probiotik i tantum-verde sprej za grlo. U nedelju ceo dan 37,1- 37,2, pa nestane, pa se opet vrati isto tako blago povisena. Proliva od te prve veceri vise bilo nije,ne zali se ni na sta. E sad, mozda vama to nije nimalo bitno, ali moram da naglasim da ona nijednu virusnu ili bakterijsku infekciju od rodjenja nije prelezala bez temperature manje od 39. Cim se razboli to za pola sata jurne do 39, nekada je bilo i 40. Za temperaturu ispod 38 i ne znamo, sem kad joj damo paracetamol pa se spusti ispod toga. To kod nje hvala Bogu traje 1 dan, i sutradan nista. Upravo zato je nama ta sitna temperatura cudna i neobjasnjiva imajuci u vidu da nema nikakvih drugih simptoma(vesela,zivahna,dobar apetit). Pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

19.10.2010. 14:55

Ako je temperatura mjerana u uhu, to je, jednostavno, normalna temperatura, i zato je diujete živahno i ne izgleda bolesnim. Jer nije.

nada687

18.01.2011. 22:50

imam povisenu temperaturu vec godinu i dva meseca,,za koju se jos uvek ne zna razlog!Od pregleda isao sam kod infektologa,kod hematologa,endokrinologa,interniste.......
nalaz ultrazvuka stomaka uredan,rtg pluca uredan,laboratorijske analize na pocetku sam imao blago povecane limfocite,sada laboratorijske analize su apsolutno uredne,kks uredna,se uredna,crp uredan,ast,alt uredan,imunoglobulini uredni,reumatoidni faktori negativni,imam prelezanu mononukleozu,ali analize za nju su sada uredne,imam niske titre na koksaki,ne prelazi 16,negativne analize na hiv,hepatitis b,c.hormoni stitne zlezde uredan,na ultrazvuku vrata nema uvecanih limfnih cvorova,bris grla,nosa uredan,urunokultura sterulna,nalaz urologa uredan.!!!ja vas molim za savet ?

Darko Richter, dr. med.

19.01.2011. 11:25

Bez teksta sam. Ne znam tko ste, što ste, kolika vam je temperatura, koliko imate godina.
No, i kada bih to sve znao, sumnjam da bih vam mogao biti od koristi.

nada687

19.01.2011. 16:20

Imam 23 godine,temperatura mi se javlja samo u popodnevnim satima,i varira od 37 do 37 sa 4!Mene samo plasi da nije nesto ozbiljno,ja se osecam odlicno,sem toga sto me muci zasto temperatura ne prolazi?Inacepo struci sam medicinski radnik,pa sto vise znam to mi je gore!

Darko Richter, dr. med.

19.01.2011. 23:00

Dobro. Svjesni ste da sam ja pedijatar, i da se eventualno izvan te dobi konzultativno mogu upustiti samo u neko područje moje uže specijalnosti a to je alergologija i klinička imunologija, a sve ostalo jako nerado činim. Uglavnom za rodbinu koja zanovijeta, ili uz prisilu. Tako da vam, osobito za vaše strahove, ne da ne mogu reći ništa umirujuće, nego neću, ne znam, itd. Odakle da ja znam da to nije nešto opasno?

perkovic

31.01.2011. 01:45

Poštovani!
Sin mi je prošli mjesec imao konvulzije od povišene temperature(40.2) Ima 3,5 godine,treći je trojak,ranije rođen.Napad je trajao manje od 5 minuta,hospitaliziran je ,i dijagnosticirali su mu obostranu upalu pluća.Tjedan dana prije popio je Cefixim i inhalirao se 10 dana Flixotidom.Od tada ima povišenu temperaturu, mjerenu u guzi od 37.6 do 38.2.Napravili smo sve krvne pretrage,urinokulturu,briseve grla i nosa,test na TBC,...svi nalazi su u redu.Normalno jede,igra se ,ponaša se normalno.EEg mu je u redu,na MR mozga ima proširene komore ,ali likvor normalno prolazi,slijep je od rođenja na desno oko na lijevo visoko slabovidan,jedino što duboko diše dok spava od kada smo došli iz bolnice
Možda paničarim bez razloga,ali ne bi htjela još jedne konvulzije.
Hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

31.01.2011. 12:55

Otići u bolnicu u kojoj je liječen i pitati ih o čemu bi mogla biti riječ. Drugim riječima, otići na kontrolni pregled.
Od 37,6 neće dobiti konvulzije, a to i nije temperatura, sve do 37,9 (još uvijek normalno). Od 38 rerktalno počinje povišena temperatura.

perkovic

31.01.2011. 14:50

Bili smo kod doktorice na odjelu koja ga je liječila.Doktorica ne zna što bi moglo biti,na plućima ništa ne čuje,grlo mu je mirno,crp 0,3,limfociti su mu blago povišeni ali ne zabrinjavajuće...Njegova pedijatrica ne zna šta da kaže,patronažna sestra misli da mu se možda poremetio centar za termoregulaciju..Ne znam šta da radimo ,ali ovo stanje izluđuje jer mislim da dijete ne bi trebalo toliki period imati povišenu temperaturu.U vrtić ga ne vodimo,krenuo je u Slanu sobu , pa možda bude bolje,ali neka ne bude gore..Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

31.01.2011. 15:20

Od slane sobe bit će trošak, a nikakve vajde. Nemam pojma odakle najednom te slane sobe. Što će biti za koju godinu? Zaboravit ćemo na slane sobe, netko će se sjetiti, npr., prrodavanja inhalacije smjese kisika i helija. I svi će hrliti na te seanse. I za daljnjih par godina opet neka nova umotvorina- koja se prodaje, Bože sačuvaj da bi bila u obveznom zdravstvenom osiguranju. A što se tiče pravih mjera, najjača je da mama prestane mjeriti temperaturu. To djeluje.

Mirjana77

12.03.2011. 22:36

Poštovani doktore,

imam sina starog 10 i pol godina koji je vrlo rano već sa 3 tjedna života počeo imati problema s alergijama u smislu atopijskog dermatitisa ( alergija na mlijeko, kikiriki, pelud). Dijete nije pohađalo vrtić, polaskom u školu nestao je a.d., ali se pojavio alergijski rinitis. Ponovo su učinjeni alergo testovi i tada se javila alergija na grinje, dok je na hranu nestala. Dakle nos mu curi stalno, tijekom cijele godine, pokušalo se s sirupom Aerius, Rinolan tabl, Belodin, Xyzal. Niti jedan lijek nije dao učinak u smislu da bi nos stao curiti, korištenje Nasonexa izazvalo je cijeli niz nuspojava. Sve ovo Vam pišem da bi mogli dobiti kakvu takvu sliku jer problem je u tome što moj sin od kako je krenuo u školu svako malo je bolestan. Dakle svakim mjesec dana, a sada evo i 3 tj. nos počne curiti puno, puno jače, krene kašelj i povišena temperatura koja traje 2,3 dana. Sad kako je veći ta temperatura traje kraće, prije bi znala biti preko 39 i to po tjedan dana, sada ide do 38,7 do 2,3 dana. Obavili smo ORL pregled 3x (jednom za vrijeme infekta), sve je po tom pitanju uredu ( sumnjali smo na treći krajnik). Zadnji puta kada je krv vađena ( prije 1,5 g) nalazi su bili normalni. I uvijek su svi krvni nalazi bili ok.
Dijete ima 33 kg, prije je bio izrazito mršav, ali ni samim povećanjem kg nije se ništa značajnije promijenilo po pitanju imuniteta. Hipersenzibilan je, stalno u nekoj brizi iako je odličan đak. Užasno mi je žao što čuje priče mene i supruga vezano za stambeni kredit, jer počinje brinuti i oko toga, a to sam shvatila kada se uplašio da smo dobili opomenu za neplaćanje. Njegova pedijatrica mi je rekla da je on takav, normalan, da se ne trebam brinuti, jer kupi sve viroze i to tako često iako ima 10.g.
Moje pitanje bi bilo, da li je moguće da do ponavljanja tih temperatura svaka 3 tjedna, mjesec dana, može doći radi slabljenja imuniteta od alergija, stresa, hipersenzibilnosti ili da ustrajem na traženju temeljitih pretraga? Moj najveći strah je leukemija, istražujući po internetu došla sam do te moguće bolesti.
Ispričavam se na dugom postu i ako nije pod pravom temom.
Hvala na odgovoru.
Mirjana

Darko Richter, dr. med.

13.03.2011. 11:10

Puno priče bez konkretnih podataka.
Što da vam odgovorim?
"Moje pitanje bi bilo, da li je moguće da do ponavljanja tih temperatura svaka 3 tjedna, mjesec dana, može doći radi slabljenja imuniteta od alergija, stresa, hipersenzibilnosti "- OVO SVE ŠTO STE NAPISALI JEDNOSTANO JE NADROBLJENA GLUPOST KOJA CIRKULIRA MEĐU RODITELJIMA ,A JA NE ZNAM ODKALE IM, I NEMAM SNAGE NA TO ODGOVARATI.
"ili da ustrajem na traženju temeljitih pretraga? Moj najveći strah je leukemija, istražujući po internetu došla sam do te moguće bolesti." ŠTO VI MISLITE USTANOVITI KOJIM PRETRAGAMA? VALJDA PRETRAGAMA PRETHODI PREGLED. AKO VAM JE NA PREGLEDU REČENO DA JE TO ŠTO SE ZBIVA NORMALNO, ONDA JE TU TOČKA.

Ali, ne samo da pretragama prethodi pregled, već pregledu prethodi i anamneza. A vaša je, unatoč opširnosti, sasvim beskorisna. Nije vam palo na pamet, da je za uvidu u stanje, nekome na internetskoj daljini, možda važno da dozna kako dugo to, štogod da to bilo, traje. Valjda odatle sve počinje.
Beskorisno je i zamorno problematizirati ono, što biste kao odrasla osoba jako dobro trebali znati: npr., što je to prehlada, a, ako imate dijete s "alergijom" (inače, ja ne znam što je to alergija, dok mi ne kažete dijagnozu, odnosno organ koji je, i kako, bolestan, jer "alergija" NIJE dijagnoza) onda biste trebali znati i koji su simptomi tog problema. Tek tada, ako se događa nešto što odskače od svega, možete postaviti konkretno pitanje. Ako ne odskače, a očito ne odskače, inače biste to rekli, zašto pitate?
Usput, ono pitanje o leukemiji posve je deplasirano, i ne možete očekivati da vam na to bilo tko odgovori putem interneta. Svatko je može imati, i uvijek se prije te leukemije nešto desi: pad s bicikla, posjeta restoranu, tsunami na Pacifiku, itd., itd. Isto tako, uvijek se nešto desi prije bilo kojeg događaja koji se desi poslije.

Mirjana77

13.03.2011. 13:05

Zahvaljujem na Vašem odgovoru. Pitanje je bilo opširno jer ne znam kako opisati u 2 rečenice probleme koji muče moje dijete. Dakle alergijom je do 5.g života bila zahvaćena koža ( atopijski dermaitis) a zatim je krenulo na respiratorne dijelove (alergijski rinitis-alergija na grinje). Za mene kao roditelja ne čini se normalno da dijete od 10.g oboljeva svaka 3 ili 4 tj, ( temeperatura do 39, pojačano curenje nosa, kašalj) i da je jedino objašnjenje- opet je uletio u virusni infekt. S obzirom da nisam liječnik nisam kvalificirana govoriti o tome, ali kao roditelj izražavam svoje mišljenje i strahove. Iz tog razloga sam se obratila Vama, tražeći Vaše mišljenje jer vjerujem da imate veće iskustvo od pedijatra u malom primorskom mjestu. Da ste Vi na mom mjestu, što bi napravili? Hvala.

Darko Richter, dr. med.

13.03.2011. 19:35

Ja bih, na vašem mjestu, pogledao što sam vam odgovorio na obje teme kroz koje ste postavili isto pitanje za isto dijete od 10,5 g.: "Dugotrajna blago povišena temperatura" i "Recidivirajući febriliteti". Tamo sam, nakon vaših postova, postavio vrlo jasna pitanja, na koja vam ne bi trebalo biti teško odgovoriti.
Mogu vam samo i ovdje ponoviti da to nije PFAPA.

Mirjana77

13.03.2011. 20:55

Hvala na trudu i odgovorima na obje teme, tj. dva ista pitanja. Vi ste očito inačica hrvatskog dr. House samo što on bar na kraju pomogne pacijentima.Dakako to je ipak samo film.
Srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

13.03.2011. 22:50

Ja samo mogu zaključiti da vi smatrate da djetetu nije ništa, jer ne odgovarate na moja pitanja. A slično svoje pacijente, makar u filmu, pita i taj dr. House. Tamo, međutim, uvijek nečega ima.

Mirjana77

27.03.2011. 22:48

Poštovani,
prije 2 tj. sam Vam se obratila u svezi mog sina i temperatura koje se ponavljaju. Dakle nakon pisanja Vama učinjeno je vađenje krvi, gdje CRP bio 2,40, leukociti 7,7, hemoglobin 127 i sve ostalo ( hematokrit, MCHC, MCH; MVP....) u svim granicama normale. Učinjeni su brisevi grla i nosa, za koje još nije došao nalaz. Obavljen je ponovo pregled kod spec.ORL-a koji je postavio dijagnozu rhinosinuitis allergica et supp, te otitis media acuta l.dex. Terapija se sastojala od Klavocin bid 500 2x dn, garasone kapi u uho, operil i garason u nos, te sprej tafen. Uz to dobiveno je vibra uz čok, 5X. Nakon dva dana djetetu je pala temperatura sa 38,5 na 37,3, te treći dan u potpunosti prestala, što se poklopilo sa prvim danom uzimanja antibiotika. Na terapiji čokom iz nosa je izlazila sluz, bijele boje, i nisam primjetila da je došlo do ikakvog poboljšanja. Kada je krenuo na čokove temp više nije ni bilo.
Nakon 5 čokova učinjen je ponovni pregled kod ORl-a gdje rečeno da je sada sve uredu, da se još dva tjedna nastavi davati tafen sprej i dijete je krenulo u školu. Jutros ponovo temperatura 38,3, dakle nakon ravno dva tjedna od prijašnje i tako već četvrti put za redom. Ne boli ga ništa, nos opet curi jače, kašlje kao i kad je završio sa terapijom.
Dakle učinjeni su pregledi kod alergologa (više puta, terapija Xyzal), ORL-a, odgovor je uvijek da je to takav organizam, osjetljiv, da treba izdržati do puberteta. Sadašnja dob 10,5 g.
Što učiniti dalje, kome se obratiti? Kako može biti normalno da dijete od 10,5g ima svaka 2,3 tjedna temperature koje traju 2,3 dana povuku se, pa opet isto?
Ispričavam se na opširnosti, molim Vas nekakve smjernice.
Pozdrav.
Mirjana

Mirjana77

27.03.2011. 22:49

Zaboravila sam napisati da u nalazu krvi jedino u DKS su limfociti% 0.480 ( granica 0.460) dakle povišeni, pedijatrica je rekla da je to ok. Hvala.