Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


E. coli


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ksenija

18.11.2002. 11:31

Nakon nekoliko ponovljenih bakterioloških pretraga urina kod moje dvogodišnje kćeri izolirana je bakterija E. coli i to u omjeru 10**3-10**4. Isprva smo bili sumnjičavi na rezultate pretraga jer bi nekad pokazalo da ima E.coli + enteroccocus spp. ; nekada samo enteroccocus, a nekada neke sasvim dr. bakterije.
Na zadnjem nalazu od prošlog tjedna pokazalo je da ima E.coli 10**3. pa smo se po savjetu pedijatra dogovorili za prijem kod nefrologa na dječijem odjelu bolnice u Vinogradskoj. Zanima me kakva je terapija za izlječenje ove bakterije i da li je to tako dugotrajno kako sam čula?

Molim vas da mi odgovorite jako sam zabrinuta za zdravlje moje kćeri -ova neizvjesnost oko ustanovljavanja prisutnosti bakterije traje već 6 mjeseci.
P.S.
Po preporuci kćerinog pedijatra davali smo joj sok od američke brusnice koji navodno spriječava ljepljenje bakterije za stijenke mokraćnih kanalića.Da li smo ispravno postupili?!
S poštovanjem,
Ksenija iz Vinkovaca

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

18.11.2002. 19:44

Cijenjena gospođo Ksenija, u Vašeg je djeteta nađena -duže vremena prisutna- bakteriurija, ali, po svemu sudeći, ne u tzv. signifikantnom broju. Također nije naveden nalaz ostalih elemenata u urinu: L, E, proteini, nitriti... No, bez obzira na moja pitanja, a i bez obzira na njihove odgovore, osobito vodeći računa o Vašoj zabrinutosti, dobro je što Vam je predložena hospitalizacija djeteta, gdje će se izvršiti odgovarajuća kliničko-laboratorijska "obrada" i terapija (ako će to biti potrebno bit će ordiniran antibiotik prema procjeni nalaza urina i urinokulture, a prema antibiogramu). Što se tiče soka od američke brusnice, mislim da ne može naškoditi. Srdačan pozdrav.