Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Ekstencilin - kada ga koristiti ?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Damir

20.01.2008. 12:25

Poštovani gospodine doktore,

imam sina starog 4,5 godina. Rođen je kao nedonošče u 27 tjednu trudnoće sa 1130 grama. Od početka imamo probleme sa njegovom prehranom jer ga se mora moliti da jede i naći mu neku zabavu, ali nismo nezadovoljni njegovim napredovanjem. Zabrinjava nas slab imunitet. Gotovo svaki mjesec ima ili upalu grla ili je prehlađen. Trenutno već tri mjeseca mu curi nos, svakih 20 dana dobija visoku temperaturu kada mu doktorica prepiše Ksiklav. Pored toga sklon je alergijama tako da u periodu od aprila do oktobra koristi fliksotide pumpicu. Pedijatrica mu je pumpicu prepisala zbog obiteljske sklonosti astmi.

Pedijatrica je preporučila da zbog slabog imuniteta djetetu počnemo davati ekstencilin. Moja pitanja su slijedeća: Imaju li injekcije ekstecilina neko štetno dejstvo, je li potrebna neka prethodna priprema da bi se počele davati te injekcije i koliko dugo ih treba davati. Također, postoji li neka druga terapija za alergiju koja bi bila manje štetna od fliksotida (čuo sam da fliksotide štetno djeluju na kosti).

Hvala

Darko Richter, dr. med.

20.01.2008. 15:35

Extencillin ili benzatin-penicilin se daje kao jedna injekcija penicilina, a koja bi teoretski trebala držati 3-4 tjedna, tj. štititi od infekcije beta-hemolitičkim streptokokom grupe A u tom razdoblju. Neko moje iskustvo jest da je to prije 2-3, nego 3-4 tjedna. Prije su ga Amerikanci puno koristili za jednokratno liječenje streptokoknih angina, no mislim da to više nije glavna doktrina. Ne može se time pojačati imunost. Ako ima stalne streptokokne infekcije tipa angina, onda je izlaz da izvadi krajnike. Što se tiče Flixoitde-a, ako dijete doista ima astmu, onda mu nikako ne škodi, ali, ako je nema, onda mu štetno djeluje na kosti, a možda još i na koješta drugo.

Damir

20.01.2008. 20:55

Poštovani gosp. doktore,

najprije hvala za brzi odgovor, a odnosio se na pitanje o ekstencilinu i flixotidima koje je moj sin dobijao.
Vaš me je odgovor jako zabrinuo. Imam utisak da smo malo pretjerali u brizi za njega i pedijatrica i mi i da smo mu davali lijekove za koje smo samo pretpostavljali da bi mu koristitili. Naime, mali nema astmu, negu mu je ima baka i pradjed je imao, pa je na osnovu toga i on dobio fliksotide. U proljeće je imao anginu i da bi smo mu skinuli temperaturu tuširali smo ga pa se u prsima pojavio šum koji je pedijatricu upućivao da bi se moglo raditi o bronhitisu koji bi mogao prerasti u astmu (zbog genetske sklonosti). Imače svaki put kada ga tuširamo da bi mu skinuli temperaturu počinje hroptati u prsima. Što se tiče gnojnih angina, one nisu tako česte. Do sada ih je imao samo dva puta. Na jesen je krenuo u vrtić i od tada mu ne prestaje curiti nos i povremeno dobije crveno grlo kada dobije i temperaturu. Nos mu curi već kakva tri mjeseca, bez obzira da li je prehlađen ili zdrav a ponekad zbog toga sekreta i kašlje. Tri puta je radio bris grla i svaki put je nalaz bio čist, nije imao stepkokoke.

Našu pedijatricu vrlo cijenimo, ona ga vodi od samoga rođenja i jako ga voli. Radi na odjelu za nedonoščad i zna kroz kakve je muke mali prošao zbog toga su vjerovantno i njene aktivnosti uvijek preventivne.

Zbog curenja nosića planiramo malome uraditi alergo-testove. Flixotide smo prestali davati u oktobru sa preporukom da ih ponovo počnemo davati u martu, međutim mislim da tu preporuku nećemo poslušati. Isto tako mislim da nećemo davati ni ekstencilin. Do petka je primao ksiklav. Otprilike u idući petak ćemo uraditi bris grla.

Znam da je pitanje slično prošlome i da Vas možda opterećujem ali ovo moram izvesti na čistac. Preporučujete li da još nešto uradim osim onoga što sam naveo u prethodnom odjeljku da bih utvrdio zbog čega dijetetu tako često curi nos, kao i upaljeno grlo.

Molim Vas da mi odgovorite, jer u mjestu gdje živim teško da mogu dobiti savjet od stručnjaka sa recenzijama sličnim vašima.

Hvala

Darko Richter, dr. med.

20.01.2008. 21:50

Nakon velike mise, napisali ste da je dijete zdravo, ili da ne znate je li zdravo ili bolesno. Ta distinkcija je na roditelju, i nemojte mene pitati je li vaše diejte zdravo, ili bolesno, ako sami niste sigurni, pogotovo jer nemam prigode pregledati ga. To je ISKLJUČIVO vaša dužnost i odgovornost. Dakle, nije pitanje što preporučujem, jer najprije nemam pojma što vi mislite: je li dijete bolesno? I ako ste sigurni da jeste, napišite mi točno zašto to mislite: ali hoću brojke, datume, dijagnoze, terapije, temperature, itd. Onda postavite konkretno pitanje. Tek na to vam mogu odgovoriti nešto konkretno. Ne volim naklapati.