Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Fontanela


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zvezdan

27.12.2014. 12:05

Postovani,unapred izvinjenje ukoliko pitanje postavljam na pogresnom mestu.
Nadam se da ce ono doci do prof.dr.sc.Milivoja Jovancevica.
Nas sin ima 4,5 meseca.Kada je primio vakcinu juce kod doktora opste prakse,on se jako zacudio zbog oblika glave nase bebe na zadnjem delu lobanje..
jer lobanja je,- kako da kazem dosta izduzena,ispupcena (citam da je to mala fontanela?), kao neka veca kvrga.Po rodjenju su supruzi rekli da je to zbog porodjaja i da ce se vremenom vratiti u normalu.Isto je rekla i patronazna sestra u prvim nedeljama zivota ali i i pedijatrica pre nekih mesec i po dana (sa 3 meseca bebinih)
kada je bio na pregledu drugim povodom.Mi smo bili veoma zabrinuti u pocetku ali su nas 3 misljenja zdravstvenih radnika umirila do juce kada nas je mlad lekar,pocetnik veoma uznemirio svojim cudjenjem.
Nakon tog pregleda medicinska sestra nas je savetovala da se saceka do 6 meseci bebinih i onda ode kod pedijatra na pregled,mada ni ona kao ni taj doktor tkaze da tako nesto nije videla,(tj opipala jer beba ima dosta kose pa se ne vidi na prvi pogled).
Zelim da istaknem da se beba ponasa normalno,da je vesela.okretna,hvata predmete i raspolozena je-nije nervozna.Jedino slabo spava nocu ali to povezujemo sa nicanjem zubica jer mnogo balavi i trpa pesnice u usta.Dakle ,jedino se nocu cesce budi.Da li je ovo opasna situacija..molim vas za odgovor?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.12.2014. 19:40

Ako sam dobro shvatio radi se o izbočenju zatiljne kosti (stražnjeg dijela glavice). To nema veze sa malom fontanelom. Ovakva deformacija glavice se relativno često viđa i najčešće ne znači bolest. Ipak, određene anomalije mozga mogu biti u podlozi(Dandy Walkerov sindrom) pa bi trebalo obaviti ultrazvučni pregled glavice. Jako je dobro što se dijete dobro razvija i nema vidljivih odstupanja u psihomotoričkom razvoju, tako da je za očekivati uredan nalaz ultrazvuka.