Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


GER


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kjuri67

21.03.2011. 10:55

Poštovani, obračam Vam se sa željom da mi malo pojasnite i približite postavljenu dijagnozu kod djeteta. Dijete je staro 3 godine i 11 mjeseci, od kad je krenuo u vrtić sa 18 mj. svaku zimu je bolestan, sve bolesti vežu se na dišne puteve. svaku zimu je prebolio akutni bronhitis po jednom, imao je česte upale uha i naravno ostale simptome, hrkanje, podočnjaci,...i prije godinu dana operirao je treću mandulu. prije tri mjeseca prebolio je upalu pluća. prije mjesec dana nakon tri dana temperature i kašlja, otišli smo kod doktora koji je utvrdio da se radi o virusu, da lijekovi nisu potrebni. virus kao takav je prošao, djetetu se vratio apetit, kašalj se smanjio i sve bi bilo u normali da nije kod svake uzrujanosti i ujutro nakon buđenja kašljao. kašalj koji se nastavio nakon bolesti s virusom nije zvučao isto, bio je suh, ali više kao kašalj "u prazno" meni nepoznat. usred noći se probudio i govori mi " ja bi kašljao, a ne mogu" . kako kašalj ne prestaje jučer smo otišli kod doktorice u bolnicu Srebrnjak. spomenuli smo doktorici i da u zadnje vrijeme dijete puno podriguje. njezina dijagnoza je : Kašalj, K.21.9 Gastroezofagealni refluks bez ezofagitisa.
nije mi ni padalo napamet takvo nešto, tako da sam stanje kod djeteta još više pogoršavala time što sam mu svako malo nutkala med i slatki čaj itd... doktorica nam je dala upute za prehranu i napomenula da ukoliko se stanje ne promjeni da se uputimo na 24 h ph metriju.
molila bi vas da mi pojasnite, da li kod djeteta njegove dobi takvo stanje je stvar trenutna, tj. dali se to može izliječiti - prerasti - kao kod refluksa u dojenčeta ili je to dijagnoza s kojom mora cijeli život živjeti i paziti na prehranu...itd. oprostite na dužini, no htjela sam što bolje opisati stanje. unaprijed se zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

21.03.2011. 13:05

Ja ne dajem savjete o hipotetskim dijagnozama.
Djetetu treba dobar pregled, i to je sve.

kjuri67

21.03.2011. 16:25

hvala, brzom odgovoru, razumijem. mogu li biti toliko slobodna pa vas zamoliti da me savjetujete koje pretrage da napravimo, kad? od kud krenuti.

Darko Richter, dr. med.

21.03.2011. 17:05

Ja mislim da treba dobar pregled, a ne pretrage.

kjuri67

22.03.2011. 10:16

Opet ja. Što podrazumijeva dobar pregled? Kod koga? Naša pedijatrica je radila u nekoliko navrata preglede. svaki razgovor je završio na pitanju; "ako vi želite ja cu vam dati uputnicu za otorinolaringologa, drugi put za alergologa, treći put za gastroenerologa". Nažalost nisam nimalo stručna da bi znala gdje krenuti. predpostavljam da dijete ima neku "boljku" od koje uvijek sve kreće- svaki put u drugom smjeru. i naravno, želim pomoći svom djetetu, ali ga ne želim maltretirati i voditi uokolo. htjela bi da mi kažete gdje - kod koga da napravimo dobar pregled?

Darko Richter, dr. med.

22.03.2011. 18:00

Kod nekoga tko pregled može završiti s nekim zaključkom, a ne hipotezom. Ili, barem da je zaključak i onda jasan, kada stvari nisu jasne, pa da se kaže, odakle treba početi otpetljavanje: od alergooga, ORL, ili gastroenterologa.

kjuri67

22.03.2011. 21:31

danas smo se narucili na pregled u Alergovitu za utorak. nadam se da ce se tamo nešto riješiti ili bar poceti rješavati. ako imate bilo kakvu drugu preporuku za koju smatrate da bi bila prihvatljivija u našoj situaciji molila bi da nam preporučite. još jednom Vam zahvaljujem na strpljenju i odgovorima.

Darko Richter, dr. med.

22.03.2011. 23:30

U Alergoviti će sigurno riješiti pitanje ima li, ili ne, alergije. Kada to vidimo, možemo dalje.

kjuri67

31.03.2011. 11:51

samo da se javim ( da Vam ne bude dosadno) i naravno, zahvalim. Bili smo u alergoviti kod dr. Tamare Voskresensky, ponjeli smo sa sobom sve papire, povjesti bolesti,...čak i otpusnicu iz rodilišta pa nadalje... posvetila nam je svu svoju pažnju, sve proučila, pregledala dijete i rasteretila nas naših briga. smatra da nema potrebe za nikakvom daljnjom obradom, dijete nema alergije, kašalj koji je trajao 6 tjedana je uzrokovan gripom, tako je ona pročitala nalaz od doktora, taj se kašalj smiruje, a isto tako kaže da ona smatra kako dijete nema GER, jer se na osnovi podrigivanja to ne može zaključiti. sad kad smo rasteretili sebe, čini mi se da se i dijete rasteretilo i nema više nikakvih simptoma koji bi zabrinjavali.

Darko Richter, dr. med.

31.03.2011. 18:25

Dobro je.

16.12.2014. 14:15

U lipnju je moj sin (3god)bio promukao.Lijecen je rinolanom i inhalacijama pulmicortom.Promuklost je dugo trajala nakon cega smo zavrsili na pregled ORL.zbog crvene sluznice epiglotisa i grkljana dr.je posumnjala na zelucanu kiselinu.Predlozila je laganu ishranu i da ne jede najmanje dva sata prije spavanja.nakon toga promuklost je nestala ali je ostalo cujno disanje kad spava (po onome sta sam procitala na netu zvuci kao stridor) i povremeni suhi kasalj najvise ujutro i prilikom jela i pica.stanje je bilo na dane bolje na dane losije sta se tice kaslja i stridora cini mi se neovisno o prehrani.jos dvaput je bio promukao 2,3dana bi trajalo nakon prehlade.kod pulmologa smo bili,svi nalazi na alergije su negativni i pulmolog je iskljucio bilo kakav pulmoloski problem.bili smo kod gastroenterologa,rtg pasaza jednjaka je uredna,pije controloc vec 3tjedna,ali nisan primjetila poboljsanje.gastroenterolog preporucuje jos 3tjedna terapiju controlocom,ako ne bude bolje,gastroskopiju pod anestezijom.na orl dr.nam je rekla da ima omega epiglotis i suzen grkljan i da bi se to tribalo rastom rijesit ali da nece proc preko noci,te da bi controloc trebao rijesiti to crvenilo sluznice(koje se dosta smanjilo) i da ne idemo na gastroskopiju vec nakon provedene terapije controlicom prvo dodemo kod nje na fiberendoskopiju.
Sto mislite jesmo li na dobrom tragu,ako ima refluks zasto mu controloc ne djeluje,sto moze biti drugo ako nije refluks?sto mislite o tom epiglotisu omega oblika?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.12.2014. 19:20

Kod izraženijih smetnji disanja uzrokovanih omega epiglotisom smetnje su najizraženije u prvim mjesecima života i uobičajeno (u 90% djece) nestaju do završetka prve godine. Vjerojatno refluks doprinosi ovim smetnjama i moguće je da Controloc ne rješava problem povrata kiselog sadržaja iz želuca u grlo. Svakako treba napraviti detaljan laringoskposki pregled. Što se tiče gastroenterološke obrade mislim da bi od gastroskopije, u ovoj fazi, bila korisnija pH metrija (dijete proguta tanku sondu koja bilježi koliko česti i u kojem trajanju se želučani sadržaj vraća prema ždrijelu.

18.12.2014. 20:50

Molim vas,sto bi podrazumijevao detaljan laringoskopski pregled.Ovako glasi njegov zadnji nalaz ORL specijalista:Fiberendoskopski nos prohodan,na krovu epifarinksa manje nakupine adenoida,epiglotis po tipu omega,glasnice pomicne,blaga hiperemija sluznice aritenoida.
Da li ce se zbilja rastom taj epiglotis "ispraviti"?
da li je potrebna anestezija za ph metriju(dijete je jako suradljivo),je li potrebno biti u bolnici s djetetom cijeli dan.postoji li neki drugi lijek osim controloca koji bi mu pomogao ako ima refluksda li vi mislite da su njegove smetnje disanja uzrokovane vise epiglotisom ili refluksom?
Ispricavam se ako vas previse pitam.

07.01.2015. 17:25

Mozete li mi odgovoriti na pitanja u prethodnom postu?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.01.2015. 12:40

Vaš opis fiberskopije je upravo ono što sam mislio pod detaljnom laringoskopijom. OK, postoji blagi podražaj sluznice u području glasnica, omega epiglotis no bitno je da nema nikakvih membrana ili cisti u tom području. Mislim da su smetnje disanja uzrokovane omega epiglotisom. pH metrija se u pravilu radi bez anestezije, sonda se jednostavno uvede u jednjak i s njom dijete boravi jedan dan (noć). Za to vrijeme aparat bilježi koliko puta i u kojem trajanju se kiseli želučani sadržaj vratio u jednjak i prema tome se precizno utvrđuje da li je riječ o prekomjernom refluksu (određeni stupanj uvijek postoji) i da li je potrebna gastroskopija. Eventualna promjena lijeka bi ovisila o tom nalazu, no ne vjerujem da bi nešto drugo iz te skupine lijekova bilo učinkovitije.