Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


grcevi u stomaku


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MAGDALENA

15.12.2005. 00:37

IMAM SINA OD 12 GODINA KOJI DOSTA CESTO IMA GRCEVE U TRBUHU,KOJI GA GONE NA OBAVLJANJE VELIKE NUZDE,NAKON CEGA SE BOLOVI POSTEPENO SMIRUJU.TO IDE OVAKO;ZABOLI GA STOMAK,ODE NA WC,VRSI VELIKU NUZDU I BOL SE POSTEPENO POVUCE.AKO GA NE PRESTANE BOLJETI ONDA OPET ODE NA WC I TAKO TO SVE DOK SE NE SMIRI.NEKADAUOPCE NEMA TIH BOLOVA I PO DVA MJESECA A NEKADA SU ONI JAKO UCESTALI,SKORO SVAKI DRUGI DAN.JA MU ONDA SKUHAM CAJ OD MENTE,NEZNAM KOLIKO JE TO DOBRO ALI SAM CULA DA JE TAJ CAJ DOBAR ZA TRBUH. JEDNOM SMO ISLI DOKTORU I ON NAM JE REKAO DA PROMJENIMO NACIN ISHRANE ALI ZA DJECU KOJA IDU U SKOLU I KOJA SVASTA KUPUJU NA VELIKOM ODMORU JE TO JAKO TESKO .MOZETE LI MI MOZDA OBJASNITI STA BI TO MOGLO BITI,NADAM SE DA NIJE NESTO OPASNO.DRUGIH POTESKOCA NEMA,STOLICA MU NIJE KRVAVA,NEKAD IMA PROLJEV ALI TO JE JAKO RIJETKO.

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

18.12.2005. 22:34

Štovana gospođo, simptomi koje ste naveli ponajviše govore za probleme psihogenog porijekla; postoji i poseban sindrom koji je čest - tzv. iritabilni kolon, o kojem bi se moglo raditi. Međutim, ima naravno i mnogo drugih bolesti, te Vam je ovako "napamet" ne moguće odgovoriti. Postoji i kombinacija bolesti, a naravno, zbog psihičkih smetnji nastaju i organske bolesti. Dijagnostički redoslijed obično je slijedeći: isključiti ili potvrditi organsku bolest i zatim potražiti psihologa/psihijatra ako je indicirano. Nemojte, molim, zaboraviti da današnja djeca imaju mnogo briga i stresova, čak i onda kad to nama tako ne izgleda. Mnogo pozdrava.