Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


greben na glavi djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jubbly

11.01.2017. 10:55

Postovani,
nedavno smo na glavi 16mjesecnog sina primjetili greben na podrucju gdje je bila fontanela. Kada se tocno greben pojavio, sa sigurnoscu ne mogu reci, ali znam da grebena nije bilo da dok je fontanela bila otvorena. Na opip se lagano osjeti i povisenje od nosa sredinom cela.
Isli smo na pregled kod pedijatrice i opseg cela je 46 (rodjen sa 34,5cm), isti taj opseg izmjeren je i prije 4 mjeseca na kontroli kad je dijete imalo 1 godinu. Pedijatrica je rekla da primjetnu promjenu u opsegu glavu mozemo izmjeriti tek nakon 6 mjeseci od proslog mjerenja jer glava sporije raste nakon godine dana i da se glava uredno razvija. Buduci da se dijete uredno razvija (hoda, prica) smatra da je sve u redu. Za mjesec dana smo naruceni za ponovno mjerenje glave i neuroloski pregled djeteta.
Mene zanima biste li vi ipak preporucili pregled kod neuropedijatra ili da samo pratimo rast opsega glave? Koliko glava uopce raste u drugoj godini zivota?
Hvala vam unaprijed.
Ivana

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.01.2017. 14:35

Zadebljanje šava ne mora značiti da su svi šavovi srasli, i zaista je važno pratiti opseg glave kao i izgled glavice (da se vremenom ne deformira). U ovoj dobi godišnje poveećanje glavice je oko 0.5 cm i to nije lako izmjeriti. Ako treba nekog konzultirati (mislim da je Vaša pedijatrica i više nego dovoljna za procjenu stanja) onda je to neurokirurg.