Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Gripa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

opg

08.02.2008. 12:55

Poštovani dr Richter,
Sin od 6,5 godina noćas je dobio visoku temperaturu 40 (mjereno u uhu). Kratkotrajno se može spustiti, ali ne ispod 38. Boli ga malo glava (ne žali se na bolove u mišićima i zglobovima), ispuhuje nos i kašlje kombinirano (malo suho, malo produktivno).
Koje je Vaše mišljenje o davanju lijeka Tamiflu djeci? Treba li za to liječnički recept?
I zadnje pitanje/provjera, liječniku se ide ako dođe do komplikacija gripe (produljene temperature, bolova u uhu, grlu), a ne pri pojavi simptoma?
Hvala i pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

08.02.2008. 14:30

Najprije, ovo mi ne izgleda kao gripa. No, liječenje isto: mirovanje, skidanje temperature i više tekućine na usta. Ako je slučajno gripa, onda Tamiflu, dat još danas, može malo skratiti bolovanje. Nije sigurno da može skratiti ili odvratiti komplikacije (bakterijske superinfekcije srednjeg uha, pluća, sinusa, itd.),ako su mu suđene. Po meni, najvažnije je ležati u krevetu, s gripm ili drugom virozom s temperaturom. Mislim da me ne trebate pitati da li krenuti doktoru tada i tada, jer, valjda, pratite dijete i znate kada vam stanje izmiče kontroli.

opg

09.02.2008. 11:00

U pravu ste, nije gripa (nisu se javili bolovi u mišićima i zglobovima).
Temperatura je tek jutros pala na 37,5.
Iz nosa ispuhuje žuće i gušće.
Budući da i danas očekujem rast temperature zanima me nešto što nisam našla u članku Vrućica u djece. Je li bolje čekati porast temperature od 38,5 pa onda dati lijek i tusirati ili kod ovakvih dugotrajnijih temperatura treba dati antipiretik nakon 6-8 sati ako temperatura i nije preko 38?