Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Grozan zadah


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Larry

01.10.2008. 12:35

Poštovani doktore,
molim savjet.
Moj sin(2.5 god) prije tjedan dana dobio je visoku temp(38.9) i žalio se na grlobolju pa smo otišli pedijatrici koja mu je pregledala grlo i rekla je da nije upaljeno,ali mu je svejedno propisala Ceporex(adekvatnu zamjenu) sirup koji je popio do kraja jučer,i opet sinoć ga je uhvatila temperatura(skidali čepićem).Da li postoji kakvo drugo žarište kada mu antibiotik nije pomogao? Uglavnom,ono što me najviše brine je taj grozan zadah iz ustiju koji traje tjedan dana(po trulim ribama) unatoč svakodnevnoj higijeni usne šupljine.
Hvala Vam unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

01.10.2008. 17:20

Žarište još može biti neki zub, no onda ima vidljivi karijes. Najčešće su ipak tonzile. Očito je imao bakterijskuanginu. Ja bih mu nastavio Silapen još 5-7 dana.

Larry

01.10.2008. 17:50

Zahvaljujem od srca.

Larry

13.10.2008. 13:50

Poštovani doktore,
evo nas opet.
Dakle,od 1.10. visoka temp(38.6),doslovno jedan dan ima ,drugi nema,žali se i dalje na grlobolju i uhobolju,išli kod pedijatrice,i dalje ne vidi upalu.Dobili uputnicu za ORL,danas obavili,specijalist ga pregledao,i rekao da je najvjerojatnije alergija i da je ta visoka temperatura baš od alergije,i pripisao nam Flixonase,da ga koristi tjedan dana,pa ponovno na kontrolu.Da li je stvarno moguće da je alergija zaslužna za tako visoku temperaturu? I da li Flixonase zaustavlja simptome alergije ili? I za alergiju na bilošto?Da li je nužno raditi alergotest na djetetu mlađem od 3 god.?Zašto je još uvijek prisutan taj zadah iz ustiju(nema karijes,peremo često zubiće i jezik)? Unaprijed hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

13.10.2008. 20:30

Ne postoji temperatura od alergije.
Ako netko želi liječiti alergiju, red je da je naprije dokaže. No, kako rekoh, temperatura i alergija nemaju dodirnih točaka, tako da bi bilo bolje učiniti alergološku obradu. Dob djeteta i alergološka obrada nemaju veze.
Zadah iz ustiju može potjecati od karijesa, zaostale hrane u zubnom mesu, kronično promijenjenih tonzila, ili iz želuca.

Larry

13.10.2008. 23:15

Iskreno i meni se to učinilo pomalo apsurdno,to povezivanje temperature i alergije,ali ja sam samo laik.
Hm,nema karijes,zaostalih komadića hrane u zubnom mesu...pregledali su mu grlo i krajnike...,da li je,pobogu,ikako moguće predvidjeti ili ne vidjeti upalu??!!
Jer,meni se dijete žali da ga buba grlo.
Dragi doktore,
hvala Vam na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

14.10.2008. 20:35

Dijete od 2,5 g. nema težinu kada kaže da ga boli grlo, no, ako ga uistinu boli, onda se to na djetetu vidi. Obično teže guta, ili neće gutati.

Larry

17.10.2008. 10:45

Dobro jutro,opet ja.
Bili kod pedijatrice,ne zna sta mu je,nece napraviti bris grla i nosa jer,kako kaze,mogu se vidjeti samo bakterije kojima je tamo i mjesto.To su njene rijeci.A moj sin i dalje ne spava nocima jer tesko dise,zacepljen mu je nosic,a nema sekreta.Molim Vas savjet.Hvala.

Darko Richter, dr. med.

17.10.2008. 12:25

Kontrola ORL. Adenoidi.
Ako ga slučajno liječite, prekinite (osim antibiotik, koji dovršite).

Larry

20.10.2008. 12:25

Dobar Vam dan.
Upravo smo se vratili sa ORL-a,jednostavno nemam dovoljno riječi hvale za Vas jer ste dali točnu dijagnozu i to cyber putem.Hvala Vam.
Ovaj put ga je pregledao drugi doktor i odmah vidio da je treći krajnik i upala uha.Naručen je za operaciju,a do onda ima terapiju Amoxilom,Nasonexom i Operilom.
Dragi doktore,
jako Vas cijenim i poštujem.
Još jednom hvala na strpljenju i vremenu i pravim odgovorima.

Darko Richter, dr. med.

20.10.2008. 19:30

Kad vi meni kažete: "ne spava, začepljen nos, a nema sekreta", ja mogu biti precizan u dalekometnoj dijagnozi.
Ali, kada mi netko piše da "teško diše", da stalno "kašlje", da je "non-stop bolestan", itd., s time ne mogu početi ništa.

Larry

24.11.2008. 11:50

Dragi doktore,
naručeni smo 15.12. na operaciju trećeg krajnika.
Napravili smo kontrolu sluha,i sve je u redu.Upala uha je prošla,ali i dalje ima začepljen nosić iz kojeg curi prozirni sekret.Po noći više ne hrče.Ujutro nakon budjenja kiše uzastopno desetak puta,primjetila sam da mu smeta prašina.Da li je ikako moguće da se izbjegne ta operacija ili je bolje da se odstrani?Da napravimo alergotest prije toga?Puno je oprečnih mišljenja pa sam zbunjena i pišem nebuloze,ako je tako,molim vas da mi oprostite.
Hvala Vam.

Darko Richter, dr. med.

24.11.2008. 18:00

Alergološka obrada neće u ovom času riješiti ništa, jer zadah i alergije nemaju nikakve veze.
Alergija nikamo neće pobjeći, ako je ima, i, još važnije, ona neće opovrgnuti indikaciju za adenotomiju.

Larry

25.11.2008. 15:30

Uh,al' što se mora,mora se.
Puno Vam hvala,imate moje puno povjerenje.

Larry

16.12.2008. 10:00

Dobar dan,
obavili smo sve pretrage i jučer došli u bolnicu jer smo bili naručeni za operaciju,pregledao ga je specijalista i rekao mi da je Lean po njemu jedno zdravo dijete i da po njemu nema smisla da se operira jer nema ,citiram,"6 upala uha mjesečno" i da se ne čudim ako i poslije operacije bude imao iste smetnje(hrkanje i učestalo curenje i začepljenost nosa).Znam da ja odlučujem i da ja moram znati što je najbolje za moje dijete,ali ja uvijek prije uvažavam mišljenje doktora,a bilo ih je dosta oprečnih,pa me samo zabrinjava jesam li pogriješila i da li sam ipak trebala pustiti da se operira.Njegove smetnje zbog trećeg krajnika nisu strašne,ali ipak ometaju kvalitetu djetetovog života.

Darko Richter, dr. med.

16.12.2008. 19:00

Sada je više ne znam koje su to pretrage koje ste obavili. Imate li alergološke nalaze, kada ste se već upustili u te pretrage.
Ne slažem se s rezoniranjem - ako nema komplikacije, ne treba adenotomija. Bi li se to isto reklo za, npr., slučajno otkriveni tumor pluća, samo zato jer tajj čas dotičnno još nije počeo kašljati? A dijete ima određene smetnje, i ima povećane adenoide, jer tako je rekao onaj isti koji sada relativizira. A i vi ne znate što biste s besplatnim zdravstvenim sustavom.
Što god je besplatno, jako je sumnjivo, još od vremena Ilijade i Trojanskog konja.

Larry

17.12.2008. 19:10

Obavili smo pretrage koje su bile potrebne za prijem u bolnicu,alergološku obradu nismo radili.I sami ste rekli da se u doktore i njihovo mišljenje ne smije sumnjati,a sada govorite suprotno.Uglavnom,stalno spominjete to besplatno zdravstvo,znači,privatnik će ga htjeti operirati jer ću mu iskeširati neku enormnu svotu novaca,a i dalje neću znati da li je to bilo potrebno i da li je to dobro za moje dijete.
Bili smo 4 puta na ORL kontroli,na poliklinici i svaki put ga je pregledao drugi doktor,i svaki put je bila druga dijagnoza,pa mi recite,jesam li sa pravom zbunjena....?
Svejedno,hvala na izdvojenom vremenu.

Darko Richter, dr. med.

17.12.2008. 23:30

Dobro, ako ste učinili sve pretrage radi adenotomije, što se ne učini taj zadnji korak?
Ne znam gdje sam rekao da se ne smije sumnjati u doktore i njihovo mišljenje, ali stalno ponavljam da se u SVOJEG doktora mora imati povjerenja, a ako ga nema, treba promijeniti doktora. As simple as that.
Zašto ga je stalno gledao netko drugi, što je loše, na to vam je odgovor - jer je medicina u Hrvatskoj besplatna. Netko drugi vrti novce izvan direktnog odnosa liječnika i bolesnika, i to zato, jer tako hoće bolesnici. Da imate direktni legalni odnos s nekim otorincem, koji bi ordinirao pretrage s indikacijom za adenotomiju, onda bi on to i napravio, i ne biste išli 4 puta u 4 različita doktora. A zašto bolesnici, tj. osiguranici, ne žele promjenu sveopćeg zdravstvenog osiguranja? E zato jer se svaki nada da će za manje, dobiti više. I naravno da je taj sustav sada konačno na izdisaju. Ne znam ima li dubljeg ili šireg objašnjenja od ovoga za apsurd da vam dijete, radi jedne obične adenotomije, gleda 4 liječnika. Osim, ako vi, ne vjerujete jednom, pa idete drugom, pa trećem, pa usput mene malo pitate, pa svog doktora, i vadite srednju vrijednost. To mi se čini da je ne djelu, i da ste sami zakuhali zabunju.



Obavili smo pretrage koje su bile potrebne za prijem u bolnicu,alergološku obradu nismo radili.I sami ste rekli da se u doktore i njihovo mišljenje ne smije sumnjati,a sada govorite suprotno.Uglavnom,stalno spominjete to besplatno zdravstvo,znači,privatnik će ga htjeti operirati jer ću mu iskeširati neku enormnu svotu novaca,a i dalje neću znati da li je to bilo potrebno i da li je to dobro za moje dijete.
Bili smo 4 puta na ORL kontroli,na poliklinici i svaki put ga je pregledao drugi doktor,i svaki put je bila druga dijagnoza,pa mi recite,jesam li sa pravom zbunjena....?
Svejedno,hvala na izdvojenom vremenu.

Larry

18.12.2008. 11:35

Rekla sam Vam da je bio na pregledu u poliklinici gdje svaki dan ordinira drugi liječnik,ovisno o dežurstvu,tako da ja nikako nisam mogla utjecati na to niti vaditi ikakve "srednje vrijednosti".U svemu ostalome se slažem sa vama.
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

18.12.2008. 13:25

Možete li mi otkriti koja je to poliklinika? Jer, takvog sustava nema čak niti u Hrvatskoj, naime, takvoga, da se namjerno miješaju liječnici i bolesnici, kao u bubnju lutrije.
Zbog elektivngo zahvata ili problema, ide se jednom liječniku, i on vas naručuje opet sebi. Ako je jedan rekao da treba adenotomija, sumnjam da u par tjedana mijenja mišljenje.
Meni se ipak čin da ste vi kružili u vlastitoj režiji, i da liječnici s time nemaju ništa.