Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Haemophilus influenzae


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

upitnik111

25.01.2016. 19:05

Poštovani dr. Jovančević,

djevojčici od 2 godine je rađen bris vulve i nađena je bakterija Haemophilus influenzae. Navodno se to spustilo iz nosa, s obzirom da se radi o jasličkom dijetetu koje je prije 4 mjeseca krenulo u jaslice. Na nalazu je označeno da jedino antibiotik Ceftibuten može doći u obzir kao terapija. Jedini simptom je žućkasti iscjedak iz vulve koji traje sad već 10 dana, bez ikakvog crvenila i svrbeža. Pedijatar je preporučio ne liječiti antibiotikom zbog njegove agresivnosti već nas je uputio da koristimo probiotik Pro Bios Waya LGG, lagano tuširanje bez sapuna. Nabavili smo i prirodne Acidosalus vaginalete od MainaLaba kojima mažemo vanjski dio vulve. Zanima me koliko dugo se može tolerirati iscjedak, te kada bi trebalo ipak započeti terapiju antibiotikom?


Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru.

S poštovanjem,

Zabrinuta mama

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.02.2016. 11:15

Najčešće dijete rukama prenese ovu bakteriju iz nosa na spolovilo. Infekcije budu dosta dugotrajne ili se često ponavljaju. Slažem se da ne treba žuriti s antibiotikom, možete dodati pranje spolovila čajem od žalfije (kadulje). Ako se počne žaliti na bolove tada bih još jednom ponovio bris kako bi provjerili antibiogram. Ako je navedeni antibiotik jedini koji djeluje svakako treba čekati s terapijom dokle god je moguće.