Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


hemofilus influ


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

enibadi

04.03.2008. 09:20

misli da se tako zove najnovija bakterija koju ima moje 2,9 staro dijete.
ustvari, valjda ju više nema. nos joj je bio jako zaštopan sa groznim zelenim iscjedkom i pila je 7 dana klavocin bid po 3 ml 2x na dan i garason kapi. u petak ujutro je popila zadnju dozu i tu noć nos joj se opet zaštopao!! pa dokle, mislim si! jučer smo bili kod pedijatrice koja je rekla da je ona sterilizirana antibioticima i da ako i ima bakteriju ona je kolonizirana! šta to znači?!

dugo je imala streptokok pnumoniu i nje smo se jedve riješili. sad opet ovo.

jel to sklonost prema bakterijama ili jednostavno grozno oslabljen imunitet?

danas idemo kod OL specijaliste da joj pregleda treći krajnik, zbog onog njenog hrkanja, iako kad pije antibiotik za ubijanje bakteije hrkanje prestane ko rukom odnešeno!!

šta je to?

hvala i pozdrav

Darko Richter, dr. med.

04.03.2008. 09:55

Dijete ima uobičajene klice za dvojudob. Protiv invazivnog tipa hemofilusa (tip b), trabal je biti cijepljenja još kao dojenče (Hiberix, ActHib,, "5 u 1", "6 u 1", .. ), a preotvi pneumokoka (Streptococcus penumoniae), može se cijepit s Pneumo 23, a ako hićete malo brži i duži efekt, najprije Prevenar (registriran i ima ga kod nas), zatim nakon najmanje 4-6 tjedana, Pneumo 23.

enibadi

05.03.2008. 10:15

može li se protiv tih bakterija(streptokok pneumonie i hemofilus influ, npr. ) cijepiti naknadno, tj. sada kada dijete ima 2,9 godina i dok ima bakteriju? ali ju prvo mora izliječiti...

kako tu stvari stoje?

jer moje dijete tako neprestano ima bakterije u nosu da je to već prevršilo svaku mjeru,ili joj je imunitet tako nikakav da BAKTERIJE KOLO VODE?!

Koliko antibiotika mora popiti još?

Darko Richter, dr. med.

05.03.2008. 15:10

Za cijepljenje sam vam već odgovorio.
A za bakterije koje kolo vode, osnovno je pitanje: da li je dijete bolesno? Bakterije će voditi kolo do sudnjega dana, u to možete biti 100% sigurni. Ako je dijete bolesno, a bakterije kolo vode, onda se daje terapiea. Ako bkaterije samo vode kolo, a dijete je zdravo, onda ih se pusti da vode kolo.

enibadi

06.03.2008. 00:47

ali postoji li mogućnost da se cijepi sad, jer je propuštena praksa da bude cjepljena kao beba?!

Darko Richter, dr. med.

06.03.2008. 09:30

Možda niste razumjeli moj odgovor od prije, zbog tipfelera, pa vam ga ispravljenog podastirem sada:
"Dijete ima uobičajene klice za svoju dob. Protiv invazivnog tipa hemofilusa (tip b), trabala je biti cijepljenja još kao dojenče (Hiberix, ActHib,, "5 u 1", "6 u 1", .. ), a protvi pneumokoka (Streptococcus penumoniae), može se cijepiti s Pneumo 23, a ako hoćete malo brži i duži efekt, najprije Prevenar (registriran i ima ga kod nas), zatim nakon najmanje 4-6 tjedana, Pneumo 23."
A za hemofilus se isto može cijepiti sada (1 injekcija dovoljna), samo, bit će zaštićena samo od invazivnog soja tipa b, dok će drugi i dalje kolo voditi.

enibadi

06.03.2008. 18:25

"...bit će zaštićena samo od invazivnog soja tipa b, dok će drugi i dalje kolo voditi."
šta to znači, jer, evo upravo smo dobili nalčaz kako i dalje ima istu bakteriju, nos joj je pun gadnog iscjetka.

sad će opetdobiti sirup, ne znam koji po redu, imunitet joj se sistematski ubija itd.

šta bi vi učinili da je to vaše dijete?

Darko Richter, dr. med.

06.03.2008. 21:05

To što sam napisao, da će drugi hemofilusi (koji nisu b tipa) kolo viditi, znači upravo ono što ste mi odmah priopćili iza svojeg upita. Da je u nosu opet nađen hemofilus. Što bih ja učinio? Ništa. Pustio bih dijete u miru, i naučio ga da ispuhuje nos, a to sam i sam učinio već tri puta, s punim uspjehom. Naime, u početku sam striktno branio drugima da djeci drže rupčić, jer, kao što znate, većina baka i baba i teta misli da je najvažnije dijete čvrsto uštipnuti za nos kako ne bi mrdalo. Naravno da iza toga dijete niti u ludilu ne ispuhuje nos, a niti ne mogu, jer je stisnut. to međutim dični odgojitelji i rođaci naše djece ne kapiraju. Sve tri moje ispuhuju uredno nos, sada već i same, a najmanja sama od sebe dolazi na rupčić, ili zove da joj se rupčić prinese. Radi se samo o tome da se nos ne stišče. A zašto među Hrvatima to nije tako lako shvatiti i primijeniti, to ja ne mogu razumjeti. Pa onda imamo djecu punih noseva, koje se onda, nakon maltretaže štipanjem za nos, maltertira ukapavanjem voda i vodica. A nos nisu škrge, da im voda godi, već obrnuto.

enibadi

06.03.2008. 22:48

ne biste dali antibiotik?
orl je danas popodne preporučila sumamed, efedril i garison kapi odjednom, ne znajući da je pila sumamed prije cca mjesec i po dana, nakon sumameda zinat, poslije toga tamiflu i potom i klavocin bid da ubije tobože bakteriju! što se nije dogodilo!

sutra moramo odnijeti nalaze našoj pedijatrici koja će se, već vidim,"oduševit" preporukom specijaliste!

a za utorak smo naručeni na fiberendoskopiju da vidimo taj treći krajnik, i ORL ju neće pregledat ako bude balava...
ja ću poludit!!

ma neću stvarno, al puna mi je glava. morat ću joj dati opet grozni antibiotik da joj se nos očisti( a oće, jer čim je srknila malo klavocin bida nos je bio kao sunce i to veče kad je popila zadnju dozu nos se zaštop´o) kako bi joj orl napravila pregled.pa moram slušat doktora, zar ne?
iako moja pedijatrica baš nešto i ne obožava što idemo ORL!


uf...opet


vraćam se na početak! biste li vi dali antibiotik?
šta joj može bit ako joj ne dam?
kako da joj "naranim" imunitet?

Darko Richter, dr. med.

07.03.2008. 09:30

Ja? Ne. Ja sm svojoj djeci 90% vremena davao antibiotik na pritisak svoje žene, jer sam shvatio, ako ja ne dam, ona će ih potajno kljukati. Onda je bolje da je dam što treba, nego da ona petlja kao sada vi. Ali, ja nisam tamo i zapravo niti ne znam kako dijete izgleda.

enibadi

07.03.2008. 12:40

Ma da, najlakše je tako, ipak ima nešto u izreci da SU MUŠKARCI ISTI! Najlakše je fino prepustiti odluku ženi i ne preuzimati odgovrnost za posljedice! to isto radi i moj muž i još se kao ljuti jer sve mora biti kako ja kažem! Naravno, kad nitko drugi neće donijeti odluku!

no bilo kako bilo, moja cura će popit i sumamed, pa kako joj bilo! nadam se ipak da ćemo riješiti bakteriju i da će sva ta agonija proći!

a imunitet? kakva su vam iskustva u tome? znam da ste protiv svih tih sirupa...ima li nešto čiji pobornik ipak jeste?

vidim , dakle, da imate tri kćeri, bogat ste čovjek, čestitam, pa kako VAŠA ŽENA rješava to?

pozdrav

Darko Richter, dr. med.

07.03.2008. 13:20

Za imunitet vam ne želim nikakve lijekove, jer, ako to trebate, onda se ili smrtno, ili jako teško bolesni. Manite se gluposti s tezgi raznih trgovina. O kćerkama i bogatstvu: Kako to moja žena .. ? Pitanje je, kako ja? A o muškima još trebate puno naučiti. Dok vi mislite da oni nisu u stanju donijeti odluku, uglavnom su već donijeli odluke o kojima vi još niti ne sanjate, i ne bave se sitnarijama za koje je očito da nisu bitne.

enibadi

08.03.2008. 11:40

hvala

enibadi

21.04.2008. 12:15

Dobar dan!
sad bih trebala jednu uslugu nakon svega ovoga: molim Vas preporučite mi nekog dobrog ORL specijalistu u Zagrebu kod kojeg bih mogla doći na red sa svojom kćerkom relativno brzo:Moja Anja trenutno ima opet gnojnu anginu, hrče, ima apneje itd.
Mislim da je vrijeme da odemo dalje odavde, a u Vas nekako imam povjerenja da ćete mi preporučit nekog dobrog.
zahvaljujem unaprijed

Darko Richter, dr. med.

21.04.2008. 16:55

Dobar ORL obično je privatnik, a među državnicima preporučujem dječju ORL u Vinogradskoj.

enibadi

21.04.2008. 19:15

happy