Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Herpes na usnici


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Pearl17

14.08.2017. 15:40

Poštovani,
S obzirom da je naša pedijatrica na godišnjem, a i mi smo trenutno i s obzirom da dajete uvijek razumne savjete i pristupačne odgovore, upitati cu Vas za savjet i mišljenje.
Dojim bebicu od 5 mjeseci, a sinoć sam osjetila blago peckanje kao da ce mi izbiti herpes na usnici.
Kad je ona zaspala isla sam provjeriti i malo sam i pipala rukama to mjesto, u medjuvremenu je ona plakala i ja sam na brzinu oprala ruke i potrcala ju utjesiti.
Jutros jos uvijek isto izgleda kao sinoć, nije izbio mjehuric, ali se malo bubri i crveni to mjesto. Ona me dvaput rukicom dotakla, a ja sam joj odmah rukice oprala. Sad sam stavila flaster protiv herpesa i masku za usta.
Zanima me jel moguće da se zarazi u ovoj ranoj fazi izbijanja? Također me zanima u slučaju da se zarazi koliko je opasno to za bebicu od 5 mjeseci koja doji? Ima li ona kakav imunitet od mene za taj virus?
Ovo mi nije prvi put u životu da ga imam, ali nisam ga imala u trudnoći niti do sad od kad sam rodila.
I koji su simptomi u slučaju zaraze tako male bebe?
Oprostite na opširnom objašnjenju, u strašnom sam strahu,ne znam što očekivati.
Hvala Vam najljepša na vremenu i razumijevanju.
Srdačan pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.08.2017. 10:15

Postoji mogućnost zaraze djeteta i nju možete smanjiti dezinficiranjem ruku Octeniseptom, korištenjem maske i intenzivnim korištenjem aciklovir kreme na zahvaćeno mjesto. Ovakva situacija je dosta česta i na sreću se vrlo rijetko događa komplikacija u djece. U slučaju pojave ograničenog crvenila na licu djeteta, povišenja tjelesne temperature ili poremećaja općeg stanja u smislu nevoljkosti, slabljenja apetita ili povraćanja treba se javiti pedijatru.