Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Hidronefroza i E.Coli


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ciskothekid

28.04.2016. 14:40

Postovani,

Kcerkici od 18 mjeseci postnatalno je dijagnosticirana obostrana hidronefroza. Uzv bubrega je radjen odmah po rodjenju jer su u trudnoci sumnjali da beba ima ciste na lijevom bubregu, medjutim cista nije bilo, ali su otkrili prosirenje pijelona.
Prosirenje je minimalno, najvece je na kontrolnim pregledima bilo 5,2mm na lijevom i 2,7mm na desnom bubregu i do sada nije imala nikakvih tegoba.
Svakih 6 mj idemo na kontrolne preglede, uzv bubrega i kontrolu urina i urinokulturu. Kontrolu urina i urinokulturu radimo i izmedju tih kontrolnih pregleda, svaka 2 mjeseca, po savjetu nefrologa i nalazi su uvijek bili uredni, urinokultura sterilna.
Na proslom kontrolnom pregledu radjena je samo urinokultura i nadjena je e.coli 10 na 4 i saprofitne bakterije (uzorak je bio kontaminiran) te nam je receno da napravimo kontrolu urina i ponovimo urinokulturu.
Danas je stigao nalaz urina koji je uredan, nema bakterija.
Za tjedan dana je nalaz urinokulture, ali zbog ciste nestrpljivosti se obracam Vama da pitam ako je nalaz urina uredan, bez bakterija jeli to znaci da ce i urinokultura pokazati da nema bakterija?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.05.2016. 18:00

Najvjerojatnije se može očekivati sterilan urin ili beznačajan broj bakterija (manji od 10.000)