Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ishrana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mia

11.02.2003. 02:05

Imam sina koji ima 4 godine.Vec vise od pola godine imamo problema sa ishranom i naravno kao posljedicu velike probleme sa "stolicom".
Naime,maleni ne ide na wc i po osam dana.Jako ga boli kad obavlja nuzdu i nekad mu se javi i krv sa "stolicom".Ja sam naravno kao majka pokusala sve da ga nagovorim da jede raznovrsnije,objasnjavala,molila ali nikakvog rezultata.Na kraju sa ga odvela pedijatru koji mi nije rekao nista novo,nego samo ono sto vec i ja znam,da promjeni ishranu.Molim Vas ,ja znam u cemu je problem ,ali recite mi ima li kakva metoda,ili neki prirodni nacin da pomognem djetetu? Kako da ga ubjedim da pojede nesto normalno? Mozete li mi bar reci sta bi izbjegavala od hrane ,a sta je pozeljno da jede dok se to ne izregulira? On inace jede samo salamice ,hrenovke,jaja,cokoladne namaze,pastete,pije mlijeko i ponekad jede supice.Voce uopce ne jede . Uopce ne zeli ni da proba nesto novo,da ne spominjem meso i povrce.Kupila sam Sanosvit ne bi li makar tako dobio nesto vitamina .Jos mi recite da li ovakav problem sa "stolicom" mogao da izazove ,recimo, hemeroide ,ili nesto slicno? Puno Vam hvala unaprijed.

Dr. Darko Richter

11.02.2003. 19:06

Dijete ima opstipaciju ili zatvor. Dobro ga napijte vodom i uvečer, prije spavanja, dajte mu Coloclens sirup, onoliko mililiara koliko je dijete teško kilograma. Slijedećg bi jutra dijete trebalo dobiti stolicu, i očistiti se. Može imati manje grčeve dok se sve ne završi. U nastavku mu treba davati normalnu prehranu, no od prehrane je puno važnije pripaziti na redovitost odlaska na tutu.Svaki normalni čovjek, ujutro, otprilike 15-ak min. nakon doručka, ima nagon na stolicu, pa i dijete, koje poslije doručka valja posjesti na tutu. Ako se žurite na posao i u vrtić, to sigurno preskačete i dijete se za koji dan opstipira. Vjerojatno je opstipirana i osoba koja je s djetetom ujutro, to se često vidi (obično majka), a i za nju vrijedi isti savjet.

TheMissTea

22.06.2018. 22:50

Poštovani, interesuje me kako mogu skinuti stomak, da li je tu najbitnija ishrana? Treniram 3 puta nedeljno, pila sam dugo pronizon, pa sam tek pre jedno mesec dana skinula 5 kg od kako sam pocela da se bavim sportom ponovo. Da li je za stomak najvaznije izbegavati, kao i inace - masno i slatko?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.06.2018. 11:00

Teško je ovako savjetovati... Prvo, postavlja se pitanje zbog čega ste pili pronizon. Očigledno nešto nije bilo uredu s imunim sustavom stoga kod fizičkog opterećenja treba izbjegavati ekstremne napore i iznuravanje. Prehrana treba biti raznovrsna, izbjegavati namirnice s velikom količinom kalorija (slatkiši, dizano tijesto, masnoće umjereno). Trbuh može biti povećan i zbog probavnih smetnji (ako nemate naslaga masnoće) - ukoliko imate probavne smetnje (napuhavanje, mekša stolica s primjesama sluzi) treba uvesti probiotik i ev isključiti neke bolesti (alergija na neke namirnice, glutencku enteropatiju - celijakiju). Sa trenerom dogovorite program vježbi za učvršćivanje mišića trupa i trbuha.

TheMissTea

26.06.2018. 15:15

Postovani, pila sam Pronizon zbog Vaskulitisa. Radili su mi sve analize, rentgen, UZ, krv, itd. i sve je bilo u redu, pa su rekli da sam dobila Vaskulitis najverovatnije od nelecene prehlade -
pokisla sam nekoliko puta, izlazila napolje sa neosusenom kosom, itd. Pronizon sam pila oko 4 meseca, a sada nastavljam sa Dapsonon. Nikada nisam bila bolesna i prvi put mi se tako nesto desilo da sam stvarno bila uplasena, a ocigledno je to sve zbog ne vodjenja racuna o sopstvenom zdravlju. Nemam nikakvih smetnji niti alergija na hranu. Pijem malo vode, tako da mislim da je to najveca mana za stomak. Nisam gojazna, imam viska 5 kg, ali uvek se gojim samo u predelu stomaka. Znaci nakon prelezanog i jos uvek lecenog vaskulitisa ne bih smela da se izlazem prevelikom naporu? Nikada nisam nista naporno radila, osim sto sam se na fizickom naprezala.

TheMissTea

27.06.2018. 23:35

Ujutru bude ravan stomak, a uvece se poveca. Nemam nikakvih problema sa zdravljem, tako da je verovatno do nepravilne ishrane.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.07.2018. 10:50

Nepodnošljivost određenih vrsta namirnica ili alergija na neku od namirnica ne mora biti očigledna (proljevi, alergijski osip i sl.), stoga je moguće da je to uzrok smetnji. Ipak, uzimanje kortikosteroida a sada Dapsona svakako značajno utiče na crijevne bakterije, stoga za početak redovito uzimajte probiotik. Ako se smetnje nastave treba se javiti gastroenterologu.