Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kakva nadohrana?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

martica

16.06.2007. 11:45

Molim vas za odgovor na sljedeće pitanje.Imam bebu koja je 10.6 napunila 4 mj kod zadnje kontrole prirast je bio 700g isključivo je dojena beba Preko dana jako malo spava i često je nervozan i kod dojenja.,pa su ti podoji jako kratki i vrlo česti po minutu dvje.Pomojoj procijeni mljeka je dovoljno.Pokušala sam čaj, voća mrvicu, i malo umjetnog mljeka sve odbija.Osim toga jako slini i uvlači usnice u usta mogu li zubi krenuti tako rano?Moje je pitanje kakva nadohrana, trebam li ju uvoditi ili još čekati koliki je p'rirast na težini pokazatelj da djetetu nije dosta majčino mljeko?Unaprijed zahvalna

Darko Richter, dr. med.

16.06.2007. 19:25

Pitanje je: u kojem je vremnu ostvario prirast od 700 g.) Ako je to bilo u zandjih mjesec dana, to je skoro idealno za dojeno diejte te dobi, i ne treba ništa bitno mijenjati, osm možda uvesti malo reda u prehranu, tj. pauze izmeđ
u obroka od 4 h, i ni sekunde kraće. Ako jako plače, može dobiti prokuhane ili flaširane vode, do obroka.
Sada, ako jej ovo bio prirast u zadnja 2 mjeseca, to bi bilo definitivno premalo, i trebalo bi uvesti, NE nadohranu, nego DVOVRSNU MLIJEČNU PREHRANU (prije smo to zvali "allaitement mixte", miješana mliječna prehrana). Ako nema atopijskog (alergijskog) rizika, dati neku uobičajeni mliječni pripravak, a ako taj rizik postoji, dati ekstenzivno hidrolizirani mliječni pripravak (extensively hydrolyzed formula, ehf,; sorry: ne smijem reklamirati tvornička imena), do dobi od 6 mjeseci, zatim se ide u diversifikaciju prehrane. Po meni, u tom času nema nikakve daljnje recepture, tipa "m,alo po malo ovoga, pa onoga", već što dijete voli i moože uzeti, i gutati, a uglavnom, može sve, ako je dobro ispasirano, nije prevruće i nije prezačinjeno. Za dva mjeseca bit će taman vrijeme da proba sladoled. Zubi mogu rasti i sa 4 mj., pa čak i ranije, a mogu i kasniti do dobi 12 mjeseci.

mamely

23.04.2016. 19:10

Htjela bih samo provjeriti da li je u redu zbog manjeg mjesecnog prirasta na tezini kod bebe od 4,5 mjeseca uvesti nadohranu?Moja beba sada ima skoro sest mjeseci,kada smo bili na kontroli sa 4,5 mjeseca beba je bila dobila 550 g.Pedijatar mi je savjetovao posto imam mlijeka da ne uvodim mlijecnu formulu nego da pocmem s nadohranom. Beba je prihvatila jako dobro sve i voce i povrce i vidno je napredovala.Za koji dan trebamo ponovno na pregled pa cemo vidjwleti i koliko.Unaprijed hvala i srdacan pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.04.2016. 21:20

Očigledno joj preporučeni režim hranjenja odgovara. 550 g za koliko dana? Obzirom da je sada dobro, nema potrebe bilo što mijenjati u režimu dohrane.

mamely

27.04.2016. 17:00

Postovani doktore evo da vam odgovorim ovih 550 g je dobila za mjesec i deset dana,pedijatrica mi je rekla da je to malo ispod granice koga je minimum. Beba je nakon rodjenja na prvoj kontroli nakon mjesec dana dobila 800 g, nakon sljedecih mjesec cca 700 g,naredni mjesec 650 g,i ovih 550 je bilo na posljednjem vaganju kada je bebi bilo 4 mjececa i 10 dana starosti.Beba je iskljucivo dojila, inace je zivahna,zdrava i vesela.Pitam se da li je moguce da je taj slabiji napredak bio posljedica pojacanog bljuckanja?Sada od kako jede cvrscu hranu bljuckanje se znatno smanjilo.
Zamolila bih vas da mi odgovorite na jos jedno pitanje a to je koliko bi beba sa sest mjeseci trebala imati dnevno obroka i koliko od toga mlinecnih?
Moja beba sada u prijepodnevnom vemenu ima vocni obrok kada pretezno pojede jednu cijelu vocku,naravno u vidu kasice zatim doji,u vrijeme rucka jede povrce u kolicini od 100-150 g pa me interesuje koja je kolicina druge hrane dovoljna da bi se zamijenio jedan mlijecni obrok?
Izvinjavam se zbog opsirnosti pitanja, i unaprijed Vam se puno zahvaljujem. Puno pozdrava.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.05.2016. 17:40

Moguće je da je nešto slabiji napredak bio zbog bljuckanja. Nakon voća i povrća stavljajte na prsa, popit će koliko želi. Prije spavanja možete napraviti kašicu od žitarica i iza toga ponudite prsa. U pravilu u ovoj dobi djeca imaju 5-6 mliječnih obroka (podoja, mliječne kašice).