Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kalcijev oksalat


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nebo

16.10.2010. 13:20

Postovani doktore, moj sin od 9 godina povremeno se zalio na bol u predjelu mjehura. Bol bi se pojavila u vidu grca, i kroz neko vrijeme, otprilike pola sata bi prestala. To bi se dogodilo jednom u otprilike dva mjeseca. Prilikom zadnjeg puta otisli smo do doktorice koja ga je pregledala i nije nista ustanovila. Bol je u meduvremenu popustila. Napravili smo pretrage krvi i urina i svi rezultati se nalaze u refere tnim granicama osim sto u urinu ima u vidnom polju MALO sluzi i PUNO kristala kalcijevog oksalata. Molim Vas za misljenje. Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

16.10.2010. 18:40

Kalcijev oksalat je najčešći sastavni dio bubrežnih kamenaca. Međutim, nalaz kristala kalc.oksalata u urinu ne znači da dijete iam kamence, ali znači da ima previše oksalata i da zato može imati veći rizik za nastanak kamenaca.
Oksalata ima osobito puno u čokoladi, špinatu, orašastim plodovima i soji. Ako, uz to, dijete dobiva premalo kalcija, koji se u crijevu veže s oksalatom, pa u tom spoju odlazi dalje u feces, oksalat iz crijeva lakše ulazi u krvi i dalje putuje do mokraće.
Ja bih posjetio dječjeg nefrologa. Vjerojatno treba učinit UZ bubrega, kao prvu stvar, osim što treba ponoviti i nalaz urina te urinokulture.

nebo

29.04.2013. 23:00

Poštovani doktore, vraćam se na ovu temu jer je prošlo puno vremena a ovi simptomi još nas prate. Sada moj djećak ima 11 godina. Ovi simptomi boli u donjem dijelu trbuha znatno su se smanjili kroz ovih nekoliko godina, ali nisu nestali. Do otprilike prije dva mjeseca kada su se počeli ućestalo ponavljati (2-3 puta mjesečno). Znaći, djete zaboli trbuh, najčešće donji dio. To se manifestira u obliku blagog grča. Ne odgovara mu niti skvrčeni a ni potpuno ispruženi položaj. On to opisuje na dva načina - prvo kao da ima osjećaj da u crijevima ima nekakav balon velićine naranče i želi ga ispuhati, pa mu odgovara da ga se blago masira na tom predjelu sve dok to ne nestane, a drugi načina na koji opisuje tu bol kao da mu nešto steže crijeva, da se ona savijaju, odnosno uvrću. Bol traje najviše sat vremena i zatim prođe. Često se zna desiti da prilikom toga ispušta vrlo neugodne vjetrove. U posljednja dva mjeseca napravili smo dvije kompletne pretrage krvi i urina, zadnji puta smo i stolicu slali na pregled na H. pilori. Naša lječnica javila nam je da su nalazi oba puta uredni. Molim vas za savijet. Što to može biti? Što da radimo? Da li nas možete negdje uputiti (iz Slavonije smo)? Inače on je odličan učenik petog razreda, trenira plivanje 4 puta tjedno i nema nikakve druge zdravstvene probleme. Lijepi pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.05.2013. 10:00

Čini se da su smetnje vezane za crijeva. Bilo bi dobro konzultirati pedijatrijskog gastroenterologa (Osijek, Sl. Brod). Treba isključiti parazite i neke upalne bolesti crijeva. Ultrazvuk trbuha i mokraćnih organa bi trebao biti uključen u ovu obradu.