Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kampilobakterioza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dora7

12.06.2012. 22:45

za dr.Richtera
Poštovani,

imam bebu od 21 mjesec. preko noći je dobila temperaturu do 40. otišli smo na zaraznu. dijete je imalo jak proljev CrP 95. čekali su nalaz stolice. Pokazao je tu bakteriju. u međuvremenu je pala temperatura, crp u padu, ali stolice su i dalje proljevaste i sluzave. otpušteni smo bez ikakvog lijeka. sada čekamo. rekli su da je bolje ne davati antibiotik. dijete se muči.mi ne znamo šta da radimo. zašto ne daju antibiotike?odgovor nnisam našla kod liječnika koji ju je vodio. kaže samo da je tako bolje. nije da sumnjam u stručnost doktora samo me strah.Molim vas vaše cijenjeno mišljenje, što da radimo. napominjem da je imala probavne smetnje i prije 2 mjeseca.Može li ostati u tijelu bakterija ako se ne liječi?Unaprijed hvala.

-

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.06.2012. 09:55

Kako se znaci upale smanjuju (nema vrućice, CRP u padu) trenutno nema indikacije za antibiotskom terapijom. Bakterija će biti prisutna neko vrijeme u crijevu i stolici dok je organizam sam ne eliminira. Davanjem antibiotika bi se produžilo kliconoštvo (izlučivanje bakterije). Tek ako proljevaste stolice potraju dulje vremena (npr 2 tjedna) tada se može pokušati s antibioticima. Nema veće opasnosti od prodora ove bakterije u krv i širenja po organizmu.

dora7

13.06.2012. 11:30

Poštovani,
najljepša hvala na brzom odgovoru. U međuvremenu je starije dijete dobilo iste simptome, njoj je odmah ordiniran sumamed radi odlasla na maturu.Postoji lli mogućnost da kad bebi prođe ovo da se zarazi od sestre jer će joj kliconoštvo biti produženo zbog sumameda.i da li se ova bakterija može vraćati.
oprostite, neuka sam po pitanju medicine happy

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.06.2012. 22:55

Mogućnost zaraze postoji no učinkovito se može spriječiti pranjem ruku i korištenjem dezinfekcijskih sredstava za ruke i sanitarne prostore.