Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kasalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Rubi1

18.10.2017. 08:17

Postovani, moja cetvorogodisnja cerka vec dvije godine ima napade kaslja. Ponavlja se 7-8 puta godisnje. Obicno pocne curenjem iz nosa i povremenim kasljucanjem, a onda za 2/3 dana pocinje da kaslje po 2-3h neprestano, na svakih 20 sekundi. Epizoda se zavrsava sa povracanjem sluzavog, tecnog sadrzaja i kasalj prestaje kao da ga nikad nije ni bilo. Radili smo dva put prick- oba puta je bila blago pozitivna na RAZLICITA tri alergena. Prvi put grinja, breza i korjen korova, drugi put polen, dlaka macija i ambrozija. IgE je u ref, eozinofili uredni. Rtg pulmo uredan, ukupni Igg uredan, hlor u znoju uredan. Napad kaslja se ne povlaci na inhalaciju Berodualom (4 puta do sada je imala bronhitis i tada je Berodual resavao problem) svih ostalih puta nije. Koristila je Aerius- napad kaslja se desio tri dana nakon pocetka th. Pulmolog, alergolog i orl misle da se radi o obicnim virozama (koje redovno prenosi i drugim clanovima porodice). Kasalj obicno pocinje predvece, prije spavanja i prestaje oko 01-02h nakon povracanja. Tokom tog kaslja imam utisak da je puna sekreta i dise kao kroz vodu, nikada nije imala gusenje. Da li se slazete da obicna viroza moze prouzrokovati ovakve simptome ili postoji nesto sto bismo jos mogli da uradimo mi kao njeni roditelji da joj olaksamo?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.10.2017. 10:50

Prema navedenom čini se da uzrok smetnji nije alergija. Trebalo bi napraviti pregled specijaliste ORL (treći krajnik?). Moguće je uzrok u tzv. hiperreaktivnoj sluznici dišnih puteva koja se događa nakon nekih infekcija koje uzrokuju agresivni virusi (RSV, rino virusi) i može potrajati godinama. Svaka nova infekcija na takvoj sluznici izaziva prekomjernu reakciju (otok, sekreciju). Ovdje može pomoći montelukast (u obliku praška koji su uzme 1x na večer). Daje se za prevenciju ovih napada, trajno, prpeoručljivo do idućeg ljeta. Posavjetujte se sa pulmologom.