Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kašalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja

30.08.2004. 13:08

Moj sin od 4 i pol god. praktički cijelo ljeto više ili manje kašlje. Jedno vrijeme je kašljao po cijelu noć - ako bi započeo s kašljem ne bi mogao stati-gušio se. Najprije sam pomislila da se prehladio (jer se neda iz mora van). Onda neko vrijeme nije bilo kašlja (Prospan,med i sl.), da bi za par dana opet sve ispočetka (samo noću). Sad opet zadnja 2 tjedna kašlje isto noću (oko 2-3 sata ujutro započinje) ali ne svaku noć. Prilikom kašlja ima sekret u grlu koji sam ispljune.Nos mu pak po cijeli dan cijedi-obilni bijeli sekret (špricamo Aqua maris).I u vrtiću se zna zakašljati kad ide spavati, ali isto tako ne svaki dan, jedan dan da pa 3 dana ne.Taman kad pomisliš da mu je konačno dobro, opet sve ispočetka.Molim Vas Vaš savjet i mišljenje da li su u pitanju sinusi, bronhitis, alergija ili nešto drugo?Kamo krenuti dalje (kod alergologa?).Pedijatrica ga je poslušala i rekla da "ništa ne čuje" ali on i dalje ružno kašlje i kašlje...Što nam je činiti?

Dr. Darko Richter

30.08.2004. 17:28

Treba ići kod pedijatrijskog alergologa i pulmologa, u Zagrebu je to najbolje obaviti u bolnici Srebrnjak. Inače, nemojte mu davati beskorisne lijekove na duži rok (npr. Aqua maris u nos) jer i od toga samoga može mu se pojačati sekrecija. A Prospan, ili drugi lijekov "z " ili "protiv" kašlja", mogu u dužem davanju škoditi jer pojačavaju sekreciju.

maja

31.08.2004. 08:46

Možete mi preporučiti nekog liječnika u Rijeci?
Hvala na odgovoru.

Dr. Darko Richter

31.08.2004. 11:43

Dr. Semida Vekarić, M. Stapčića 28, Rijeka.
Tel. (051) 631110.
Ako više ne radi, onda ići u bolnicu Kantrida, npr. doc. Srđan Banac.

tina

31.08.2004. 15:21

imam sličan problem s 2,5 godišnjakom. pedijatar je rekao da to nije ništa, no meni nije baš svejedno kad povremeno povrati od iritacije kašlja, a i kao majki mi je teško gledati kako mi se dijete pati.

Koga biste mi preporučili u Splitu ili široj okolici?

Dr. Darko Richter

31.08.2004. 21:17

U široj okolici bih vam preporučio dr Mariju Radonić u Dubrovniku, a u Splitu dr Nevena Pavlova.

marinajastog

12.11.2012. 11:10

poštovanje
imam djete od 3 godine,i zadnja 2 mj,kašlje ujutro,tu i tamo preko dana,curi joj nos,neće ga baš piriti tako često,napravili smo prije nekih tjedan dana nalaze krvi,KS,leukogram;(S)C-reaktivni protein,i urin-nalazi su uredni,sve je u granicama normale,išli smo na orl,pregledan joj je treći krajnik,sve uredu,uši također,nos isto,nije nikada imala upalu uha niti gnojnu anginu,napravili smo i bris grla i nosa,isto također sve uredu,djete dobro jede i dobro spava,ne kašlje preko noći,dobro je raspoložena,dobro jede,redovno cijepljena,više ne znamo što da napravimo jer više nama smeta taj kašalj nego njoj(zreli kašalj),zanima me dali da ostavimo to kako je,pa će samo proći ili da napravimo još neke pretrage,jer meni nije noramlno da djete kašlje 2 mj,konstantno bez ijednog dana prekida,a sve pretrage uredu.hvala.

weena

19.11.2012. 12:25

Poštovanje!
Djevojčica, stara 2 god., od 9 mj (otkad je krenula u jaslice) konstantno kašlje i curi joj nosić (prozirni sekret). Noću se s vremena na vrijeme jako guši u kašlju. Kašalj je produktivan, međutim ona još uvijek ne zna ispljunuti sekret. Nema temperaturu, inače je vedra, vesela, dobrog je teka. NIje rađena krvna slika, bili kod pedijatrice, na plućima ne čuje ništa, po njenoj preporuci davali Bisolvon te se kašalj malo smirio, al onda nakon nekoliko dana ponovno počinje jače kašljati. Istu situaciju imali smo i početkom godine, dok se preko ljeta malo situacija smirila.
U nos po preporuci pedijatrice uštrcavamo fiziološku.
Što nam je činiti? Voditi je na neke pretrage?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.11.2012. 11:40

Kod oba djeteta je problem curenje nosa. Negativni brisevi ne znače da nema uzročnika upale, samo dok nema težih smetnji ne treba raditi dodatne pretrage niti davati antibiotike. Pomaže ispiranje nosa hipertoničnom otopinom soli (hipertonični Marimer ili Sterimar, ili kada se koriste sistemi za ispiranje nosa otopina treba sadržavati 2,5 puta više soli nego što je preporučeno). Treba što više vremena provoditi na otvorenom a u kući sniziti temperaturu, vlažiti zrak i ne pušiti.

Nažalost, u ovoj dobi više djece ima ovakve smetnje nego što ih nema, možemo reći da je to normalno ali nije poželjno.

Tek ako smetnje značajnije remete spavanje ili jedenje treba se javiti liječniku. On će procijeniti treba li terapija ili dodatna obrada.

andrea2009

19.12.2012. 09:15

Poštovani dr. Jovančević,
molim Vas za savjet. Naime moja curica, 3 god., već jedno dva i pol tjedna kašlje, najviše po noći i ujutro, ali ne baš svaku noć. ipak sam ju prije dva dana odvela pedijatrici na pregled. Preslušala joj je pluća, rekla je da je sve uredu,grlo nije crveno, obadva uha su uredu. Onda je pregledala njen karton da bi vidjela što je imala od bakterija u zadnje vrijeme, i vidjela da je prije dva mjeseca imala stafilokok u nosu i rekla da će joj dati sumamed terapiju tri dana. Uzela joj je također bris nosa koji će biti gotov za dva dana. Mojoj curici nos je curio na početku prehlade i ali sad više ne. Ja sam zamolila ako je ikako moguće da sumamed popije kad dobijemo rezultate brisa jer nema za sad temperaturu,jede jako dobro i dobro se osjeća, svakako trebam napomenuti da ide u vrtić, a u njenoj grupi trenutačno svi kašlju, većina njih i gore. Što Vi mislite da li sam dobro postupila što sam tražila da pričekamo sa sumamedom ili bi ga ipak trebala odmah dati? Trenutačno se kod kuće liječimo , prospanom, čajem od sljeza , medom od kadulje sa propolisom i naravno fizioliška za nos po potrebi, i nabavila sam kompresorski inhalator pa bih i to probala. Unaprijed zahvaljujem. Srdačan pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.12.2012. 18:45

Čini mi se da nema opravdanja u ovoj situaciji davati antibiotik niti raditi bris nosa. Naime curenje nosa nije opravdanje za to. Pogotovu što većina djece u vrtiću ima neku od bakterija u nosu. Davanje antibiotika nema smisla jer će dijete ubrzo pokupiti nešto novo a povećava se mogućnost razvoja rezistencije (otpornosti) na antibiotike. Zlatni stafilokok najčešće samo kolonizira (naseljava) sluznicu nosa i ne predstavlja posebnu opasnost. Izvodite dijete redovito van i nastavite s dosadašnjim postupcima.