Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Konjuktivitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sabrina

21.12.2001. 10:12

Imam sina od 2,5 godina i u zadnjih godinu dana ovo je već četvrti put da ima upalu oka - konjuktivitis. Prva dva puta smo bili kod pedijatrice koja nam je dala kapi Sulfasol i kremu Chloranfenicol uz napomenu da ako se to ponovi ne moramo odmah dolaziti ( živimo na cca 30 km udaljenosti) već da samo ponovimo tu terapiju. To smo i učinili kod treće upale a sada sam primjetila da mu se opet ujutro počelo krmežiti oko i bojim se da ćemo opet imati problema. Zanima me kako se dobiva konjuktivitis , da li je zarazan (djete ide u jaslice) i da li je štetno stalno ponavljati ovu terapiju. Moram napomenuti da sam zadnji put kada je on imao upalu i ja obolila i to u vrlo izraženom obliku.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Dr. Darko Richter

21.12.2001. 21:16

Konjunktivitis je upala spojnice ili konjunktive, pokrovnog sloja bjeloočnice i unutrašnje strane kapaka. Može biti infektivni, ili neinfektivni. U Vašeg djeteta se, vjerojatno, radi o infektivnim oblicima, osobito kada spominjete da ste ga imali i vi. Klica se prstima ili ručnicima, ili kapljično prenosi s osobe na osobu. Mogu biti posrijedi virusi ili bakterije, ili atipični mikroorganizmi. Mislim da je terapija koja vam je propisana dobra: na bakterije će djelovati, kod virusnih oblika neće škoditi. Bakterijski konjunktiviits daje gnojni iscjedak koji ujutro sljepljuje kapke, uz virusni obično postoje prehladni simptomi. Ukoliko Vas nešto posebno brine, javite se oftalmologu.

Nymphadora

21.11.2012. 18:30

Poštovani,
prije sam imala učestalo konjunktivitis a on je bio popraćen i sa velikim naticanjem kapaka, pogotovo je to bilo izraženo u desnom oku. Premda sam izliječila bolest, to 'nateknuće' na desnom oku kao da je ostalo. To jest, cijelo vrijeme kao da osjećam određenu 'težinu' u oku, i svaki put kad se probudim prije mi se otvori lijevo oko nego desno. Znam da možda zvuči paranoično, no zbilja mi je desno oko još uvijek malo natečeno. Isto tako, desno me oko zna i zaboliti pogotovo kad ga protrljam, a nekad me zadesi i pulsirajuća bol. Ne znam ni opisati svoj problem točno, ali znam da nešto nije u redu s okom. Je li normalno da to 'nateknuće' ostane iako se konjunktivitis izliječio? I s obzirom koji problem imam, što reći doktoru kada odem na pregled? Mogu li to riješiti prehranom ili nekim alternativnim sredstvom?
Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.11.2012. 11:40

Smetnje koje opisujete nisu tipične za konjuktivitis, potreban je detaljan okulistički pregled!

Che

31.12.2016. 10:55

Poštovani, dobila sam prije 3-4dana na desnom oku konjuktivitis i od doktora sam dobila kapi i mast tobrex i kapi maxitrol.. Prvih dana imala jak sekret, peckanje u očima kao i suzenje međutim već 4-ti dan oko mi manje suzi dok je malo više pojačan svrbež u oku.. Da li to znači da mi uskoro prolazi? Ovo mi je prvi put da ga imam i ne znam kako izgleda kada prolazi, da li se samo od sebe povuče ili nepodnošljivo svrbi.. Šta bi ste mi vi još preporučili..?
Unaprijed hvala i pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.01.2017. 10:35

Prema opisu vjerojatno je riječ o virusnoj upali spojnice oka, ona prolazi sporije, podražaj oka postupno slabi a crvenilo se smanjuje - obično kroz 6-7 dana. Ako ne bude bolje posjetite okulistu.

Che

07.01.2017. 11:45

Ipak se dosta smanjilo crvenilo ali otok je i dalje tu.. Nestao je i svrbez kao i osjecaj peckanja u oku..Ujutro imam blagi sekret iz oba oka pa sad ne znam sto bi ste mi vi preporucili za smanjenje otoka, da li neke obloge ili? I do kad otprilike moze da traje konjuktivitis, meni bi danas eto bio 11 dan s tim da mi je bolje oku ali ne znam koliko obicno on traje..

Hvala Vam!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.01.2017. 16:20

Virusni konjuktivitis može potrajati par tjedana, no nije uobičajeno. Savjetujem pregled okuliste!

Che

13.01.2017. 20:15

Naime, konjuktivitis mi je prosao ali ono sto me zanima jeste da li se on npr moze ubrzo povratiti ponovo?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.01.2017. 12:45

Moze se ponoviti, no tada se javite okulisti prije uzimanja bilo kakvih kapi ili masti za oči.