Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Konstipacija kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Olja75

23.04.2014. 23:50

Postovani, molila bih Vas za savet sta i kako dalje. Moj decak trenutno ima 19 meseci. Od kada smo poceli da uvodimo cvrstu hranu, sa 6 meseci, ima cvrstu stolicu i kaki retko, najcesce na 4 dana, a desi se i redje. Do tada je samo sisao i kakio je svaki dan, i po nekoliko puta. Sam proces je propracen velikom nervozom, trcanjem u krug, plakanjem, a u stolici ponekad bude i malo krvi. Posto je bolno, on cini sve sto moze da zadrzi, pa ponekad uspe da odlaze i po nekoliko dana. Svesna sam da ima traumu i da prvo sto treba uraditi je uciniti da stolica ne bude cvrsta, ali ni uz sav moj trud, do sada nismo uspeli u tome. Ishrana mu je sasvim u sluzbi toga - svakodnevno jede zitarice, suve, kuvane sljive, maslinovo i laneno ulje, mlevene lanene semenke, chia semenke, sveze cedjen sok od jabuke i kruske, voce na prazan stomak.Jednostavno nisam zapazila da ga ista od hrane ikada protera, kao ni da ga revimo banana, pririnac, krompir, sargarepa zatvaraju. Po savetu pedijatra, davala sam mu i sirup Isilax koji takodje nije dao nikakve rezultate. Masiram mu stomacic. Postoj li nesto sto bi moglo da pomogne trajno ? Uskoro ga treba odvikavati i od pelena, a jasno mi je da ce to biti vrlo tesko ako bude bio ovako istraumiran. Da napomenem da sa oceve strane u porodici (pa i kod oca) postoji isti problem, ne znam moze li biti nasledno.

Hvala unapred !

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.04.2014. 12:20

Preporuke:
prehrana sa puno neprobavljivih ostataka (integralni kruh, tjestenina, riža, mekinje, muesli, povrće); dodavati maslinovog ulja koliko god više moguće, mliječne proizvode isključivo light, 1 dl Donata Mg natašte, sirup od smokava i suhih šljiva 2x5 ml, Waya IT probiotik, Portalak sirup – krenuti sa 10 ml na dan ujutro i povisiti dozu koliko treba dok stolica ne postane rijetka kašasta (može se podizati doza do 50 ml). Ukoliko nema stolicu 4 dana dati Dulcolax 1/2 čepića. Djelovati umirujuće u fazi poziva na defekaciju i kod samog pražnjenja crijeva.

Olja75

28.04.2014. 13:10

Hvala Vam na odgovoru.

Sirup od smokava i sljiva sama da napravim ? Izvinite na neobavestenosti, nisam sigurna da u Srbiji ima istih preparata kao kod vas. Nadam se da cemo pronaci Donat Mg vodu.

Jos jedno pitanje - zasto light mlecne proizvode ? Zbam da se za decu preporucuju punomasni, pa me zanima informativno.

Hvala unapred !

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.05.2014. 00:05

Sirup od smokava i suhih sljiva se u Hrvatskoj moze nabaviti u svakoj ljekarni, ima vise proizvodjaca... Umjesto Donata MG moze i neka druga voda koja je bogata magnezijem. Istina, u toj dobi se preporucuju punomasno mlijeko i mlijecni proizvodi. No kalcij i mast u tim proizvodima, kada dodju u crijevo, stvaraju sapune koji najvise doprinose stvrdnjavanju stolice. Masnoce nastojim nadoknaditi maslinovim uljem a moze se dodavati nastrugana slanina (domaca).

Olja75

05.05.2014. 22:45

Hvala Vam. Poceli smo danas sa Portalakom, a primenjujemo i ostale vase savete, pa se nadamo poboljsanju.

Olja75

20.05.2014. 22:15

Evo me opet - proslo je mesec dana od kako smo poceli da koristimo Portalak sirup (uz ostale savete po pitanju prehrane) i nema nikakvog pomaka, cak sam po prvi put morala i da mu stavim cepic da kaki sad. Dogurali smi do 30ml sirupa i to uz velike muke, sad vec pocne da place cim vidi sirup, povrati ga natrag i slicno - ipak se radi o dosta velikoj kolicini sirupa i nije jednostavno naterati dete da ga popije sad. Da li nastaviti sa Portalakom, mada do sada nije dao rezultata ?

Ono sto ja primecujem je da se moj sin izvrsno uzdrzava (i po nekoliko dana) da ne kaki, kad konacno vise ne uspe, stolica bude tvrda i bolna i to je zatvoren krug. Ja se trudim da ga podrzim cim vidim da mu se kaki, da ga smirim, da mu kazem da se iskaki slobodno, da nece boleti, ali on je jednostavno jos mali da me poslusa u tom smislu i da razume taj uzrocno poslednicni odnos. Mnogo me to opterecuje, citam svuda da se cepici ne preporucuju jer mogu jos vise da ulenje creva, a onda nisam pametna sta da radim vise. Njegova ishrana je potpuno u toj sluzbi, pa to opet ne daje rezultate.

Izvinite na opsirnosti i hvala Vam jos jednom !

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.05.2014. 23:05

Trebalo bi pokušati zamijeniti Portalak s Movicol junior praškom, ima prednosti a i manje je sladak. U Hrvatskoj se nabavlja iz uvoza pa treba privatni recept. Svakako nastavite s čepićima ako nema 4 dana stolicu!