Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Krv iz nosa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Danijela23

07.12.2011. 23:45

Postovani doktore,
moja devojcica ima tri godine i povremeno joj curi krv iz nosa. Nije tako cesto to do sad bilo, mozda 3-4 puta u zadnjih sest meseci, ali je sad u zadnjih sedam dana isla dva puta, uvek iz desne nozdrve. Devojcica je zdrava, nikakve lekove, kapi za nos nije uzimala dugo. Da li je potrebno reagovati i uraditi neke analize i videti sta je u pitanju ili ipak nije toliko ozbiljno stanje? Kako joj pomoci u tom trenutku i uciniti da krv prestane curiti?

Hvala unapred!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.12.2011. 14:40

Na nosnoj pregradi, u prednjem dijelu nosa, postoji trokutasto područje sluznice u kojoj su kapilare vrlo krhke. U dječjoj dobi na tom mjjestu se često događaju krvarenja potaknuta minimalnim podražajem (prehlada, kopanje nosa, naprezanje kod defekacije). Kažu da nam je to prirodni ventil koji nas kasnije čuva od krvarenja u mozak ako dođe do povišenja tlaka (dobro zvuči ali nisam siguran). Ako krvarenje krene treba uzeti rupčić (maramicu) i čvrsto stisnuti nosnice 5-10 minuta. Nakon toga nos ne treba ispuhivati. Kod prehlada nos treba čistiti fiziološkom otopinom a sluznica u nosu se može zaštiti i održavati vlažnom pomoću Nisita masti koju istisnemo u nosnice i blago protrljamo nosnice kako bi se mast rasporedila po sluznici. Pregrijan i suh zrak u kući povećava učestalost krvarenja. Liječniku treba ići ako su krvarenja svakodnevna (tada specijalist ORL može spaliti ove kapilare) ili ako se krvarenje teško zaustavlja.