Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


krv nakon stolice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Natasa

22.10.2001. 15:37

Kod moje cerke koja je tri godine stara primjetila sam krv nakon stolice.
Krv je jako crvene boje. Sta bi mogao biti uzrok tog krvarenja?

prof dr sc Ana Votava-Raić

22.10.2001. 20:06

Draga gospođo, vrlo je velik broj poremećaja koji uzrokuju krvarenje iz donjeg dijela probavnog sustava, a koji su nešto različiti u djece i u odraslih. Težina pojave također je šarolika i varira od onih beznačajnih do ozbiljnih (u djece krvarenje je rjeđe simptom teških dijagnoza). Općenito uzevši, u obzir dolaze poremećaji krvnog sustava (rjeđe) i crijevnog sustava (češće) i to lokalne prirode, tj. u neposrednoj okolici izlaznog dijela crijeva ili je poremećaj smješten u unutrašnjosti crijeva. Kako se, prema Vašem opisu, radi o tzv. svježoj krvi, najvjerojatnije je riječ o oštećenoj krvnoj žili ili o nekom drugom procesu pri kraju debelog crijeva ili pak o ragadama u području čmara. Niste naveli trajanje krvarenja, ali vjerujem da se događaj javio prvi put, jer biste se, po svoj prilici, već ranije javili liječniku. Također nedostaje podatak o probavi Vašeg djeteta. Tvrda stolica nerijetko je praćena krvarenjem uz moguće druge smetnje, ali i bez njih. U svakom slučaju, krvarenje može biti upozoravajući znak, pa se, osobito u slučaju njegova ponavljanja, morate javiti Vašem liječniku ili pedijatrijskom gastroenterologu (npr. na Klinici za pedijatriju u Zagrebu, Šalata ili Rebro) koji će dijete pratiti i prema potrebi izvršiti odgovarajuću obradu s ciljem dokaza ili isključenja mogućih bolesti. Međutim, posebno Vam skrećem pažnju da u nekim slučajevima krvarenje može biti akutni simptom hitnih kirurških stanja, pa ukoliko bi došlo do promjene u općem kliničkom stanju djeteta (koje ne spominjete), kao npr. povišenja temperature, povraćanja, bolova u trbuhu, profuznog krvarenja i sl., liječnika morate potražiti trenutno ! Vašem djetetu želim da mu opisano krvarenje bude jednokratna i prolazna pojava koju ćete brzo zaboraviti, a Vas pozdravljam.

TheLousica

28.07.2011. 23:15

Poštovani,

Naime jucer sam se vratila s puta zbog neizdrzive boli u podrucju mokracnih puteva i peckanja nakon mokrenja te krvi koja bi se (svježa) pojavila nakon brisanja.
Otišla sam na hitnu zbog jakih bolova a i lagano povisene temprature. dali su mi antibiotike .
Međutim, danas mi se pojavila ta ista svježa krv nakon stolice. ZAdnjih par dana sam imala zatvor pa sam povezala da je to mozda zbog toga.
Malo sam čitala a i ovbratila pozornost na jos neke promjene pa me zanima sljedece.
NAime inace imam problema s probavom, proljevi , nadutost vjetrovi..prije puta sam kupila tablete Linex nebi li mi uravnotezile probavu - naprotiv, one su mi stvorile zatvor.

Bojim se jer sam istovremeno dobila i infekciju mokracnih puteva , moze li to biti povezano?

NAime cesto mi se zna i javiti boj u donjem lijevom dijelu trbuha koja prode nakon vrsenja nuzde ili ispustanja vjetra.

Naglasavam da je krv u oba slucaja ( i nakon mokrenja i nakon stolice) bila svjetlo crvena.

Hvala na pomoci,
Pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

29.07.2011. 10:50

Koliko vi imate godina? Ovo je forum pedijatrije.