Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Krv u stolici


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bumbo

19.12.2014. 12:35

Poštovani,
molim Vas savjet vezano uz pojavu krvi u stolici moje kćeri. Dijete je staro nepunih 6 mjeseci, rođena je 35+5, apgar 10/10, žutica 7 dana (najveća vrijednost 5.dan 333) liječena fototerapijom, pupkovina otpala u rodilištu, puštene kući 9.dan,T 2700 grama.
Dijete je isključivo dojeno, odlično napreduje (trenutna težina 9 300 g), prva tri mjeseca jake aerokolike, sa napunjenih 3 mjeseca grčevi i kolike se znatno smanjuju. D kapi uzima od mjesec dana starosti. Broj stolica do prije tjedan dana je bio oko 6 dnevno, proljevaste, žute boje (beba je dojena napominjem).
U rujnu dobiva prvu dozu Rotarixa, a 11.11. drugu dozu. Broj stolica se ne mjenja, ali primjećujem da se povremeno pojavljuju zelene stolice (bar 1-2 dnevno). 9. dan nakon cjepljenja Rotarixom u stolici se vidi svježa krv u obliku tanke niti duge par milimetara. Laboratorijski je potvrđeno prisustvo krvi sa uzorcima za sljedeća tri dana sa POZITIVNO 3 plusa. Ja počinjem STROGU eliminacijsku dijetu zbog moguće alergije na proteine kravljeg mlijeka (koja traje još uvijek, duže od 3 tjedna! ). Radi se mikrobiološka obrada stolice i izoliran je rota virus (27.11.) Krvarenje je makroskopski vidljivo i dalje (u bar jednoj stolici dnevno) te je dijete 4.12. obrađeno u Klaićevoj:
KKS - sve u referentnim vrijednostima
UZV abomena - sve u redu
Analiza stolice rota, adeno i bakteriološki - sve negativno
Dunger - 280 ( u referentnom intervalu)
Ubodni alergološki test na kravlje mlijeko - negativan
Krv u stolici i dalje makroskopski vidljiva (najčešće u zadnjoj stolici u danu), te se broj stolica smanjio na 3-4 dnevno. U međuvremenu smo prošli Fran Mihaljević (analiza na parazite i bakteriološki - negativna), te uzorak stolice na krv laboratorijski u zadnja 2 dana POZITIVNO sa 2 plusa. Krv i dalje vidljiva makroskopski.
Molim Vas savjet, koju daljnju obradu preporučate, u kojoj bolnici i kod kojeg specijaliste?
Da li je moguće da je krv posljedica Rotarixa ili eventualne naknadne infekcije rota virusom?
Da li bi mogla biti alergija na kravlje mlijeko unatoč mojoj strogoj eliminacijskoj dijeti duže od 3 tjedna? Neka druga alergija?
Da li dojeno dijete može oboliti od celijkije? Nešto drugo a da nije u pitanju alergija?
Dijete još nije počelo sa dohranom (pedijatrica stopirala dok se ne utvrdi uzrok krvarenja).
Puno hvala unaprijed i srdačan pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.12.2014. 10:05

Ako je dijete dobro i uredno napreduje ne treba ništa dodatno od pretraga. Možete pokušati eliminirati jaja i proizvode s jajima iz svoje prehrane te rajčicu. Preporučio bih da se jednokratno da K vitamin. Celijakija u ovoj dobi kada je dijete samo na prsima ne dolazi u obzir. Ako pak idjete ne napreduje dobro na težini ili ima jake kolike tada se može pokušati kroz tjedan dana prekinuti dojenje (u međuvremenu se izdajate) i započnite s Aptamil Pregomin ADC formulom. Ako nema promjene vratite se ponovno na dojenje. Dohrana se može uvoditi s time da u početku ne treba davati hranu koja sadrži goveđe bjelančevine (juha). Rota-virusno cjepivo ne bi imalo veze s ovim a niti je riječ o infekciji divljim sojem virusa. Možete davati BioGaia 5 kapi na dan i Enterosgel 4-5x malu kavenu žličicu. Može se prethodno napraviti analiza stolice na bakteriju Clostridiom difficile koja se ne može dokazati u klasičnoj kulturi stolice. Ako stolica bude pozitivna može se očekivati da će BiGaia i Enterosglel riješiti problem.