Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kvržica - oteklina iza uha


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

centar22

21.02.2014. 09:00

Poštovani, pokušat ću kratko objasniti što me muči. Prije skoro 3 mjeseca primijetila sam kod 12-godišnjeg sina da ima ispod uha malu kvržicu veličine graška, za što sam znala da se pojavljuje kod djece i da nije znak za uzbunu. nakon par dana primijetila sam da ima i iza uha, na kosti također kvržicu jače izraženu koja je prerasla u malu oteklinu. Pojavili su se znaci prehlade, odvela ga liječnici koja je rekla da je to sve OK. nakon par dana začepljen nos, nemogućnost disanja na nos, antibiotik. Oteklina i dalje prisutna. Nakon antibiotika, ponovno kod liječnice jer je oteklina i dalje tamo, samo je nešto manje izražena. Doktorica nije zabrinuta, na moje pitanje da li da izvadimo krv odgovara da nije potrebno. Nakon 2 tjedna ponovo ga vodim liječnici i napominjem da je oteklina i dalje prisutna i da je prošlo već puno vremena, i dobijem odgovor da je ona ne bi ni primijetila da joj ja na to stalno ne ukazujem. Uglavnom, ja se ne mogu prestati brinuti. Ta oteklina nije baš vidljiva dok zaista ne znate da je tamo. Ali ja je vidim. To je zapravo nepomična tvrda kvržica na kosti iza uha veličine kakvih 1 cm po mojoj procjeni. Ali ja nisam stručnjak. On je inače normalnog ponašanja, jede, raste..... Da čekam da to prođe? Čula sam da neki ljudi imaju takve kvržice godinama. Da inzistiram na daljnjoj obradi?
Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.02.2014. 23:10

Prema svemu navedenom riječ je o manjem limfnom čvoru (čvorovima) koji su se povećali tijekom prehlade. Uobičajeno zaostaju dosta dugo i povremeno se mogu povećati u vrijeme novih infekcija. Obzirom na lokaciju čvorova, obzirom da se 3 mjeseca ništa ne pogoršava, obzirom na veličinu (mali su) i mišljenje Vaše pedijatrice ne nalazim razloga za brigu niti daljnju dijagnostiku. Ružne bolesti postaju očigledne u roku od par tjedana...