Home / Forum / Specijalizacije - medicina / Pedijatrija / lamblia intestinalis

Pedijatrija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 5492

Broj poruka: 21946

Jovančević Milivoj, dr. med.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zvonigradska 9
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

lamblia intestinalis

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lorena

21.01.2002. 11:57

Molim vas da mi pomognete savjetom kako u organizmu djeteta
(14 g,) uništiti parazit lamblia intestinalis.
Hvala

prof dr sc Ana Votava-Raić

21.01.2002. 22:13

Cijenjena gospođo, niste bili dovoljno detaljni. Nedostaje podatak da li je dijete već liječeno i kojim preparatom, da li je nakon provedene terapije lamblija i dalje pozitivna i sl. Stoga Vas molim da Vaše pitanje nadopunite. Srdačan pozdrav do ponovnog "susreta" na ovim stranicama.

lorena

22.01.2002. 07:09

Doktorice, hvala Vam na Vašem brzom odgovoru.
Moje dijete je bilo liječeno tabletama Vermox u dva navrata.
Bilo je liječeno prije godinu dana i sada se ponovno pojavio isti
problem.
Puno hvala na odgovoru.

prof dr sc Ana Votava-Raić

23.01.2002. 21:09

Cijenjena gospođo, u vezi s nađenom lamblijom u Vašeg djeteta mogu Vam kratko odgovoriti slijedeće:
Giardia lamblia je protozoon koji je proširen po cijelom svijetu. Izvor zaraze je voda i hrana u kojoj se nalaze ciste lamblije. Tzv. vegetativni oblici nastanjuju tanko crijevo. Simptomi koje lamblijaza uzrokuje doslovno se kreću “od nule do sto”, što znači da u nekim slučajevima ne uzrokuju kliničku sliku, a drugim se slučajevima radi o najtežim oblicima bolesti. “Klasični” su simptomi onih oblika bolesti koji se nalaze negdje na spomenutoj zamišljenoj skali (pojedinačni ili međusobno kombinirani): manjak apetita, mučnina, povraćanje, proljev, grčevi u trbuhu. U teškim oblicima bolesti razvijaju se znaci loše apsorpcije hrane uz mršavljenje, što može trajati mjesecima, a nažalost nerijetko protjecati neprepoznato. O liječenju lamblijaze postoje razni stavovi; naime, prema jednom mišljenju ne treba liječiti osobe koje nemaju simptome lamblijaze. U ostalim slučajevima, osobito ako su nađeni vegetativni oblici parazita u duodenalnom soku treba provesti terapiju. To na primjer može biti metronidazol u dozi od 15 mg/kg tjelesne težine na dan u 3 doze, 5 dana. Učinak liječenja treba provjeriti analizom duodenalog soka. Terapija se može, prema potrebi, u nekom vremenu i ponoviti. Sretno !