Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


lamblia intestinalis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lorena

21.01.2002. 11:57

Molim vas da mi pomognete savjetom kako u organizmu djeteta
(14 g,) uništiti parazit lamblia intestinalis.
Hvala

prof dr sc Ana Votava-Raić

21.01.2002. 22:13

Cijenjena gospođo, niste bili dovoljno detaljni. Nedostaje podatak da li je dijete već liječeno i kojim preparatom, da li je nakon provedene terapije lamblija i dalje pozitivna i sl. Stoga Vas molim da Vaše pitanje nadopunite. Srdačan pozdrav do ponovnog "susreta" na ovim stranicama.

lorena

22.01.2002. 07:09

Doktorice, hvala Vam na Vašem brzom odgovoru.
Moje dijete je bilo liječeno tabletama Vermox u dva navrata.
Bilo je liječeno prije godinu dana i sada se ponovno pojavio isti
problem.
Puno hvala na odgovoru.

prof dr sc Ana Votava-Raić

23.01.2002. 21:09

Cijenjena gospođo, u vezi s nađenom lamblijom u Vašeg djeteta mogu Vam kratko odgovoriti slijedeće:
Giardia lamblia je protozoon koji je proširen po cijelom svijetu. Izvor zaraze je voda i hrana u kojoj se nalaze ciste lamblije. Tzv. vegetativni oblici nastanjuju tanko crijevo. Simptomi koje lamblijaza uzrokuje doslovno se kreću “od nule do sto”, što znači da u nekim slučajevima ne uzrokuju kliničku sliku, a drugim se slučajevima radi o najtežim oblicima bolesti. “Klasični” su simptomi onih oblika bolesti koji se nalaze negdje na spomenutoj zamišljenoj skali (pojedinačni ili međusobno kombinirani): manjak apetita, mučnina, povraćanje, proljev, grčevi u trbuhu. U teškim oblicima bolesti razvijaju se znaci loše apsorpcije hrane uz mršavljenje, što može trajati mjesecima, a nažalost nerijetko protjecati neprepoznato. O liječenju lamblijaze postoje razni stavovi; naime, prema jednom mišljenju ne treba liječiti osobe koje nemaju simptome lamblijaze. U ostalim slučajevima, osobito ako su nađeni vegetativni oblici parazita u duodenalnom soku treba provesti terapiju. To na primjer može biti metronidazol u dozi od 15 mg/kg tjelesne težine na dan u 3 doze, 5 dana. Učinak liječenja treba provjeriti analizom duodenalog soka. Terapija se može, prema potrebi, u nekom vremenu i ponoviti. Sretno !