Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Lezije na mozgu???


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

inna 2603

27.01.2009. 13:15

Poštovani,

Majka sam blizanki starih skoro 4 godine ( 25.03.2005. ). Rođene su carskim rezom. Jedna je u potpunosti zdrava, dok je druga dijete s poteškoćama u razvoju, ne govori i ne hoda. Već je dva puta vještačena i odobrena joj je invalidnina u punom iznosu, ima fizikalnu terapiju 5 puta na tjedan, itd. Dijete je poslije poroda bilo u inkubatoru, imala je problema sa krvnim ugrušcima u mozgu. Nakon nekog vremena je radila ultrazvuk mozga da bi mi bilo rečeno da više tih ugrušaka nema. Neuropedijatrica nas je tek prošle godine uputila na magnetnu rezonancu mozga koju smo napokon, nakon duge muke čekanja termina, i obavili. Pa bi Vas molila objašnjenje nalaza MR.

MR mozga na učinjenim sagitalnim, transverzalnim i koronarnim presjecima primjenom različitih tehnika snimanja pokazuje uredan odnos sive i bijele tvari te orednu organizaciju girusa i sulkusa. Obostrano u bazalnim gaglijima (putamen) više lijevo gdje se vidi najveća lezija veličine 15 x 9 mm u frontalnoj projekciji.Desno paraventrikularno i subkortikalnovidi se nekoliko lezija. U T2 mjerenoj slici te u FLAIR tehnici pojedine lezije su visokog intenziteta signala. U T1 mjerenoj slicipojedine lezije su izointenzivne, dok su neke nižeg intenziteta signala.
Ventrikularni sustav je centralno smješten, simetričan, bez znakova hidrocefalusa.
Četvrta i treća moždana komora medioponirane.
U području moždanog debla i malog mozga ne nalazi se patoloških promjena.
Ne nalazi se promjena u području selarne i paraselarne regije.
Pontocerebelarni kutovi bez patoloških promjena uz urednu širinu unutarnjih slušnih kanala.
Ne nalazi se znakova postojanja tumora kao niti svježih ishemijskih ili hemoragijskih lezija.
Zaključak:
MR mozga pokazuje prvenstveno vaskularne ishemijske lezije obostrano u putamenu, više lijevo. Pojedine lezije ( desno paraventrikularno) pokazuje MR karakteristike demijelinizirajućih lezija otvorene etiologije.


Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

27.01.2009. 14:25

Ne znam što se tu ima objašnjavati. MR mozga navodi činjenično stanje viđeno tom tehnikom. Postavite konkretno pitanje.

inna 2603

29.01.2009. 15:40

Pa zanima me da mi laički objasnite što je mojem djetetu, pošto nisam išla u nikakve medicinske škole i čitav nalaz mi je potpuno nejasan, a kod neuropedijatra smo tek naručeni krajem 5. mjeseca.
Šta su to lezije? Ima li nade da moje dijete prohoda i progovori? Šta nam je dalje činiti?

Darko Richter, dr. med.

29.01.2009. 18:10

MR je pokazao lezije (ozljede) u bazalnim ganglijima (putamen) i periventrikularno. U bazalnim su ganglijima ishemijske lezija, tj. lezije nastale prekidomkrvnog optoka, a periventrikularne su lezije druge naravi, tzv. demijalinizacijeske, koje obično nemaju veze s perinatalnim hipoksično-ishemijskim promjenama. Dakle, možda postoji i drugi proces u mozgu, i to vaš neuropedijatar treba razriješiti, ako se razriješiti može.
Prognozu ne može dati netko tko dijete nije vidio.