Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


limfni čvorovi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

centar22

19.07.2015. 19:00

Poštovani, unatrag 18 mjeseci nekoliko sam puta sa djetetom posjetila obiteljsku liječnicu zbog limfnih čvorova na vratu i iza uha. Naime, imam 13godišnjeg sina kod kojeg sam prije 18 mjeseci primijetila zadebljanje iza uha (kod hrskavice) koje se nakon par mjeseci smanjilo ali ne i do kraja povuklo. Istovremeno, ispod istog - desnog uha pojavila se kvržica veličine graška, vidljiva i bez opipa. Ta je kvržica i dalje prisutna, s tim da se povremeno manje a povremeno jače ističe. Trenutno je malo uvećana - rekla bih veličine manjeg lješnjaka. Iz istog vremena datira i mala kvržica na potiljku s lijeve strane. Prije skoro godinu dana, kad je imao upalu grla povećao mu se čvor iza lijevog uha. Niti on se ne smanjuje, kao i iza desnog, stalno je vidljiv a na opip otprilike veličine lješnjaka. Naša doktorica smatra da je to normalno, da nisu zabrinjavajući, da su u skladu s promjenama u pubertetu. Sin je poprilično narastao, mršav je, poznaju mu se sve žile na vratu, nekad i na čelu, također i po rukama. Tako sam primijetila da i uz vratnu žilu, u sredini vrata s desne strane ima također malu sitnu kvržicu veličine zrna riže. Doktorica po tom pitanju nije napravila nikakve pretrage. Tek nakon što sam joj spomenula da ujutro kad se probudi ima natečene kapke, poslala nas je da napravi krvnu sliku i UZV abdomena. UZV abdomena je u najboljem redu. Krvna slika također - napravljena je prije 4 mjeseca - pretraga TSH hormona, zatim pretrage za jetru i bubrege - sve normalno, u srednjim vrijednostima. Jedino DKS ukazivala na virozu (nije bio prehlađen, nije kašljao, nos nije curio niti bio neprohodan). Dakle leukociti 4,98 od toga eoz.gran. 2,0; segm.neutrof.gran. 29,0; limfociti 59,0; monociti 10,0.
Doktorica smatra da ja pretjerujem s brigom, no zaista brinem i pitam Vas - da li da inzistiram na daljoj obradi ili da ga odvedem negdje privatno gdje će ga pregledati i nadam se potvrditi da je moje dijete zdravo.
Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.07.2015. 01:35

Ništa od navedenog ne upućuje na potrebu za daljnjom obradom ili strahom. Čega se bojite? Leukemije? Ja to volim jasno postaviti kao pitanje. Zbog toga što slijedi odgovor - ako je riječ o malignoj bolest krvi ili limfnih čvorova tadase već u roku od par tjedana stanje toliko pogorša da dijete završi u bolnici. U ovoj Vašoj priči i uz dosadašnje pretrage nema razloga sumnjati da je po srijedi bolest. Normalno je da u periodu infekcije dišnih organa čvorići porastu - tu se stvaraju obrambene stanice. kada infekcija oni se smanje, ne nestano (oni su dio njegovog tijela i služe za obranu).

centar22

28.07.2015. 22:00

Poštovani, hvala na odgovoru. Naime, ne bih bila toliko zabrinuta da vidim simptome BILO kakve prehlade, infekcije..... No nema ničega. U međuvremenu, limfni čvor o kojem sam govorila je malo splasnuo no niže na vratu, bliže ključnoj kosti povećao se drugi - možda je kakvih 7-8 mm (iako slabo procjenjujem). Napravili smo nalaze krvi - LDH - 167. KKS uredna uz standardno kod DKS limfociti 59; segment.neutrof.granul. 28; eozinof.granul. 3; monociti 10. Leukociti 5,62. Ostalo sve normalno.
Uz to: AST 21: ALT 16; GGT 12.
Hvala.

Energy17

30.07.2015. 18:25

Postovanje. Da ne bi otvarao novu temu, valjda mogu pitati ovdje. U aprilu mjesecu mi se pojavio mali limfni cvor iza uha, i imao sam temperaturu, povratio dva tri puta.. Doktorica mi je dala antibiotike jer imam uzasno grlo, velike krajnike.. I bili su crveni, ali me nisu boljeli. Kasnije mi se pojavilo nocno znojenje koje je trajalo nekih 10 dana i onda je prestalo. Mozda od stresa, jer sam mislio da imam HIV. Testiro sam se i bio sam negativan. Limfni cvor se nije povukao, i dalje je tu, ali ne raste i ne boli me. Vidi se samo kad okrenem glavu u desnu stranu. Na internetu sam procitao da su to mozda simptomi tumora limfnih zlijezdi. Ne osjecam se umorno, nemam glavobolje.. Zivim kao sto sam zivio i ranije. Bavim se svakakvim aktivnostima.. Ali sam procitao da on sporo napreduje, taj tumor.. Pa da li je moguce da za 3,4 mjeseca se stanje ne pogorsa ? Da li trebam biti zabrinut ? Vase misljenje ? Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.08.2015. 11:15

Ako nema povećanja čvora ili značajnije pojave novih te uz dobro opće stanje neće biti da je riječ o tumoru limfnih čvorova. On se uobičajeno razvija brzo. Rijetki oblici idu vrlo sporo, postoje samo povećani čvorovi dok drugih smetnji nema (tzv indolentni limfomi) - no čvorovi su veliki!

centar22

13.08.2015. 20:20

Poštovani, vidim previdjeli ste moj prethodni post. Nastavljam s novim informacijama. Učinjen UZV vrata. Izvadak: Velike žlijezde slinovnice su eho uredne pri čemu se u srednjoj trećini desne parotide vidi jedan ovalni hipoehogeni nodus promjera do 5 mm koji bi mogao odgovarati intraparotidno smještenom reaktivnom limfnom čvoru. Drugih se fokalnih lezija u žljezdama slinovnicama ne nalazi.Obostrano na vratu te u supraklavikularnim regijama prikaže se pokoji ovalni oštro ocrtani hipoehogeni nodus sa hipoehogenim centrom aspekta reaktivnog limfnog čvora veličine do 2 cm dok se patološki promjenjenih ili uvećanih limfonoda ne nalazi.

Svugdje sam pročitala da su limfni čvorovi "normalni" ako su do 1 cm. I doktorica je rekla kad ga je pregledavala par dana prije UZV-a, da ne brinem jer su svi ispod 1 cm. Što preporučate? Ponavljanje UZV-a nakon nekog vremena?
Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.08.2015. 15:00

Isprika, previdio sam Vaš post. Nalazi laboratorija uredni, ultrazvuk se može ponoviti za mjesec-dva, no ništa ne ukazuje da se događa nešto zastrašujuće.

Avicio

30.08.2015. 10:25

Pozdrav. Imam 16 godina i 53 kg
Znaci moj strah tj zabrinutost jer imam dosta cvorica na vratu i primjerio sam i par iznad adamove jabucice.. Imao sam upalu uha prije dosta vremena i to jaku i sa zubima imam problema velikih.. Imao sam neku upalu prije par tjedana upalu dlesni neku.
Prije sam pio neke tablete za zube nesto i to jako dugo i to par puta jer mi stalno naticalo zubno meso sad ne znam i zabrinut sam jer sam puno cito i malo strah
Onda slijedece je od prije par tjedana sam primjetio na prepinama kvrzice, reko doktor da su povecani limfni cvorovi.Imao sam operaciju prepucija na spolovilu. Onda nakon zahvata sam doso kuci i primjetio cvoric velicine graska u desnoj prepioni i bio je bolan kad sam malo jace stisno.
IDEM VADIT KRV ZA KOJI DAN, PA DA VAS PITAM JEL CE TRRBAT JOS STA NAPRAVIT DALJE PRETRAGE ILI NESTO JER SAM ZABRINUT DAL NMAM NESTO OZBILJNO
BTW OSJECAM SE OKE NIKAKVE PROMJENE NIT UMOR NITI TEMP.

Avicio

01.09.2015. 10:05

Jucer sam vadio krv i obavio kompletnu obradu i dao doktorici i ona rekla da sam zdrav kao dren i ja sam pito dal da se brinem kaj za to ona rekla da ne.
A ja sam i dalje malo zabrinut ipak svasta moze bit, ali ja sam super tj opce stanje odlicno se osjecam.
Da cas pitam dal to mozda sto sam mrsav jako pa se vidi po preponi bas na dodir osjetim, i mozda zbog puberteta to sve? Ili podizo sam teski krevet tj premjesto sam svasta dizo i poslije toga sam bas primjetio tj vidio u zrcalu limfne.
Hvala na odgovoru!!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.09.2015. 11:15

Obzirom da se dobro osjećaš i da su krvni nalazi uredni nema razloga za brigu i neke daljnje pretrage. Svi mi imamo limfne čvorove, tu se stvara obrana. Kod nekih su malo veći a kod nekih manji. Kod mršavih su uvijek vidljiviji.

Anastasija543

14.10.2018. 12:45

Postovani, pre nekih par dana mi je krenuo svrab koze, tj celog tela, i sad posto guglam nasla sam mogucnost da je limfom, ja sam ispipala ceo vrat, pazuhe, prepone nema uvecanik cvorova, sto se tice znojenja ne muci me nocno znojenje nego se desi nekad ujutru kad se probudim da mi budu sake i stopala oznojani, i bila sam na dijeti pa sam smrsala pa ne bih to da spajam sa ovim. Radila sam krvnu sliku da vidim da li ima nekih promena, odstupanja i tako to ali nema ih, ne znam da li to moze da bude neki pokazatelj ili ne? Hvala unapred

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.10.2018. 21:40

Dobar je znak da je krvna slika uredna, no s time niste puno postigli - ne znate zašto Vas svrbi koža i pojačano se znojite. Svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom, on bi trebao obaviti opći pregled, učiniti dodatne pretrage (jetreni testovi, hormoni štitnjače) i tada odlučiti da li je potrebno još nešto dodatno učiniti.

Anastasija543

15.10.2018. 10:00

Hvala Vam na odgovoru, juce sam tako ceo dan pipala vrat, prepone, pazuh da vidim da li ima cvorova i opipala sam na levom pazuhu ispod koze malo zadebljanje, tvdo ali boli na dodir kao potkozna bubuljica na sredini pazuha, velicine 2-3mm, i tako sam ceo dan to opipavala i danas sam se probudila i opipala cvoric nesto nize na pazuhu isto bolan, i isto jako mali, ne znam da li su to limfni cvorovi ili neke zlezde uvecane? Ne znam da li da se javljam doktoru zbig toga jer su jako mali, moguce kao posledica diranja pazuha po ceo dan.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.10.2018. 10:50

Nema razloga da budete zabrinuti - javite se na pregled i sve će prestati...

Anastasija543

14.11.2018. 23:20

Postovani pisala sam Vam vec na ovoj temi, ali ne znam bas kome vise da se obratim. 2 meseca vec imam problema tj mislim da imam limfom, zbog svraba koze sam ja to sebi zacrtala, onda se pojavilo preterano znojenje kao sto sam vec napisala i tad sam vec bila skroz u fazonu da je limfom. I na kraju ono sto me je dokrajcilo je to sto sam opipala dosta cvorica kod grudi, ne znam bas kako da ma objasnim poziciju nije u pazusnoj jami nego iznad grudi, i vecina njih se povukla kad sam dobila, sad je problem sto ima par sa obe strane koji se nisu povukli, mekani su, bezbolni, pokretni ali mi nekako na dodir nekad kao da žile pomeram kao neke kapsulice, ne znam kako da objasnim. I da, naravno, javila sam se doktorki jedno 3 puta, zena govori da je to normalno, da mi je sve na psihickoj bazi, predlaze mi da idem na razgovor jer sam od stresa i svega smrsala, izgubila apetit, a ja jednostavno nikako da se posvetim svojoj psihi kad mislim da imam limfom i evo sad trazim vase misljenje sto se tice cvorica. Bila sam kod ginekologa cim sam pokazala gde se nalaze ona je rekla to je normalno. A ja zbog svraba znojenja i toga sto sam smrsala mislim da imam limfom, jos imam kandidu u crevima od avgista i tu krece moje guglanje i strahovi od tumora. Krva slika radjena u avgustu septembru oktobru i sada u novembru, cekam da vidim odstupanja u smisli povecana sedimentacija ili tako nesto sto ukazuje na limfom ali nema toga, limfociti su mi smanjeni doktorka tvrdi da je to zbog toga sto mi je imunitet skroz opao, jer sam psihicki potonula.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.11.2018. 11:45

Nemojte očekivati rješenje Vaših problema ovim putem, pogotovo ne od pedijatra. Prema svemu izgledi da imate malignu bolest su niže nego kod svih ostalih koji se smatraju zdravima (obzirom da ste obavljali pregled i pretrage). Naravno to ne rješava problem u Vašoj duši, stoga se obratite za pomoć tamo gdje je savjetovala Vaša doktorica.

Anastasija543

02.02.2019. 21:00

Postovani, danas sam u obelezacima na telefonu nasla ovu stranu i prisetila se da sam sredinom oktobra trazila savet od Vas jer sam se bojala limfoma. Od avgusta krece strah, i prerasta u novembru u pravu traumu kad sam opipala cvorice na vratu. Ti cvorovi se nisu povukli ni dan danas niti povecali niti nista. I ja sam se u oktobru javila doktorici i rekla mi je ici ces na ultrazvuk, i ultrazvuk je uradjen evo tek 1.februara sa izvestajem: U aksilima se vide pojedinacni limfni nodusi,
ocuvanog hilusa; urednog dopler signala, maksimalnog uzduzinskog
dijametra do 13mm.
Da li mislite da je to u redu? Doktorica smatra da jeste, ostali simptomi su se povukli kao svrab, znojenje, jednostavno kad prekinem da obracam patnju na to nema ih. Veliki pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.02.2019. 11:45

Sve što opisujete je normalna pojava, nalazi ultrazvuka savršeno uredni. Pokušajte uživati u životu...