Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Molim Vaše mišljenje!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivanaIG

18.01.2011. 09:20

Poštovani dr. Richter,

Molim Vaše cijenjeno mišljenje o sljedećem:
moja kći ( 5,5 god.) krenula je ove školske godine u vrtić. Ubrzo su krenule viroze ( začepljen nos iz kojeg se rijetko kad može nešto sekreta ispuhati, eventualno malo vodenastog i nakon nekog vremena nešto žutog, onda slijedi vlažniji kašalj). U listopadu je završila kod doktora s visokom temperaturom ( ni na šta se drugo nije žalila). Doktorica pregledom utvrdi da ima streptokoknu anginu te dobije Silapen, da bi nakon tjedan dana završila i s bakterijskom upalom pluća (u bolnici, na pedijatriji, su joj tada napravili KKS, urin, CRP i rendgen te dobije Sumamed).
Nakon mjesec dana ponovno kreće u vrtić i nakon dva tjedna se opet viroza zakomplicira i završava najprije na Sumamedu, a onda na Cefiximu (Sumamed joj propiše dokorica još dok se vodilo pod virozom, ali da ju zaštiti jer je nedavno imala upalu pluća, a Cefixim dobija nakon izvađenih nalaza u bolnici, na pedijatriji, gdje dobiva dijagnozu febrilni katar uz napomenu "da je ona zdravo dijete na koje se sve ljepi i svaka viroza zakomplicira i da ju izvadimo iz kolektiva".

Gotovo identičnu situaciju imali smo i kada je s 2 godine krenula u vrtić i onda smo od njega odustali i čekali da ojača i vratili je u kolektiv s 5 godina.

Dakle, van kolektiva, viroze su rjeđe i prođu kao takve. Od 2. godine života hrče pri spavanju ( to uvijek napomenem doktorima) - čim je u kontaktu s nekim imalo prehlađenim, krene s hrkanjem. U ovom zadnjem periodu nije hrkala dok je bila pod antibioticima. Nepčane tonzile uvijek opisuju kao hipertrofične i hiperemične.
Za pokoji gnojni čepić koji sam viđala zadnjih godinu dana na njima doktorica je znala reći ili da to nije ništa, ili da može biti i od viroze, ili šta joj gledam u grlo ako se ne žali na njega ili da je streptokok.
Zamolila sam ju da otorinac napravi pregled, a ona mi je predložila neki Broncho...da njime najprije probamo prirodnim putem smanjiti krajnike.
Stvar je u tome, poštovani doktore Richter, da sam Vam ovdje svašta "nadrobila", ali Vam ne znam pouzdano reći koliko puta je moje dijete imalo streptokoknu anginu, ne znam ima li zaista problema s krajnicima i da li od njih ( tj. začepljenog nosa) krenu sve te komplikacije i ne znam provesti savjet doktora kako joj "ojačati imunitet" ( inače je sitne građe, oslabila je bila u ovim bolestima pa sad pije Pediasure po preporuci pedijatra iz bolnice, svaki obrok joj traje po sat vremena jer uzima sitnije zalogaje, imam dojam kao da joj se sve pomalo gadi, iako se ona ne žali ni na šta - a tako jede oduvijek, a u prehladama se samo znatno pogorša ).
U stvari, shvaćam kako Vam nije uopće lako čitati postove ovakvog tipa...
Hvala

Darko Richter, dr. med.

18.01.2011. 10:15

Ispišite vi meni po redovima: datum - dijagnozu - nalaze (CRP, krvna slika, RTG ako ima,) - terapiju - trajanje do pada temperature.
Nemojte mi pisati svoja mišljenja, i rezultate vlasitiih pregleda, već ono što je utvrđeno, i ono što vi na djetetu vidite (ali kao kamera, bez vašeg uplitanja u interpretaciju).

ivanaIG

26.02.2011. 13:16

Poštovani doktore,
Slijede dvije Povijesti bolesti.
Povijest bolesti
1. posjeta - 1.11.2010.
Dijagnoza
Bronchopneumonia I. dex.
Anamneza
Unazad 8 dana je bolesna. Imala je povišenu temp. do 39,8 st. C. Bili su nakon dva dana kod nadležnog liječnika i ordiniran Silapen zbog angine. Nakon dva dana temp. je bila niža, slijedeće dane oko 37,2 st. C . Bila je živahna. Slabije jela. Od jutros ponovno porast temp. do 38 st. C. Tijekom tjedna povratila nekoliko puta i imala samo dvije proljevaste stolice. Od jučer kašlje.

Status
Urednog stanja svijesti, tahikardna, eupnoična, febrilna Tax. 38,3 st. C., puls 169/min, sHbO2 100%, TT 15 kg, koža bez osipa i petehija, blijeda. Gracilne građe- Glava: normalne konfiguracije, vlasište uredno. Oči i uši vanjskim pregledom urednog nalaza. Nos slabije prohodan. Usna šupljina: jezik vlažan, ždrijelo mirno, tonzile edematozne, izvan nepčanih lukova, kripte prazne. Vrat: simetričan, pokretan, palpabilno nekoliko limfnih čvorova obostrano vel 1 cm.
Prsni koš sveden, obostrano respiracijski jednako pokretan. Srce: akcija ritmična, tonovi jasni, šuma se ne čuje. Pluća: desno pokoji hropčić. Trbuh mekan, bezbolan, jetra i slezena se ne palpiraju povećani. Ekstremiteti: bez edema, urednih perifernih pulzacija. mening. sy. neg.
Nalazi
CRP 51
KKS: L 28.3, Neu 80%, Ly 11%, Mo 8,2%,Eo 0.39%, Ba 0.37%, E 4.5%, Hgb 124, Hct 0.37, MCV 82.3, MCH 27.7, MCHC 337, Tr 578
Urin: bo.
Nalaz i mišljenje radiologa: Na sumacijskoj snimci torakalnih organa u PA PROJEKCIJI VIDLJIV DISKRETAN ENDOPERIBRONHITIS PARAKARDIJALNO DESNO. kUPOLE OŠITA PRAVILNO SVEDENE UZ SLOBODNE LAT. F.C. SINUSE.Srčano-žilna sjena je primjerene veličine.
Terapija
Sumamed fotre sir 4ml/dan/3 dana
Kontrolni pregled
Kontrola sutra, prema potrebi ranije
2. posjeta - 2.11.2010.
Anamneza
Kontrola.
Stanje nepromjenjeno. Kašlje. Febrilana noćas do 39 st. C, jutros do 37,5 st. C.
sLABO JEDE. sTOLICA JUČER KAŠASTE KONZISTENCIJE.
Status
febrilana Tax 38,7 st. C, eukardna, eupnoična, slabije hidrirana, za dob slabije uhranjena. Koža bez osipa. Usna šupljina smanjene vlažnosti, jezik bijel, ždrijelo mirno.
Pluća: desno bazalno hropčići.
Akcija srca ritmična, tonovi jasni, šuma se ne čuje.
Trbuh je mekan, nije bolan, bez organomegalije.
Terapija
Th: Sumamed forte 5 ml
Dalsy s. 7,5 ml sv. 6 - 8h
dosta tekućine
mirovanje
Kontrola za dva dana s nalazom CRP, KKS.
3. posjeta - 4.11.2010.
Anamneza
Jučer febrilna do 37,8 st. C, ali uz Ibuprofen. Roditeljima se doima bolje. Kašlje, iskašljava. Danas subfebrilana bez anti piretika.
Status
Ždrijelo: blago hiperemično, pokoja bijela točka na tonzilama
Nalazi
CRP 55
KKS:L 21.7, Gr68%, Ly 25%, E 4.4, Hb 117, Tr 431
Terapija
simptomatska, antipiretici, sirup za kašalj
Kontrolni pregled
kontrola u subotu, po potrebi i ranije

4. posjeta - 7.11.2010.
Anamneza
I dalje kašlje po danu, noću mirno spava. Unazad 3 dana afebrilna, dobrog općeg stanja, dinamična.
Status
Afebrilana, urednih vitalnih funkcija, odličnog općeg stanja.
Koža bez osipa. Periferni ly. čvorovi sitni.
Nos prohodan. Ždrijelo mirno.
Pluća: desno obilno hropčića, lijevo uredan nalaz
Ostali somatski status bez promjene.
Nalazi
CRP 16
KKS: L 10 (lym 55%), E 4.65, Hgb 126, Tr 127
Terapija
Fluimukan i dalje
mirovanje
kontrola kod nadležnog liječnika za 3 dana, ovdje pp.

Povijest bolesti
1. posjeta - 25.12.2010.
Dijagnoza
febrilni katar
Anamneza
KD 5 godina
Sadašnja bolest počinje 16.12.2010. s vrućicom do 39 st. C. Od 19-21.12. na th Sumamed. Od 21.12. afebrilna, ali jako nadražajno kašlje, inhalirana Ventolinom i Flixotidom. Nos opstruiran, produktivno kašlje, hrče. Od jučer ponovno vrućica, do 38.2, jutros subfebrilna. Hoće piti i jesti, ali teže tolerira peroralni unos. Od kada pohađa kolektiv češće u respiratornim infekcijama.
Status
Pri svijesti, u kontaktu, Tax 37,4 st. C, urednih vitalnih funkcija, SO2 98%, puls 100/min, blaže dehidrirana, gracilne konstitucije, TT 14 kg.
Koža blijeda, bez osipa.
Periferni ly. čvorovi sitni.
Nos opstruiran.
Tonzile hipertrofične, hiperemične.
Pluća: pooštren šum disanja
Srce: akcija ritmična, tonovi jasni, šumova se ne čuje
Abdomen mekan, bezbolan, bez organomegalije
nema znakova podražaja meninga
Nalazi
CRP 50
KKS: L 20.8 (NEU 71%), E 4.9, Hgb 132, Tr 345
Urin: proteini 1, ketoni 2, sediment 3-5 L
tERAPIJA
cEFTRIAXON 900MGIV
od sutra Cefixim 1x6 ml
Garasone kapi 3x3 u obje nosnice
fiziološka otopina u nos
Pedisaure 2x/dan
Kontrola kod nadležnog liječnika

Specijalistički nalaz
18.1.2011.
Dg. Adenoitis recid.
Hypert. tonsillae palatine
Lymphadenopathia colli bil.
Od drugih bolesti ne boluje, nije alergična na lijekove.
Th: Preporuča se operacija adenoidnih vegetacija s nalazima za ETA!

Djevojčicu smo, po naputku pedijatra iz bolnice, izvukli iz vrtića do proljeća i vodili je privatno na čuvanje. Nažalost, pokupila je salmonelu i to je razlog što se do sada nisam javljala s nalazima doktora.

Hvala

Darko Richter, dr. med.

26.02.2011. 14:55

Tražio sam: datum - dijagnozu - nalaze (CRP, krvna slika, RTG ako ima,) - terapiju - trajanje do pada temperature. To je 1-2 retka za svaku epizodu.
Nemam nikakvu namjeru rovati po ovome što se napisali, ali, kada mi sistematizirate događaje kako sam vas zatražio, ovo što ste ispisali može biti korisno za vidjeti poneki detalj, ako zatreba.

ivanaIG

27.02.2011. 13:10

Gospodine Richter, samo sam prepisala ono što su doktori pisali u Povijest bolesti, ne oduzimajući niti dodajući išta da ne bi došlo do situacije: fali mi ovaj ili onaj podatak...bla bla.
Nemojte rovati, nitko to od vas nije ni tražio. Trebali ste samo pročitati ono što su vaše kolege napisale, a to vam je očito too much.
Žao mi je što naprosto ne mogu svoje postove izbrisati i što se nisam držala one pametne da: dobar doktor liječi pacijenta, a ne nalaz.


Darko Richter, dr. med.

27.02.2011. 15:35

Vi meni preko interneta možete poslati i disertaciju na 250 stranica, samo, pitanje je hoću li je ja pročitati.
Zato, ako želite odgovor, nemojte vi mene pokušati presirati time da su "moji kolege" napisali ovo ili ono, a da ste vi "samo prepisali". Jer, ako se vi najprije gradite da nešto razumijete, i premudro postavljate pitanje, a onda tvrdite da ništa ne razumijete i da ste "samo prepisali" što su "moji kolege" napisali, ja se u to ne petljam. Ili razumijete, pa uzmite to što su "moji kolege" napisali, i izvadite podatke koji me zanimaju, ili priznajte da ništa ne razumijete, samo, tada me uistinu zanima odakle vam pitanje u prvom postu.

ivanaIG

28.02.2011. 17:05

Zadnji vaš post podsjetio me na jedan vic. " ...ne znam je l' sam doš'o il' sam poš'o..."
Čini se da ste onda stigli na forum dati par odgovora happy)

Darko Richter, dr. med.

28.02.2011. 21:05

Ja kontinurano odgovoram na ovom forumu od njegova osnutka, prije gotovo 10 godina. To je mnogo više no što mnogi danas neki ostnu u braku. Tako da se ta uzrečica očito odnosi na vas.
Ne znam jesm l' došla, il' sam pošla.

ivanaIG

01.03.2011. 11:15

happy

"Impresionirana" sam koliko dugo ste na forumu, a voljni ste čavrljati i o brakovima. Samo vam se ne da rovati po Povijesti bolesti.

Darko Richter, dr. med.

01.03.2011. 12:20

I vi isto tako čavrljate, ali ne ispisujete ono što treba. Tako da, izgleda, uopće niste zainteresirani za ono što ste pitali. Je li se to nešto smirilo?

ivanaIG

04.03.2011. 20:15

To nešto se smirilo djelomično jer trenutno živi u karanteni happy. Onog trena kad krene među ljude, počet će hrkanje, začepljen nos, vući će se tako neko vrijeme, krenut će s temperaturama, početi kašljati od silne sluzi koja se slijeva " negdje iza...", ped će napisati antibiotik zbog bronhitisa...upale pluća.
Salmonela nas je omela u vađenju krajnika ( osobito treći) čime si se, možda, broj ovih gore epizoda smanjio. Ovako, ništa...
Doktore, hvala na zanimanju!