Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mononukleoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

amra

31.12.2002. 21:31

Imam djevojcicu od 4,5 god i djecaka od godinu dana. Djevojcici mi je dijagnosticirana mononukleoza (temperatura, zlijede i otecena jetra) .
Nakon nalaza leukocita od 2,5000 prpisan joj je OSPEN u trajanju od deset dana. Koji je period inkubacije, kada mogu da se pojavi ocekivati kod djecaka i kada prolazi opasnost od zaraze?
Sta mislite o ovom slucaju,
hvala

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

03.01.2003. 06:51

Štovana gospođo, infekciozna mononukleoza česta je bolest, poznata širom svijeta, koja se, međutim, različito odvija u različitim socijalno-ekonomskim sredinama. U nešto niže razvijenim područjima najčešće se inficiraju djeca (do školske dobi) koja obično preboljevaju infekciju bez simptoma. Infekcija se najčešće širi fekalno-oralnim putem i slinom. U starije djece i adolescenata infekcija obično prolazi kao teža bolest. Klinički sasvim razvijena bolest javlja se u mlađih odraslih osoba. Prijenos bolesti nastaje preko nosno-ždrijelnog sekreta (poljubac).
Inkubacija je različita; od 2 do 8 tjedana.
Srdačno Vas pozdravljam i želim sve najbolje.

Dreamer123

04.06.2018. 18:36

Postovanje,
Imam 21 godinu, bolujem od mononukleoze od pocetka 12. Mjeseca, dakle evo proslo je pola godine...Bio je tezi oblik po nalazima, 2,3 mjeseca su me mucili limfni cvorovi na preponama, a jetrene probe su se vratile u normalu mozda nakon 2, 2 ipo mjeseca...Moram napomenuti da dulji period imam temperaturu koja ne prelazi 37.5 sto je po mojoj logici nekakav znak za upalni proces u tijelu, ali to povezuju sa poremecajem rada crijeva jer se i to javilo otkako sam bolesna i problemi sa zelucem (gastritis) Izgubila sam dosta na kilazi i cesto imam tu malo povisenu temperaturu. Ja se osjecam bas dobro dva tri mjeseca, nisam vise na strogoj dijeti, sli i dalje pazim sto jedem, ne pijem alkohol niti gazirano, samo me malo muci ta povremena temperatura. Da ne duljim previse, decko mi je pomorac i trebao bi doci za koji dan. Zanima me da li sam jos uvijek zarazna za okolinu, konkretno zanima me smijemo li imati ikakav kontakt u smislu ljubljena, spolnih odnosa i slicno. Moram napomeniti ja sam se razbolila dok je jos bio tu i kada su me uhvatili ti pocetni simptomi visoka temperatura, limfni cvorovi po tijelu, imali smo kontakta par dana iako sam izbjegavala to, on je otisao na brod i nije mu nista bilo u smislu da se razbolio. Zanima me koliko sam ubiti zarazna za njega, iako je aktivna upala jetre prosla i ti svi simptomi, a temperaturu ne povezujem sa mononukleozom, odnosno moj lijecnik. Znam da virus ostaje dugo u tijelu i moze se aktivirati kod nekoga, a i ne mora...Hvala unaprijed na odgovoru. Pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.06.2018. 10:25

Ako su jetreni enzimi u normali i ako su protutijela IgM pala a IgG porasla tada više niste zarazni.

Dreamer123

06.06.2018. 20:55

Hvala mnogo na odgovoru, jetreni enzimi su vec dulje veemena u redu, a trebat cu ponoviti taj nalaz na protutijela..Pozdrav!!!