Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


motorika


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Anita

16.11.2005. 19:35

Molila bi ako mi možete što razumljivije objasniti nalaz koji smo dobili od fizijatra.Imamo sina od 4 mjeseca kojeg su radi slabijeg razvoja poslali fizijatru.
Nalaz:
Spontana motorika nešto slabije prezentirana.Mišićni tonus fluktuira od trunkalne hipotonije do laganog povišenja na okrajinama ekstremiteta.U trakciji glava balansira ispod nivoa trupa.U pronaciji odiže glavu uz distono izvijanje trupa.Oslon na veći dio podlaktica,šake s prstima u semiflksiji i aducirani palac,više lijevo.U vertikalnoj suspenziji inadekvatni oslon na plante.
Recite mi jeli to jako zabrinjavajuće i dali će ostati neke posljedice i jeli se to može popraviti fizikalnom terapijom?Recite mi radi ćega dolazi do ovakvih stvari,dali je nasljedno ili je nešto drugo u pitanju?Ja i muž smo zdravi a i prvo nam djete nije imalo nikakve poremećaje u razvoju. Hvala

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

22.11.2005. 20:36

Štovana gospođo, za tumačenje nalaza najvažnija je prva rečenica. Nalaz nije posebno zabrinjavajući, a fizikalna terapija može biti od velike pomoći. "Nešto slabije prezentirana motorika" može nastati zbog brojnih razloga, za čije nabrajanje bi trebalo mnogo prostora, a od kojih vjerojatno niti jedan nije značajan za Vaše dijete. No, bilo bi dobro posjetiti i pedijatrijskog neurologa, ponajprije radi Vašeg mira, pa i radi uvida u cjelokupni klinički status djeteta. Mnogo srdačnih pozdrava.

anita

27.11.2005. 19:56

Najljepše se zahvaljujem na odgovoru.Puno sreće u daljnjem radu.

OFF

24.04.2015. 13:20

Evo ovako..moj dečkić ima 4,5 mjeseca..potrbušni položaj jako voli, drži glavu pod 90, lovi igračke ispred sebe, gura ih naprijed nazad rukama, na bok se tu i tamo okrene,najviše kod presvlačenja kad je bez pelene, tada se odmah okreće na bok. Sa trbuha na leđa i obrnuto još ne, ustvari okrenuo se sa trbuha na leđa par puta, ali slučajno, jer se rukama dosta odignuo od podloge i u tom trenu ostao oslonjen samo na jednoj ruci dok bi sa drugom lovio igračku, pa imam osjećaj da ga je težina tijela prevalila na leđa. Kad je na leđima, rukama hvata igračku koju stavim iznad njega, počeo je i premještati iz ruke u ruku, ali nije to još baš savršeno. Nogice digne, ne vuče ih još do usta, nego se rukama drži za koljena ili ih ispruži skroz ravno ispred sebe, 90stupnjeva u odnosu na gornji dio tijela.Također, u potrbušnom položaju "pliva" i dok to radi lagano se pomiče po podlozi, onako, nakon desetak minuta takve igre okrene se za 180stupnjeva, tamo di mu je bila glava je sad sa nogama na primjer. Prducka ustima, ispušta zvukove, prati nas, smije se kad mu se priča, kad radimo grimase..Jel ovo uredna motorika kod djeteta od 4,5 mjeseca?

I još usput, rođen je sa 3770gr, 54cm, sad ima oko 6700gr i 63cm. Isključivo je dojen 2-2,5mj, nakon tog drugog mjeseca, prirast na težini je bio mali, 350gr u mjesec dana, na preporuku pedijatrice uvodimo dohranu, nakon čega još nekih 2-3tjedna uspjevamo kombinirati dojku i dohranu, nakon toga samo bočica. Odkad je samo na boci, kroz dan mu nekoliko puta dam žličicu vode. Popije između 750-850ml mlijeka kroz 24sata.

Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.04.2015. 12:30

Ništa od ovoga što opisujete ne ukazuje na odstupanje u smislu bolesti. No ima još cijeli niz drugih elemenata koje treba pogledati i procijeniti - stoga konzultirajte pedijatricu - ona će najbolje znati da li je potrebno konzultirati neuropedijatra ili fizijatra.

zelimznati

04.10.2017. 15:45

Postovani, molila bih Vas pomoc.
Naime,moja curica je rodjena u 34+5 tjednu. Sada ima 4 mjeseca i ustanovljeno je da ima stisnute sakice, ne hvata igracke, ne odize glavicu od podloge. Receno je da ima distoni poremecaj.
Zanima me da li se njen motoricki razvoj prati po korigiranoj dobi (3 mj) ili prema normalnoj kronoloskoj?
Sada vjezbamo ali svejedno me zanima da li ona sve to vec sad mora raditi ili se moze tolerirati zaostajanje?
Unaprijed zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.10.2017. 21:00

Načelno do 6. mjeseca ranije rođena djeca - ako su zdrava, "ulove" terminski rođenu jdecu. U Vašem slučaju opisne smetnje ipak ukazuju na suboptimalan razvoj motorike i svakako će koristiti fizikalna terapija.