Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


MPR Vakcina!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zulesku

24.04.2009. 10:25

Postovani,
molim Vas za odgovor, kada se daje MPR vakcina znam da je oko prve godine, tj. do kada se moze primiti,
isprepadali su me izjavama da je opasna, mozeteli mi reci koje su reakcije, nuspojave i kako se reguliraju nuspojave, i dali e i ta vakcina mozen kupiti i privatno dati kao npr. Pentaxin vakcina ?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

24.04.2009. 21:10

U Hrvatskoj su uredno registrirana 2 cjepiva: MoPaRu od Imunol. zavoda Zagreb, i Priorix. U programu je predviđen Priorix za djecu od 13-15 mj., a MoPaRu za djecu u prvom razredu.
Ja bih svoje dijete uvijek cijepio onim cjepivom koje ima manje nuspojava, a to je u ovom slučaju ono koje sadrži soj parotitisa RIT, a ne L-Zagreb, u svakom slučaju, jer su uz potonji iskrsnule neke nuspojave koje su danas jednostavno neprihvatljive. To sam učinio još i prije no što su se pojavile i ove zadnje dokumentirane nuspojave kao što je horizontalni prijenos, a što je, za jedno cjepivo, apsolutno neprihvatljivo. Prethodno je već više od 15 godina poznat aseptički meningitis uz soj L-Zagreb.