Pedijatrija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 5365

Broj poruka: 21441

Jovančević Milivoj, dr. med.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zvonigradska 9
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Nalaz krvi

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

pituresa

26.03.2010. 20:30

Štovani, moj 6,5 godišnji sin je ovaj tjedan radio krvnu sliku i AST. Krvna slika mu je uredna, a AST 305 IJ/ml (0-200). Pretraga je radjena nakon nekoliko uzastopnih prehlada i dvije kure silapena (po 10 dana) u razmaku od mjesec dana. Krv smo vadili 10 dana nakon zadnjeg antibiotika. Radi se o alergicnom djetetu (prašina, jaja, mlijeko itd itd) koje je dosta boležljivo. I v otkako ide u vrtic se vrtimo u krug s puuuno viroza koje mu zahvacaju u 90% slucajeva gornje disne putove.

Što znači taj AST, pitam Vas, jer je moja pedijatrica odsutna duze vrijeme, a dezurna mi ne daje nikakvo objasnjenje. Uza sve to u grlu mu je pronadjen streptokok, za koji sam dobila objasnjenje da je kronican i da se ne lijeci, ako stanje nije akutno.

Darko Richter, dr. med.

27.03.2010. 21:10

AST je u ovom slučaju antistreptolizinski titar, tj. nalaz protutijela na streptokoka grupe A. To je dokaz da je taj streptokok ne samo u krajnicima, već da dodiruje i ijmuni sustav koji na njega reagira. To bi bila indikacija za liječenje penicilinom, a, ako se ne da iskorijeniti, onda se savjetuje tonzilektomija. Inače AST, koji se ispravno piše AST-O, neće odmah pasti, i trajat će još mjesecima, jer, to je posljedica reakcije na klicu, što zovemo imunošću, a t aimunost ima duži rok trajanja od jedne infekcijice.

pituresa

31.03.2010. 20:25

Zahvaljujem se na odgovoru.

Srdacan pozdrav

Orange Soda

07.04.2010. 00:50

Pozdrav!
Bila bih Vam zahvalna kad bi pročitali nalaz krvne slike dvogodišnjeg djeteta.
Leukociti 8.4 (6.0-16.0)
Eritrociti 4.23 (4.00-5.00)
hemoglobin 109 (109-138)
Hematokrit 0.326 (0.320-0.404)
MCV 77.1 (73.8-89.4)
MCH 25.8 (24,3-29,2)
MCHC 334 (300-350)
RDW 13,3(11,9-16,2)
Trombociti 473 (150-450)
MPV 8,2 (6,9-11,3)


Segmentirani neutrofili 43,9 (30,0-72,0)
LImfociti 32,6 (15,0-55,0)
Monociti 14,9 (5,0-13,0)
Eozinofili 4,0 (0,0-6,0)
Bazofili 0,6 (0,0-2,0)
Reaktivni limfociti 2,0
Neseg.neutofili 2,0 (0.0--5,0)


CRP 12.2 (0,1-2,8)


Unaprijed hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

07.04.2010. 10:55

Pročitao sam.
Što vas sada zanima?
Ako vas zanima interpretacija, morate mi reći indikaciju za vađenje krvne slike.

Orange Soda1

07.04.2010. 12:30

Pretaga je urađena zbog povišene temp koja je trajala 3 dana,temp nije prelazila 38,6 aksilarno. Uz povišnu temp se pojavio kašalj i hunjavica.
Dijete je u zadnjih mjesec dana osim povišene temp imalo upalu grla i dva puta laringitis zbog kojeg je završilo na hitnu na injekcijama solu medrola i inhalaciji racemičnim epinefrinom.

Nalaz urina FR-leukociti 11


Malo sam oduljila s odgovorom jer me stalno traži novu registraciju na cybermedu,ne prihvaća mi staru lozinku i ime pa da vam sve iszipkam u jednom odgovoru.

Srdačan pozdrav doktore

Darko Richter, dr. med.

07.04.2010. 16:15

Krvna slika je uredna. Vjerojatno je po srijedi bila prehlada - viroza.

petra radić

07.04.2010. 16:15

Poštovani ! imam djevojčicu staru 14 mjeseci. Prije nekoliko dana počela je šmrcati, kašljati i curuti joj iz nosa. Kupila sam joj prospan u nadi da će joj pomoći.,Nakon tri dana dobila je osip po licu i tijelu sitan kao ubodi komaraca, a kašljanje i šmrcanje se nastavilo i dalje. Kako sam posjetila liječnika uputila me na kompletni nalaz krvi i jetrene probe, te na testiranje na virus infektivne mononukleoze na što je sumnjala. Krvna slika i jetrene probe su uredne osim leukocita koji su u blagom padu 5,7. Nalaz virusne mononukleoze je negativan, a u međuvremenu dijete je cijelo osipano ljubičasto crvenim flekovima koji izgaraju od topline, a temperature nema, kao ini apetita.
Molim vaš savjet što dalje poduzeti , jer su mi rekli da se to nikako ne tretira, nego da prolazi samo od sebe, a ja se bojim da joj ne ostaju ožiljci ili flekovi za stalno obzirom da ne znam o čemu se radi.
Unaprijed se zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

07.04.2010. 20:15

Ne mogu si predočiti taj osip. Možete mi poslati slike na bibice@live.com.