Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nalazi urina


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marija218

21.02.2018. 13:25

Poštovani, djevojčica sa 7 tjedana života je dobila irinarnu inf, bakteriju nisu izolirali. Sve je bilo uredno do unazad koji mjesec, a danas su joj 3,5 godine, kada je nalaz urina stalno pokazivao eritrocite najvise vrijednosti 8-10. Bili smo kod pedijatrijskog nefrologa koji nas je poslao na citolosko odredjivanje dizmorficnih eritrocita u urinu i sada su nam stigli nalazi koji mi i nisu bas najjasniji pa Vas molim za objasnjenje. U urinu su nadjene atanice urotela, nesto stanica plocastog epitela, brojni makrofagi, nesto neutrofilnih granulocita i tek po koji eritrocit. U urinu je nativno nadjen tek po koji glatki eritrocit, nedovoljno za odrediti udio dismorficnih eritrocita. E sad mene zanima konkretno o cemu bi se tu radilo? Da li je neka bolest u pitanju ili "samo" urinarna infekcija jer je netom nakon nalaza zavrsila na pedijatriji sa urinarnom infekcijom. Radjeni su nalazi aptv 28, aptv omjer 1,03, AST<50, u serumu kloridi 110,fosfor1,84, proteini/kreatinin 30, C3 komponenta komplementa 0,88 . Mozete li mi reci o cemu se tu moze raditi? Hvala na odgovoru i ispricavam se na dugom postu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.03.2018. 09:20

Nefrolog pokušava istražiti da li su bubrezi zdravi. Prema ovim nalazima nema nedvojbenih znakova da postoji kronična upala bubrežnog tkiva, sada se aktivirala bakterijska infekcija. Po završetku liječenja trebat će ponoviti ove nalaze.