Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


napredovanje djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

OFF

08.05.2012. 10:35

Poštovani,

imam djevojčicu staru 7,5 mjeseci koja je teška oko 7kilograma(sjednem ju i važem na digitalnoj vagi za nas odrasle)
Rođena je sa 3450kg i 52cm duga.Na sistematskom pregledu sa 6 mjeseci težila je 6440kg i 66cm duga.
Mislite li da dobro napreduje?
Inače prvi mjesec je dobila 1kg,a sve mjesece dalje je nekako dobivala malo manje od prosjeka,pošto nije gubila na težini a ni dobivala zabrinjavajuće malo,ja nisam odustajala od isključivo dojenja,jer sam sa prvim djetetom napravila "grešku" kad sam po preporuci svog pedijatra uvela jedan obrok AD i tu je sve prestalo,dojku više nije htjela ni pogledati.
Sad dojim na zahtjev (odprilike 3puta kroz dan, nekad 1-2 puta kroz noć,s napomenom da ovo preko noći ni ne mogu nazvati dojenjam jer sisa možda par minuta,tek toliko da se uspava ako se probudi.)Jeli u ovoj dobi dovoljno imati 2 obroka dohrane? Oko 10-11 sat ujutro jede voće ili voće sa dječijim keksom i mlijekom,popodne papamo "težu" hranu povrće,meso,itd...vodim se za tim da bude sitija preko noći....Inače nema problema za nahraniti ju,niti bilo što odbija jesti.

Zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.05.2012. 01:20

Prema svemu Vaše dijete odlično napeduje i nema potrebe za uvođenjem adaptiranog mlijeka. Dva oboka za dohranu su dovoljna. Vaganje na opisani način je više nego nesigurno pa preporučam to činiti kod pedijara ili patronažne sestre.

maja1980

01.06.2012. 14:10

Poštovani,

beba je rođena 14.5. carskim rezom porođajne težine 4450 g i povišenim bilirubinom 242. Pri izlasku iz rodilišta težina je pala na 4160. Nakon izlaska iz rodilišta dobila sam mlijeko i beba je hranjena isključivo dojenjem. Međutim, nakon što je navršila 15 dana, beba je vagana te je izgubila na težini i pala na 3830 g. Nastavljamo s dojenjem i na navršenih 19 dana beba teži 3860 g. Također, beba ima redovno mokraću (tj pelena je uvijek mokra) ali ne i redovno stolicu. Naime, nakon što smo izašli iz rodilišta, beba je imala stolicu tek nakon 10 dana, te nakon toga do sada ju nije ponovno imala ( zadnja 4 dana). Pedijatrica pretpostavlja da nemam dovoljno mlijeka te preporučuje dohranu ili da i dalje ustrajem sa dojenjem jer smatra da smo još u periodu prilagodbe s dojenjem. Međutim, za vrijeme dojenja, beba ne pokazuje znakove gladi, ponekad traži dojku svakih pola sata, ponekad svakih sat vremena, a ponekad odspava i po 3,4 sata. Beba plače samo kad traži dojku, a nakon što pojede, djeluje mi smireno i zadovoljno. S obzirom da beba dosada nije napredovala glede težine, ima li smisla i dalje pokušavati isključivo dojenje ne bi li se povećala količina majčinog mlijeka ili savjetujete da je krajnje vrijeme da uvedemo i adaptirano?

hvala i lijepi pozdrav,
Maja

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.06.2012. 10:35

Trebalo bi isključiti upalu mokraćnih kanala. U slučaju da je nalaz uredan, započnite sa dohranom.